Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Integratie van CNC-sturingen van Siemens in communicatie-, engineering- en productieprocessen met Sinumerik Integrate

For the business press
Brussel, 23.12.2011

De Siemens-divisie Drive Technologies beschikt met Sinumerik Integrate over een omvangrijk aanbod om werktuigmachines te integreren in communicatie-, engineering- en verspanende productieprocessen. Ook de machine-integratie in complexe PLM-processen (Production Lifecycle Management) en in de bestaande bedrijfs-IT verloopt met Sinumerik Integrate snel en eenvoudig.

Om de concurrentiepositie van productiebedrijven te verzekeren, wordt de integratie van machine- en productiegegevens in de workflow van een onderneming, van ontwikkeling en aanschaf tot productie en verkoop, steeds belangrijker. Enkel wanneer men een totaalbeeld heeft van het productieproces van een onderneming tot aan de individuele spaan, krijgt men de nodige transparantie om zwakke punten te identificeren, te verhelpen en een continu verbeteringsproces te ontwikkelen. De integratie van de werktuigmachine in de bedrijfsprocessen vormt daarbij een essentiële voorwaarde voor een slanke en efficiënte productie.

Siemens biedt een omvangrijke portfolio voor engineering- en procesondersteuning bij werktuigmachines, dat nu wordt samengevoegd onder de noemer Sinumerik Integrate. Met deze oplossing kunnen gegevens van werktuigmachines eenvoudig, snel en betrouwbaar worden geïntegreerd in de bedrijfsprocessen. Dankzij de IT-integratie van de productieprocessen zijn productieleiders, operatoren van de installatie, programmeurs in de werkvoorbereiding, onderhoudstechnici en machinebouwers aan elkaar gekoppeld, en via gedefinieerde processen geïntegreerd in het totaalsysteem. Sinumerik Integrate bundelt IT-functies in een uniforme softwaresuite. Daartoe staan zes modules ter beschikking, die alle aspecten van de machine-integratie dekken.

Met de module "Create-it!" worden de oplossingen voor het genereren en configureren van gebruikerspecifieke functies in de bedienings- en programmeerinterface Sinumerik Operate gebundeld. Ook de programmering van interfaces met de werktuigmachine en met een bedrijfsserver maakt deel uit van deze module. Er worden bijvoorbeeld omvangrijke functiebibliotheken aangeboden die de mogelijkheid bieden PLC-, NC- en HMI-functies in het volledige netwerk te gebruiken. De technologische productieknowhow in de werktuigmachine wordt tegen onbevoegde toegang beschermd met de module "Lock-it!". Voorbeelden hiervan zijn een kopieerbeveiliging of de veilige bewaring van gebruikersgegevens door middel van gecodeerde cycli.

De module "Run-it!" omvat het volledige runtime-systeem voor de uitvoering van individuele gebruikersinterfaces en eigen compileercycli op de NC-kern. Ook de sturing van de aandrijvingen en de virtuele NC-kern (VNCK) behoren daartoe.

"Manage-it!" dient voor de organisatie en het beheer van NC-programma's en gereedschappen. Dit omvat oplossingen voor het werktuig-, gegevens- en programmabeheer, zodat productie-informatie snel en overkoepelend beschikbaar wordt. Naast een snelle aanbieding van NC-programma's via het netwerk, het centrale NC-programmabeheer en de opslag, behoort ook een overzicht van de reële werktuiggegevens tot de kernfuncties van deze module. Dit wordt afgerond met transparante werktuigwissels voor de volledige productie en de aansluiting van gereedschapsidentificatiesystemen.

De uniforme communicatie-interface van de Sinumerik-sturing wordt aangeboden door "Access-it!". Deze module laat externe diagnose op de machine toe. Dit beperkt de herstellingstijd, verhoogt de beschikbaarheid van de machine dankzij snelle online-toegang, en bespaart op de onderhoudskosten. Bovendien kunnen 's nachts automatisch back-ups naar de overkoepelende databeveiligingssoftware worden uitgevoerd, of kunnen decentraal gegenereerde gegevens zoals lokale NC-programma's automatisch worden ingezameld. Het voordeel hiervan zijn geringere stilstandstijden en het voorkomen van dataverlies wanneer een component uitvalt.

Met de module "Analyze-it!" staan krachtige functies ter beschikking voor onderhoud en voor op bepaalde karakteristieken gebaseerde analysefuncties. Door de continue evaluatie van gegevens in het productieproces kan de doorlopende beschikbaarheid van de machine worden verhoogd. Met een toekomstgericht onderhoud worden de uitval- en stilstandstijden verminderd. Bovendien laat deze module een evaluatie toe van de slijtagefactoren van mechatronische componenten.

De werktuigmachinefabrikant (OEM) krijgt dankzij Sinumerik Integrate verschillende mogelijkheden voor de machinespecifieke optimalisering van de Sinumerik-sturingen op het vlak van technologie, programmering en bediening. Zijn machines kunnen ook snel, eenvoudig en efficiënt worden geïntegreerd in omvattende productie- en communicatieprocessen van de klant. Maar ook gebruikers van werktuigmachines kunnen met Sinumerik Integrate de machines zelf integreren in een complexe, bestaande bedrijfs-IT. Ze profiteren van een grotere productiviteit en beschikbaarheid van hun machinepark bij lagere productiekosten.

Door alle IT-relevante functies van de CNC-sturing van een werktuigmachine samen te brengen in één softwaresuite, kunnen strategische concepten van een innovatief PLM-proces technisch en organisatorisch eenvoudig worden gerealiseerd. De werktuigmachines kunnen efficiënter in gebruik worden genomen, over de ganse levenscyclus binnen de volledige PLM-procesketting productiever en eenvoudiger worden aangepast, en efficiënter worden geoptimaliseerd.

Meer informatie op het Internet onder : www.siemens.be/machinetools en www.siemens.com/sinumerik of neem contact op met de technische specialisten op 02/536 25 98, e-mail:cnc.be@siemens.com

U kunt een hoge of lage resolutie afbeelding downloaden op het Internet onder: www.siemens.com/dt-bild/3039

Sinumerik Integrate

Legende
Siemens beschikt met Sinumerik Integrate over een omvangrijk aanbod om werktuigmachines te integreren in communicatie-, engineering- en verspanende productieprocessen van de bewerking.

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is wereldwijd de toonaangevende leverancier van milieuvriendelijke productie-, transport-, bouw- en verlichtingstechnologieën. Met geïntegreerde automatiseringstechnologieën en omvangrijke, op de industrie afgestemde oplossingen, verhoogt Siemens de productiviteit, de efficiëntie en de flexibiliteit van zijn klanten in de industrie en de infrastructuur. Deze sector bestaat uit zes divisies: Building Technologies, Drive Technologies, Industry Automation, Industry Solutions, Mobility en Osram. Met ca. 204.000 werknemers over de hele wereld (30 september) haalde Siemens Industry in het boekjaar 2010 een totaal verkoopcijfer van ongeveer €34.9 miljard. www.siemens.com/industry

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nürnberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting, met elektrische en mechanische componenten en motion-controlsystemen voor productie- en werktuigmachines. Drive Technologies bedient alle segmenten van de industriële productie, de procesindustrie en energie/infrastructuur. De divisie biedt een antwoord op de essentiële behoeften van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. In het boekjaar 2010 haalde de divisie (30 september) met ongeveer 36.000 werknemers een totaal verkoopcijfer van 7,0 miljard euro. www.siemens.com/drivetechnologies