Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens lanceert nieuwe Simotics FD-motorreeks voor nog meer flexibiliteit en hoog vermogen

For the trade/business and financial press
Huizingen, 30.10.2013

  • Flexibel modulair systeem met verschillende montageposities en koelmethoden

  • Innovatief motorontwerp met interne koelvinnen

  • Geoptimaliseerd voor Sinamics-frequentieomvormers

Met de nieuwe Simotics FD-motorreeks presenteert de Siemens-divisie Drive Technologies een nieuw type motorontwerp met vermogens van 200 tot meer dan 1.600 kW in maximale configuratie. De motoren zijn opgebouwd als een intelligent modulair systeem met een innovatief ontwerp met interne koelvinnen. Daardoor zijn verschillende koelingswijzen en bevestigingsposities mogelijk, waardoor de flexibiliteit voor de planning van de installatie toeneemt en er meer toepassingsmogelijkheden zijn voor motoren in pompen, ventilatoren, compressoren, transportsystemen en takelapparatuur. Omdat de Sinamics-frequentieomvormers optimaal aangepast zijn aan de laagspanningsmotoren, kan Siemens in het kader van zijn Integrated Drive Systems-strategie ook een efficiënt totaalsysteem leveren met hoge vermogensdensiteit en laag geluidsniveau.

De vereisten voor moderne laagspanningsmotoren met hoog vermogen gaan van flexibele toepassingen tot energie-efficiëntie en geluidsarme werking. Aan deze eisen wordt voldaan door de nieuwe Simotics FD-motorreeks, die gebaseerd is op een flexibel modulair systeem en dus een motor omvat die geschikt is voor de meest uiteenlopende vereisten. Zo zijn er verschillende koelmethoden mogelijk in zowel open als gesloten types met natuurlijke of gescheiden ventilatie. De portfolio omvat watergekoelde types met koelmantels of lucht-naar-water warmtewisselaars.

De nieuwe laagspanningsmotoren worden gekenmerkt door hun innovatief, compact ontwerp zonder externe koelribben. Omdat de koeling efficiënt dicht bij de warmtebron in het frame (gelamineerd kernoppervlak) is geplaatst, zijn alle verschillende soorten lucht- en waterkoeling in één enkel concept mogelijk. Het modulaire concept omvat diverse bevestigingsposities voor aansluitkasten, afzonderlijke ventilatoreenheden en bewakingssystemen. Dit verhoogt de flexibiliteit bij de planning van de installatie en laat gebruik toe in de meest uiteenlopende toepassingen, zoals pompen, ventilatoren, compressoren, extrudeerders, transportsystemen en kranen. De tot 230% grotere aansluitkast met schuine partities is zeer gebruiksvriendelijk. Het grijze gietijzeren frame maakt de flexibele motoren stevig en ook bruikbaar in zware omgevingsomstandigheden.

Als onderdeel van de Integrated Drive Systems-strategie zijn de motoren geoptimaliseerd voor werking met frequentieomvormer en met name voor Sinamics-laagspanningsfrequentieomvormers. Op die manier kan Siemens een economisch totaalsysteem aanbieden met een hoge vermogensdensiteit, laag installatievolume en laag geluidsniveau. Omdat de nominale motorstromen aangepast zijn aan de uitgangsstromen van de  omvormer en de motor gedimensioneerd is voor de nominale pulsfrequentie van de omvormer. Dit vermijdt overdimensionering van de omvormer en verzekert dat de spanning optimaal wordt benut. In talrijke toepassingen met constant koppel kunnen reductoren aan Simotics FD worden gekoppeld, waardoor een naadloze opname in een geïntegreerd aandrijfsysteem mogelijk is.

Dit persbericht en een persfoto zijn beschikbaar op www.siemens.com/press/pi/IDT2013104099e

Nieuwe Simotics FD-motorreeks

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van innovatieve en milieuvriendelijke producten en oplossingen voor industriële klanten. Dankzij de alomvattende automatiseringstechnologie en industriële software, een stevige expertise op de verticale markt en op technologie gebaseerde diensten verhoogt de sector de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van de klant. Met meer dan 100.000 werknemers bestaat de Industry Sector uit de divisies Industry Automation, Drive Technologies, Customer Services en de Business Unit Metals Technologies. Meer informatie vindt u op http://www.siemens.com/industry

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nuremberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting, met elektrische en mechanische componenten. Drive Technologies bedient alle verticale markten in de productie- en procesnijverheid alsook in het segment infrastructuur/energie. Met zijn producten en oplossingen voldoet de divisie aan de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. Meer informatie vindt u op www.siemens.com/drives