Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens toont het concrete potentieel van digitalisering in de werktuigmachinesector

EMO Hannover 2017, hal 25, stand D60

  • Beursslogan: "Digitalization in Machine Tool Manufacturing"

  • Innovatieve digitalisering en automatisering voor de Digital Enterprise

  • Geïntegreerd end-to-end ecosysteem met digitale platformen en meer dan 40 toepassingen

Ook dit jaar is digitalisering het centrale thema op EMO in Hannover, ‘s werelds grootste beurs voor de werktuigmachinesector. Onder het motto "Digitalization in Machine Tool Manufacturing" zal Siemens tonen hoe gebruikers en fabrikanten van werktuigmachines voordeel kunnen halen uit de digitalisering. Alles zal worden voorgesteld op een stand van zo’n 1.200 m² in hal 25. Bezoekers zullen er ontdekken hoe Siemens inzet op digitalisering in de werktuigmachinesector vanuit zijn toonaangevende positie op dat domein. Bij de presentaties van Siemens op deze beurs zal de nadruk liggen op het uitgebreide, geïntegreerde end-to-end digitaliseringsaanbod van het bedrijf. Met dit unieke aanbod wil het technologiebedrijf aantonen hoe de fabrikanten van werktuigmachines hun productieflexibiliteit en -efficiëntie aanzienlijk kunnen verhogen, hun engineeringinput en time-to-market drastisch kunnen reduceren, en hun concurrentiepositie in de wereldmarkt kunnen verstevigen door hun processen te digitaliseren.

"Digitalisering zal de werktuigmachinesector fundamenteel transformeren en verder ontwikkelen. Door de digitale en reële wereld met elkaar te verbinden, kunnen we nieuwe, belangrijke mogelijkheden creëren om de productiviteit op te drijven en volledig nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Dit geldt zowel voor de fabrikanten als voor de gebruikers van de machines, en evenzeer voor kleine en middelgrote ondernemingen als voor de grote spelers van de sector. Digitalisering is de drijvende kracht achter de groei en de rentabiliteit in de werktuigmachinesector, zowel op lokale als op wereldschaal", aldus Dr. Wolfgang Heuring, CEO van de business unit Motion Control van Siemens.

Verder volgens Heuring: "Siemens is 's werelds toonaangevende en enige leverancier van volledig geïntegreerde software- en hardwareoplossingen voor elke schakel van de waardeketen, zowel m.b.t. de constructie als m.b.t. het gebruik van werktuigmachines. Door dit brede spectrum aan te bieden, legt Siemens de basis voor de digitale penetratie in en de herstructurering van volledige waardeketens in de werktuigmachinesector."

In het kader van zijn overkoepelende concept "Digital Enterprise" biedt Siemens end-to-end-oplossingen aan voor bedrijven die hun processen willen digitaliseren. De Digital Enterprise Suite van Siemens omvat softwaregebaseerde systemen met automatiseringscomponenten die voldoen aan alle denkbare eisen die zich in de industriële waardeketen aandienen. De backbone wordt gevormd door het Teamcenter, wereldwijd de meest gebruikte digitale oplossing voor Lifecycle Management. In de reële productiewereld hebben producten als Manufacturing Operations Management (MOM), Simatic IT, Sinumerik CNC-besturingen en de Simatic S7-controllerserie hun waarde reeds wereldwijd bewezen.

Specifiek met de werktuigmachinesector in het achterhoofd, zal Siemens op EMO Hannover 2017 zijn geïntegreerde end-to-end-aanbod van digitale platformen en een reeks toepassingen voorstellen om duidelijk en op indrukwekkende wijze aan te tonen hoe digitalisering met Siemens naadloos kan werken vanaf het niveau van de werktuigmachine tot op dat van het bedrijfsmanagement. Het digitaliseringsaanbod voor machinebouwers gaat van het machineconcept en de engineering tot de indienststelling en het onderhoud. Voor machinegebruikers dekt de reeks digitaliseringsoplossingen de volledige waardeketen van productengineering en productieplanning tot de eigenlijke productie en de digitale diensten. Met zijn holistische aanpak is Siemens het enige bedrijf dat in staat is de echte productieketen van de werktuigmachinebouwer en -gebruiker identiek te reconstrueren in de virtuele wereld (digital twin).

Een van de bijzondere hoogtepunten van de presentatie toont de mogelijkheden van digitalisering door verbinding met het cloudgebaseerde open IoT-besturingssysteem MindSphere van Siemens. Siemens zal zijn eerste MindSphere-toepassing voor werktuigmachines in de vorm van Manage MyMachines onthullen. Siemens zal ongeveer 200 werktuigmachines verspreid over het beursterrein met de cloud verbinden d.m.v. zijn open IoT-besturingssysteem MindSphere. Met Manage MyMachines krijgen machine-operatoren een cloudgebaseerd overzicht van belangrijke machinegegevens en van de actuele bedrijfstatus van de machines. De transparantie als gevolg hiervan laat toe snel te reageren om de productie te optimaliseren.

Verder zal ook de Sinumerik Edge te bewonderen zijn op de stand van Siemens. Dit is een nieuwe robuuste en hoogwaardige hardware- en softwareoplossing voor gebruik op machineniveau (edge computing). Sinumerik Edge verwerkt en analyseert procesgegevens en doet dit nagenoeg tegelijk met het verspaningsproces. Het loskoppelen van de gegevensverwerkende taken en de procesbesturing garandeert de vereiste proceszekerheid waarvoor Siemens Edge apps op maat aanbiedt voor taken als monitoring en optimalisering. Machinefabrikanten of dienstverleners kunnen ook hun eigen Edge apps in het open platform integreren.

Het uitgebreide digitaliseringsaanbod van Siemens zorgt voor een grotere snelheid, flexibiliteit en efficiëntie en een betere kwaliteit, evenals voor meer veiligheid en zekerheid, zowel op het vlak van de machinefuncties als op dat van het businessmodel van de klant. Concreet betekent dit dat digitalisering de mogelijkheid biedt voorheen onbereikbaar potentieel te ontsluiten, waardoor de productiviteit en de concurrentiepositie van klanten duurzaam worden verbeterd.

Onder het motto “Digitalization in Machine Tool Manufacturing” zal Siemens op een oppervlakte van zo’n 1.200 m² in hal 25 tonen hoe machinegebruikers en -bouwers, ongeacht hun omvang, voordeel kunnen halen uit digitalisering.

 

Siemens zal zijn eerste MindSphere-toepassing voor werktuigmachines in de vorm van Manage MyMachines onthullen. Siemens zal ongeveer 200 werktuigmachines verspreid over het beursterrein met de cloud verbinden d.m.v. zijn open IoT-besturingssysteem MindSphere.

 

Dit persbericht en persfoto’s zijn beschikbaar op: www.siemens.com/press/PR2017070340DFEN

Meer informatie over Siemens op EMO Hannover 2017 vindt u op www.siemens.com/emo en www.siemens.com/press/emo2017

Volg ons via sociale media
Twitter: www.twitter.com/siemens_press en www.twitter.com/SiemensIndustry
Blog: https://blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

25-8-2017