Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens Motion Control Systems allieert met LinMotion

For the business press
Brussel, 14.12.2010

Als antwoord op de toenemende vraag naar mechatronische engineering sluit Siemens in België en Luxemburg een alliantie met LinMotion. Beide bedrijven blijven onafhankelijk, maar bieden klanten een centraal aanspreekpunt voor machinebouwapplicaties. De synergetische relatie maakt het mogelijk te voorzien in totaaloplossingen met toegevoegde waarde en versterkt de concurrentiepositie van beide spelers.

LinMotion is voortaan de geprefereerde partner voor lineaire geleidingen van de divisie Siemens Motion Control Systems. Het bedrijf levert sinds 2003 producten van het wereldwijd actieve NTN-SNR-concern. Omgekeerd kiest LinMotion voor automatiseringstoepassingen bij voorkeur voor Siemens. In deze niet-exclusieve overeenkomst schuiven beide complementaire spelers elkaar naar voren als voorkeursleverancier, maar zijn ze niet aan elkaar gebonden. Elk blijft verantwoordelijk voor de eigen producten. Structuur, naam en locaties van beide bedrijven veranderen niet.

Flexibel partnerschap
De voordelen om geallieerd te opereren in de machinebouwmarkt zijn niet gering. Naast het concurrentiële voordeel voor de samenwerkende bedrijven, kunnen ze hun klanten ook reële meerwaarde bieden. De productgamma’s en de gecombineerde expertise van mechanica en automatisering vertaalt zich in volledige machineontwerpen met toegevoegde waarde vanaf de ontwikkelingsfase. Door mechatronisch te engineeren en dus het mechanische luik en het automatiseringsluik op elkaar af te stemmen, bereiken LinMotion en Siemens Motion Control Systems meer performante en efficiëntere machines. Daarbij maken beide partijen gebruik van gezamenlijke studies.

Uniek aan deze samenwerking is de flexibiliteit: de klant bepaalt zelf of hij met allebei of slechts één van beide partners wil samenwerken. Tegelijk krijgt de klant een single-point-of-contact en één factuur. Siemens en LinMotion gaan ook elkaars productgamma promoten en online naar elkaar verwijzen.

De Motion Control-oplossingen van Siemens staan garant voor volledige, toekomstgerichte automatisering van werktuig- en productiemachines. Binnen Total Integrated Automation biedt Siemens vier platformen aan: SINUMERIK (werktuigmachines), SIMOTION (productiemachines), SIMATIC (automatiseringstechnologie) en SINAMICS (uitgebalanceerde aandrijfplatformen). Waar de besturing van de motor ophoudt, begint de mechatronica. Het LinMotion-productportfolio is complementair aan dat van Siemens.

Gedeelde visie
Dat Siemens en LinMotion voor elkaar kiezen is niet toevallig. Beide bedrijven ontmoetten elkaar meermaals bij diverse projecten en delen dezelfde marktbenadering. “Ik ben ervan overtuigd dat onze alliantie ongeziene opportuniteiten met zich meebrengt. Met een gedeelde verantwoordelijkheid voorkomen we bovendien vingerwijzen naar elkaar. En dat is een belangrijk voordeel voor de klant”, aldus Richard Eshuis, General Manager LinMotion. “Ook voor ons is werken met een partner als Siemens – wereldwijd een van de belangrijkste leveranciers van motion controlsystemen – een belangrijke troef.”

Philip Maertens, Vice President for Industry Automation and Drive Technologies: “Onze gezamenlijke aanpak biedt enorme voordelen voor een volledig machineontwerp. We bieden klanten immers de engineeringscapaciteiten van twee spelers. LinMotion deelt bovendien dezelfde visie en werkwijze als Siemens. Samen nemen we hiermee een unieke concurrentiepositie in.”

Over LinMotion
LinMotion is in 2003 opgericht naast het reeds bestaande LM Systems BV, distributeur van THK producten in Nederland.
LinMotion is een dienstverlenende toeleverancier van NTN-SNR lineaire modules in de Benelux en speelt in op de steeds grotere behoefte in de markt naar complete oplossingen. NTN-SNR behoort tot de top drie van grootste lagerfabrikanten inde wereld met focus op de automotive, lucht- & ruimtevaart alsook de industriële markt. In Europa maken acht van de tien autofabrikanten gebruik van de NTN-SNR-lagers van de A-klasse gecertificeerde onderneming. Meer dan een kwarteeuw isNTN-SNR actief in de lineaire bewegingstechniek, wat resulteerde in een zeer compleet en flexibel programma toegespitst op de behoefte van de klanten.
Het AXC-compactprogramma bestaat uit een vierkant 40, 60, 80 en 120 aluminium profiel met mogelijk zelfs lengtes tot 10 meter uit één stuk. Ook modules met omega-aandrijving zijn binnen het AXC-gamma beschikbaar. Het AXDL-programma met parallelle geleiding is er in drie breedtematen, namelijk 110, 160 en 240.
Zowel voor het AXC- als AXDLprogramma kan gekozen worden uit een kogelomloop- of loopwielgeleiding en een tandriem, kogelomloopspindel of trapeziumdraadspindel als aandrijving. Voor complete stabiele oplossingen is er een AXLT programma ofwel lineaire tafel met een parallelle kogelomloopgeleiding en spindelaandrijving, ook in vier breedtematen voor o.a. boor- en freestafels. Het AXS-systeemprogramma maakt het complementair, hiermee kunnen XYZ (of anderszins) oplossingen mee worden gecreëerd met massa’s tot 1.000 kg in de Z-as door middel van tandheugelaandrijvingen en parallelle kogelomloopgeleidingen. Door alle standaardadaptorplaten (door NTN-SNR ontwikkeld) zijn combinaties van programma’s dus AXC, AXDL, AXLT en AXS eenvoudig te realiseren en is engineering door klanten niet nodig. Alle modules zijn via de website www.linmotion.be in ieder gewenst formaat te downloaden.
Door deze combinatie spaart een klant enorm op ontwikkelings- enmontagekosten. De technisch hoog opgeleide medewerkers van LinMotion willen graag vanaf het begin bij een project betrokken worden om zo als engineeringspartner deel te nemen van ontwerpfase tot realisatie. Voor het gehele programma geldt klantspecifieke assemblage op iedere gewenste millimeter.
Kortom, voor iedere industriële toepassing levert LinMotion middels het NTN-SNR-lineaire programma een individuele oplossing!

Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van milieuvriendelijke productie-, transport-, gebouwen- en verlichtingtechnologieën. Dankzij geïntegreerde automatiseringtechnologieën en uitgebreide sectorspecifieke oplossingen kan Siemens de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van zijn industriële en infrastructuurklanten verhogen. De sector bestaat uit zes divisies: Building Technologies, Drive Technologies, Industry Automation, Industry Solutions, Mobility, en Osram. Met wereldwijd ongeveer 207.000 medewerkers in dienst (30 september), realiseerde Siemens Industry in boekjaar 2009 een omzet van ongeveer € 35 miljard. http://www.siemens.com/industry

Siemens Drive Technologies Division (Nürnberg, Duitsland) is ‘s werelds toonaangevende leverancier van producten en diensten voor productiemachines en werktuigmachines. Dit omvat zowel standaardproducten als sectorspecifieke sturing- en aandrijvingoplossingen. Geïntegreerde technologieën voor de volledige aandrijvingtrein met elektrische en mechanische componenten bieden het hoogst mogelijke potentieel om het energieverbruik in industriële installaties te verlagen. De door de divisie geleverde diensten omvatten ondersteuning voor mechatronica evenals online diensten voor webgebaseerd storingenbeheer en preventief onderhoud. Met wereldwijd ongeveer 36,000 medewerkers in dienst (30 september), realiseerde Siemens Drive Technologies in boekjaar 2009 een omzet van ongeveer € 7,5 miljard. www.siemens.com/drivetechnologies