Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Hoogefficiënte asynchrone motoren van Siemens nu verkrijgbaar in rendementsklassen IE2 en IE3

For the business press
Brussel, 15.04.2011

De Siemens-divisie Drive Technologies biedt nu IEC-motoren in rendementsklassen IE2 en IE3 voor het vermogenbereik van 750 W tot 375 kW overeenkomstig de verordening (EG) 640/2009. Voor de NAFTA-markt kunnen de motoren eveneens met EISA-certificering in de klassen Energy Efficiency en Premium Efficiency worden geleverd. De asynchrone motoren zijn ontworpen voor alle toepassingen in de productie- en verwerkingsindustrie.

Vanaf 16 juni 2011 moeten motoren minstens rendementsklasse IE2 hebben in de EER. Daarna mogen producenten alleen nog hoogefficiënte motoren verkopen. De verordening (EG) 640/2009 heeft betrekking op asynchrone LS-motoren met een vermogen van 0,75 tot 375 kW. Vanaf januari 2015 zal rendementsklasse IE3 verplicht zijn voor alle motoren binnen het vermogenbereik van 7,5 kW tot 375 kW. Als alternatief zullen IE2-motoren uitgerust met een frequentieomvormer kunnen worden gebruikt.

Overeenkomstig deze Europese verordening biedt Siemens nu asynchrone draaistroommotoren in de klassen High Efficiency (IE2) en Premium Efficiency (IE3). Omdat er gebruik gemaakt wordt van een verbeterde rotortechnologie, zijn de IE3-motoren uiterst compact. Omdat de IE3-uitvoeringen verkrijgbaar zijn met dezelfde ashoogte als de IE2-motoren, blijft de mechanische interface met de unit onveranderd. Aangezien het hogere rendement vaak zelfs met dezelfde behuizing kan worden bereikt, hoeft de gebruiker het mechanische ontwerp van de machine niet te wijzigen. Hierdoor worden de engineeringkosten teruggeschroefd.

Voor de NAFTA-markt zijn de IEC-motoren verkrijgbaar in de EISA-gecertificeerde klassen Premium Efficiency en Energy Efficient (EISA: Energy Independence and Security Act). Zo wordt voldaan aan de rendementseisen die sinds vorig jaar in de VS gelden. Siemens voorziet nog verdere landspecifieke uitvoeringen op de markt te brengen, die speciaal ontworpen zijn om aan de specifieke wettelijke en veiligheidstechnische eisen te voldoen.

Siemens biedt de nieuwe IEC-motoren in twee onderscheiden reeksen: General Purpose en Severe Duty. De General Purpose-motoren met aluminium behuizing en ashoogten tussen 80 en 160 en een vermogen van 550 W tot 22 kW worden hoofdzakelijk gebruikt voor pompen, ventilatoren en compressoren. De Severe Duty-uitvoering heeft een buitengewoon stevige gietijzeren behuizing, waardoor ze bij uitstek geschikt is voor gebruik in zware omgevingen zoals in de verwerkingsindustrie. Deze uitvoering is verkrijgbaar in het vermogenbereik van 2,2 kW tot 375 kW en met ashoogten tussen 100 en 315.

De hoogefficiënte motoren maken deel uit van de Siemens-milieuportefeuille. In het boekjaar 2010 bedroegen de inkomsten uit deze portefeuille in totaal ongeveer €28 miljard, waardoor Siemens wereldwijd de grootste leverancier is van milieuvriendelijke technologieën. In dezelfde periode konden onze klanten dankzij onze producten en oplossingen hun uitstoot van kooldioxide (CO2) verminderen met 270 miljoen ton, wat overeenkomt met de totale jaarlijkse CO2-uitstoot van de grote steden Hongkong, Londen, New York, Tokyo, Delhi en Singapore.

U kunt ook terecht op het internet op www.siemens.be/drives en www.siemens.com/1le1-motors of neem contact op met de technische specialisten op 02 536 78 48, e-mail: drives.be@siemens.com.

Bij dit persbericht hoort een afbeelding. U kunt een lage en een hoge resolutie afbeelding downloaden op het Internet onder http://www.siemens.com/dt-picture/3016.


Legende
De Siemens-divisie Drive Technologies biedt nu IEC-motoren in rendementsklassen IE2 en IE3 voor het vermogenbereik van 750 W tot 375 kW overeenkomstig de verordening (EG) 640/2009.

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is wereldwijd de toonaangevende leverancier van milieuvriendelijke productie-, transport-, bouw- en verlichtingstechnologieën. Met geïntegreerde automatiseringstechnologieën en omvangrijke, op de industrie afgestemde oplossingen verhoogt Siemens de productiviteit, de efficiëntie en de flexibiliteit van zijn klanten in de industrie en de infrastructuur. Deze sector bestaat uit zes divisies: Building Technologies, Drive Technologies, Industry Automation, Industry Solutions, Mobility en OSRAM. Met ca. 204.000 werknemers over de hele wereld (30 september) haaldeSiemens Industryin het boekjaar 2010 een totaal verkoopcijfer van ongeveer €34,9 miljard.

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nürnberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting met elektrische en mechanische componenten en motion-controlsystemen voor productie- en werktuigmachines. Drive Technologies bedient alle segmenten van de productienijverheid, de procesnijverheid en energie/infrastructuur. De divisie biedt een antwoord op de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. In het boekjaar 2010 haalde de divisie (30 september) met ongeveer 36.000 werknemers een totaal verkoopcijfer van 7,0 miljard euro. www.siemens.com/drivetechnologies