Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Innovatieve automatiserings- en technologieportfolio verhoogt de productiviteit van werktuigmachines

EMO Hannover 2017, hal 25, stand D60

  • Nieuwe Sinumerik-softwarerelease 4.8 verhoogt de freesproductiviteit

  • Nieuwe Sinumerik-bedieningsconcepten passen zich aan klantspecifieke behoeften aan

  • Tot 50 procent snellere engineering met Safety Integrated plus

Siemens zal op EMO Hannover 2017 uitpakken met een reeks nieuwe hardware- en softwareoplossingen voor zijn geïntegreerde Sinumerik-aanbod. De reeks omvat geïntegreerde industriële software en automatiseringstechnologie ontworpen om fabrikanten van werktuigmachines de mogelijkheid te bieden het productiviteitspotentieel van de digitale fabriek volledig te benutten.

"De end-to-end digitaliseringsaanpak van Siemens behelst niet alleen de hardware maar ook de software voor de volledige waardeketen, van het ontwerp tot het gebruik van de werktuigmachine. Hierdoor kunnen onze klanten uit de werktuigmachinesector hun productiviteit aanzienlijk verhogen. De combinatie van geavanceerde digitalisering en innovatieve automatiseringstechnologie vormt de sleutel van een duurzaam concurrentievoordeel", aldus Uwe Armin Ruttkamp, hoofd van de afdeling Machine Tool Systems.

Beurshighlights m.b.t. technologie en automatisering rond het Sinumerik-systeem van Siemens op EMO:

Grotere productiviteit met de nieuwe Sinumerik-softwarerelease 4.8
Met zijn nieuwe CNC Sinumerik-softwarerelease 4.8 stelt Siemens een reeks nieuwe functies ter beschikking die de snelheid, precisie en veiligheid van werktuigmachines aanzienlijk verbeteren. Voordelen van release 4.8 zijn onder meer de mogelijkheid ongewenst knikkende asbewegingen te compenseren en tegen botsingen of conflicten tussen machine, werktuig en werkstuk te beveiligen. De knikcompensatie (NoCo) is bedoeld om dynamische positieafwijkingen in een of meerdere lineaire machineassen, veroorzaakt door versnellingsprocessen, te compenseren. Deze positieafwijkingen worden veroorzaakt door wat bekend is als de mechanische flexibiliteit in de machine. NoCo compenseert de dominante positieafwijking door een correctieve beweging in de betreffende machineas te initiëren, wat resulteert in een hogere bewerkingskwaliteit, samen met hogere ruk- en versnellingswaarden. De knikcompensatie kan worden gebruikt in combinatie met een willekeurige technologie zoals frezen, multitasking, tappen, laseren of waterstraalsnijden. NoCo is verkrijgbaar in twee varianten: Eco en Advanced. De Eco-variant is ontworpen voor dominante versnellingseffecten waarbij de compensatieas met één beïnvloedende variabele wordt gecombineerd. Bij meer dan één beïnvloedende variabele, waardoor er verschillende compensatieassen vereist zijn, moet voor de Advanced-variant worden geopteerd.

De nieuwe Sinumerik-softwarerelease 4.8 bevat ook een geavanceerde functie ter beveiliging tegen botsingen of conflicten: Collision Avoidance Eco en Collision Avoidance Advanced. De Eco-versie maakt een eenvoudige, betrouwbare machinebeveiliging mogelijk door botsingen tussen het machinelichaam en de eigen onderdelen in de werkzone te vermijden. Om dit effect in realtime te realiseren, worden de te beveiligen modules als eenvoudige geometrische lichamen berekend. Dit betrouwbare botsingmonitorsysteem is verkrijgbaar in de drie besturingsmodi JOG, MDA en Automatic. De beveiligde zones kunnen eenvoudig en efficiënt ontworpen en als 3D-beeld op de besturingsinterface gevisualiseerd worden. De Advanced-variant verzekert de volledige beveiliging van machine, werktuig en werkstuk. De software die door ModuleWorks, de Sinumerik-productpartner, wordt geleverd, draait via een interface die op een externe pc is geïntegreerd. Zo werkt het programma in real time samen met het Sinumerik-systeem om de machine, het werktuig en het werkstuk continu te kunnen monitoren en dynamisch te kunnen beveiligen tijdens het verspaningsproces.

Bij het instellingsproces worden de vereiste werkstuk- en werktuiggegevens ter beschikking van het systeem gesteld. Collision Avoidance verzekert een permanent hoog veiligheidsniveau tijdens de werking van de machine.

Efficiënt werken met nieuwe Sinumerik-bedieningsconcepten
Het bedieningsconcept voor Sinumerik Operate werd verder ontwikkeld voor een nog makkelijkere en intuïtievere bediening van de werktuigmachines. Dit biedt machinefabrikanten de mogelijkheid hun eigen individuele ontwerp te ontwikkelen overeenkomstig de identiteit van het bedrijf, voor moderne werktuigmachines met een kenmerkend design. De technische basis voor deze innovaties bestaat uit een rij Sinumerik blackline plus-breedbeeldschermen in het formaat 16:9.

Er werd volledig afgezien van afzonderlijke knoppen; deze zijn vervangen door een aanraakgevoelig scherm dat de mogelijkheid biedt een zijscherm weer te geven en te verbergen. Functies die eerder d.m.v. afzonderlijke knoppen werden bediend, kunnen indien nodig op het scherm worden geplaatst. Het nieuwe zijscherm kan worden gebruikt om asbelastingen, alarmen of bewerkingsinformatie weer te geven. Machinefabrikanten kunnen het zijscherm ook met eigen content uitbreiden. De nieuwe panels zijn verkrijgbaar in de maten 15, 19, 22 en 24 inch. In de basisversie MCP 398C zijn de add-on machinebesturingspanels voor alle verkrijgbare afmetingen identiek. Afhankelijk van hun afmetingen kunnen de panels echter worden uitgebreid met extra modules voor verschillende functies, zoals knoppen of schuifregelaars. De nieuwe bedieningseenheden zijn verkrijgbaar als thin client, monitor of pc. De TOP-variant is verkrijgbaar als panel voor Windows-pc's of als ingebedde oplossing zonder pc. De Simatic WinCC van Siemens biedt machinefabrikanten een comfortabele, aanpasbare basisconfiguratie compleet met intuïtief opgebouwde softwaretools, waardoor de gebruikersinterface gewoon d.m.v. drag & drop kan worden geconfigureerd.
Hierdoor kunnen machinefabrikanten hun eigen bedieningsconcepten eenvoudig implementeren en met machinespecifieke functies aanvullen.

Snellere engineering en indienststelling met Safety Integrated plus
Siemens zal een nieuwe versie van zijn beproefde SI-functie (Safety Integrated-functie) voor Sinumerik 840D sl voorstellen in de vorm van zijn Safety Integrated plus-software voor geïntegreerde besturingsoplossingen. Vroeger moest er een volledig programma voor de NCK en PLC worden geschreven. Voortaan zal dit alleen nodig zijn voor de PLC. Dit faalveilige programma kan snel en zonder veel omhaal worden gegenereerd met behulp van de PLC-software Step 7, die standaard in TIA Portal is geïntegreerd. Hiertoe zijn er in TIA Portal een groot aantal gecertificeerde faalveilige modules beschikbaar voor de gebruikers, die meteen in het Safety-programma kunnen worden geïntegreerd. Door middel van de nieuwe Safety Integrated plus-versie, die kan worden gebruikt samen met alle momenteel verkrijgbare NCU's van de CNC Sinumerik 840D sl, kunnen de engineeringstijden met wel 50 procent worden verkort. De Sinumerik Operate-gebruikersinterface zorgt voor een uiterst comfortabele indienststelling. De grafische schermen die door Safety Integrated plus worden geboden, vergemakkelijken de instelling van de veiligheidsfuncties aanzienlijk. Hierdoor kan de indienststelling tot 20 procent sneller verlopen.

Siemens biedt Safety Integrated plus aan als aanvulling op de bestaande Safety Integrated-software. Voor reeds bestaande machinemodellen raadt Siemens geen overschakeling op de nieuwe software aan; de twee oplossingen bieden immers hetzelfde hoge veiligheidsniveau.

Met zijn nieuwe CNC Sinumerik 840D sl-softwarerelease 4.8 stelt Siemens een reeks nieuwe functies ter beschikking om de snelheid, precisie en veiligheid van werktuigmachines aanzienlijk te vergroten. Voordelen van release 4.8 zijn onder meer de mogelijkheid ongewenst knikkende asbewegingen te compenseren en tegen botsingen of conflicten tussen machine, werktuig en werkstuk te beveiligen.

 

Siemens zal een nieuwe versie van zijn beproefde SI-functie (Safety Integrated-functie) voor Sinumerik 840D sl voorstellen in de vorm van zijn Safety Integrated plus-software voor geïntegreerde besturingsoplossingen. SI plus biedt de machinefabrikant de mogelijkheid de engineeringstijd voor de hele installatie met 50 procent te verkorten en de indienststelling met zo’n 20 procent te bespoedigen.

 

Dit persbericht en persfoto’s zijn beschikbaar op: www.siemens.com/press/PR2017070342DFEN

Meer informatie over Siemens op EMO Hannover 2017 vindt u op www.siemens.com/emo en www.siemens.com/press/emo2017

Volg ons via sociale media:
Twitter: www.twitter.com/siemens_press en www.twitter.com/SiemensIndustry
Blog: https://blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

25-8-2017