Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Los uw engineering-taken voor Simotion van Siemens snel en efficiënt op

For the trade press
Nürnberg, 23.11.2010

Scout is het engineeringsysteem van de Siemens-divisie Drive Technologies voor de configuratie van Simotion, het motion control-systeem voor productiemachines. Met dit systeem kunnen alle functies en taken van de gebruiker volledig worden geïmplementeerd binnen één uniforme gebruikersinterface. De nieuwe versie Scout 4.2 beschikt over nieuwe functies, zoals de symbolische integratie van aandrijvingen in het stuurgedeelte en de gedetailleerde vergelijking van op grafische elementen gebaseerde programmeertalen. Een systeemopvolgoptie voor gespreide systemen met verschillende controllers is ook voorzien.

Moderne productiemachines moeten aan steeds meer vereisten voldoen. Een hoge productkwaliteit, een maximale productiviteit met constant toenemende kloksnelheden, een maximale beschikbaarheid van het systeem met minimale levenscycluskosten zijn slechts enkele voorbeelden. Bovendien moeten een bredere waaier aan taken, een groter aantal assen en continu kortere innovatiecycli worden gerealiseerd. In combinatie met Sinamics-aandrijvingen wordt Simotion het schaalbare motion control-systeem van Siemens voor productiemachines, dat perfect uitgerust is om flexibel om te gaan met deze toegenomen eisen. Met Simotion kunnen centrale machineconcepten worden geïmplementeerd met slechts één centrale controller, alsook gespreide concepten met gespreide intelligentie met behulp van meerdere controllers. De gebruiker kan kiezen tussen oplossingen die gebaseerd zijn op pc’s, controllers of aandrijvingen. Het systeem biedt de nodige functionaliteit om de toepassing te configureren, te programmeren, te testen en in dienst te stellen. Met de geïntegreerde, op grafische elementen gebaseerde programmeermethoden kunnen zelfs nieuwe gebruikers van Scout het systeem comfortabel configureren.

Interface met de aandrijving
De belangrijkste innovatie van versie 4.2. van het Simotion Scout-engineeringsysteem is de sterk vereenvoudigde interface met Sinamics-aandrijfsysteem. Dankzij deze functie beschikt de gebruiker over een sterk geautomatiseerde manier om aandrijvingen en hun componenten te integreren in Simotion. Met de nieuwe symbooltoewijzing van technologieobjecten (TO’s) en I/O’s aan aandrijfobjecten hoeft de gebruiker zich niet langer bezig te houden met de communicatie met berichtframes en adressen, omdat het engineeringsysteem dit nu voor hem doet. De object-naar-object toewijzing gebeurt in een nieuwe verbindingsdialoog. In deze dialoog zijn alle compatibele partners hiërarchisch gerangschikt en wordt de symbolische verbinding van de te verbinden componenten uitgevoerd door eenvoudige selectie. In het dialooggedeelte staan de Sinamics-aandrijvingen en hun componenten en terminal modules met hun overeenkomstige I/O’s ter beschikking voor de selectie. Alleen compatibele elementen met symboolidentificatoren zijn vermeld.

Vergelijking met op grafische elementen gebaseerde programmeertalen
De vertrouwde mogelijkheden van een gedetailleerde vergelijking die worden aangeboden met Structured Text (ST), zijn nu ook beschikbaar in de ladderlogica (LAD), het functieblokdiagram (FBD) en de Motion Control Chart (MCC) van de op grafische elementen gebaseerde programmeertalen. Met de nieuwe functie kunnen grafische vergelijkingen van programma’s worden uitgevoerd en ziet men onmiddellijk welke structuren en commando’s identiek zijn en welke verschillend zijn door ze in verschillende kleuren weer te geven. Het systeem toont identieke plaatsen in de programma’s op hetzelfde niveau om een maximale duidelijkheid te verzekeren. Individuele programmaonderdelen of commando’s kunnen nu heel eenvoudig worden overgedragen naar een referentieproject met behulp van deze gedetailleerde vergelijkingsoptie. Deze optie kan ook worden gebruikt voor andere projectconfiguraties, zoals I/O's, TO-verbindingen, TO-alarmen en CPU-instellingen, om een algemene, gedetailleerde apparaatvergelijking te verkrijgen en de verschillen te kunnen afstemmen. De samensmelting van programma's kan ook vlot worden gerealiseerd.

Systeemopvolging via Simotion-controllers in het netwerk
Een belangrijke innovatie voor het analyseren of optimaliseren van een systeem is de nieuwe systeemopvolgfunctie, waarmee tot 128 signalen van verschillende Simotion-controllers die via Profinet met elkaar verbonden zijn, tegelijk kunnen worden opgevolgd. Dezelfde triggercriteria zijn beschikbaar die worden gebruikt voor het opvolgen van individuele apparaten, zoals het overschrijden van specifieke tagdrempelwaarden. Dit wordt op een CPU gedetecteerd, waarna de opvolging op alle geconfigureerde apparaten start. De gegevens kunnen vervolgens grafisch worden geanalyseerd, zodat optimaliseringen kunnen worden afgeleid of storingen snel kunnen worden gelokaliseerd. Dit is met name belangrijk bij complexe installaties, zoals drukmachines met verschillende modulaire controllers en apparaatoverkoepelende synchrone werking, want dit betekent een belangrijke verkorting van de vereiste indienststellingstijd en van de serviceoproeptijden.

Meer informatie:
Neem contact op met de technische specialisten op 02 536 78 48, e-mail: drives.be@siemens.com of surf naar www.siemens.be/drives en www.siemens.be/motioncontrol

Bij dit persbericht hoort een afbeelding. U kunt een lage en een hoge resolutie afbeelding downloaden op het Internet onder www.siemens.com/dt-picture/3009

SCOUT

Legende:
Scout is het engineeringsysteem van de Siemens-divisie Drive Technologies voor de configuratie van Simotion, het motion control-systeem voor productiemachines.

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is wereldwijd de toonaangevende leverancier van milieuvriendelijke productie-, transport-, bouw- en verlichtingstechnologieën. Met geïntegreerde automatiseringstechnologieën en omvangrijke, op de industrie afgestemde oplossingen verhoogt Siemens de productiviteit, de efficiëntie en de flexibiliteit van zijn klanten in de industrie en de infrastructuur. Deze sector bestaat uit zes divisies: Building Technologies, Drive Technologies, Industry Automation, Industry Solutions, Mobility en Osram. Met ca. 204.000 werknemers over de hele wereld (30 september) haalde Siemens Industry in het boekjaar 2010 een totaal verkoopcijfer van ongeveer €34.9 miljard. www.siemens.com/industry

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nürnberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting met elektrische en mechanische componenten en motion-controlsystemen voor productie- en werktuigmachines. Drive Technologies bedient alle segmenten van de productienijverheid, de procesnijverheid en energie/infrastructuur. De divisie biedt een antwoord op de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. In het boekjaar 2010 haalde de divisie (30 september) met ongeveer 36.000 werknemers een totaal verkoopcijfer van 7,0 miljard euro. www.siemens.com/drivetechnologies