Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Explosieveilige motoren van Siemens met hoogste efficiëntieklasse IE3

For the business and trade press
Brussel, 27.04.2012

De Siemens-divisie Drive Technologies levert nu motoren met ‘verhoogde veiligheid’ in de Premium-efficiëntieklasse IE3. Alle types Ex e-motoren van de Loher Chemstar-reeks zijn reeds verkrijgbaar in efficiëntieklasse IE2.

Explosiegevaar, agressieve omgevingen en extreme temperaturen zijn kenmerkend voor de chemische en petrochemische industrie. Om aan de hieruit resulterende zware eisen te voldoen, stelt de Siemens-divisie Drive Technologies speciale explosieveilige Loher Chemstar-motoren voor. In efficiëntieklasse IE2 was de hele reeks reeds verkrijgbaar met Ex e-beveiliging, d.w.z. met ‘verhoogde veiligheid’. Nu is er echter ook een groot aantal van deze motoren leverbaar in de Premium-efficiëntieklasse IE3. Deze nieuwe motoruitvoeringen zorgen ervoor dat onaanvaardbaar hoge temperaturen op alle interne punten worden vermeden terwijl een hoog rendement wordt gehaald. Ze worden geleverd met ashoogten tot 450 en een vermogenbereik van 0,12 tot 315 kilowatt (kW). Het rendement van de motoren uit efficiëntieklasse IE3 ligt tot tien procent hoger dan dat van standaardmotoren. Dit resulteert niet alleen in een enorm energiebesparingpotentieel maar ook in lagere bedrijfskosten – zelfs in explosiebeveiligde industriezones. Tal van de Ex e-motoren van de Loher Chemstar-reeks voldoen tevens aan de nieuwe IEC-norm 60034-30, hoewel explosieveilige motoren nog niet aan de nieuwe energie-efficiëntierichtlijnen onderworpen zijn.

Aangepast aan industriële eisen
Dankzij hun industriespecifieke ontwerp, dat o.a. een chemicaliënbestendige afwerking en een gegalvaniseerde ventilatorkap omvat, kunnen Loher Chemstar-motoren ook in agressieve omgevingen worden gebruikt. De speciale uitvoeringen verkrijgbaar voor spanningen van 230 tot 690 V werken bovendien betrouwbaar bij temperaturen tussen -55 °C en +60 °C en eveneens in zones met stof of gas. Hierdoor zijn ze zelfs geschikt om in woestijn- of poolgebieden ingezet te worden. De basisuitvoering beschikt over beschermingsgraad IP56; optioneel zijn er echter ook uitvoeringen met beschermingsgraden tot IP67 leverbaar als een grotere beveiliging noodzakelijk is. Naast de standaarduitvoeringen zijn er ook individuele oplossingen voor aandrijvingen die aan specifieke installaties, toepassingen of specificaties van de klant kunnen worden aangepast. Onze middenspanningsmotoren van de Vario-reeks breiden het vermogenspectrum van onze Chemstar-motoren uit tot het megawattbereik. Daarom worden ze hoofdzakelijk in de olie- en gasindustrie ingezet.

Onze Dynavert T-reeks frequentieomvormers werd speciaal ontwikkeld om met explosieveilige motoren te werken. Deze omvormers bestemd voor gebruik in de chemische en petrochemische industrie worden gekenmerkt door een hoge beschikbaarheid, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid. Als de omvormer met ons optionele ATEX-gecertificeerde systeem voor de bewaking van de motortemperatuur is uitgerust, kan een explosieveilige motor worden gebruikt zonder de externe lijncontactor die meestal noodzakelijk is. De evaluatie gebeurt direct als enige beveiliging d.m.v. de in de motorwikkeling geïnstalleerde PTC- temperatuurvoelers.

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van innovatieve en milieuvriendelijke producten en oplossingen voor industriële klanten. Dankzij de alomvattende automatiseringstechnologie en industriële software, een stevige expertise op de verticale markt en op technologie gebaseerde diensten verhoogt de sector de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van de klant. Met meer dan 100.000 werknemers bestaat de Industry Sector uit de divisies Industry Automation, Drive Technologies, Customer Services en de Business Unit Metals Technologies. Meer informatie vindt u op http://www.siemens.com/industry

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nuremberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting, met elektrische en mechanische componenten. Drive Technologies bedient alle verticale markten in de productie- en procesnijverheid alsook in het segment infrastructuur/energie. Met zijn producten en oplossingen voldoet de divisie aan de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. Meer informatie vindt u op www.siemens.com/drives