Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens en KUKA kondigen samenwerking aan

For the trade/business and financial press
Hannover, 04.10.2013

  • Gezamenlijk oplossingenaanbod voor het geïntegreerd, operatorvriendelijk laden van werktuigmachines m.b.v. robots

  • Integratie van robotica en CNC-oplossingen voor het gerobotiseerd bewerken van werkstukken

  • Versterking van het basisconcept van geïntegreerde productieprocessen

  • Ontwikkeling van nieuwe toepassingen in lichtgewichtconstructie

Op EMO in Hannover hebben de Siemens-divisie Drive Technologies en KUKA Roboter GmbH een uitgebreide samenwerking aangekondigd. De centrale pijler van de samenwerking is de integratie van KUKA-robots en Siemens CNC-oplossingen voor het laden en uitrusten van werktuigmachines. “Door deze gezamenlijke aanpak versterken beide bedrijven het basisconcept van geïntegreerde productie en kunnen ze o.a. nieuwe markten ontwikkelen dankzij de nauwe verweving van werktuigmachinetaken en laad- en uitrustingstaken”, aldus Manfred Gundel, CEO van KUKA Roboter GmbH. “De CNC-sturing van Siemens en de robotsturingen van KUKA zijn ideaal voor de integratie van robot- en CNC-technologie. Door deze samenwerking, wordt onze jarenlange partnerrelatie verder versterkt en kunnen we samen intelligente automatiseringsoplossingen ontwikkelen, zoals omschreven in het Industrie 4.0-project, en dit ten voordele van beide partners en met het oog op de uitbreiding van onze business”, aldus Robert Neuhauser, CEO van de Business Unit Motion Control Systems bij Siemens.

De uiterst flexibele en volledig geautomatiseerde productie van vandaag vereist de volledige integratie van robots in de productiestroom en de automatiseringsomgeving. Met name op dit domein groeien de toepassingen voor robotsystemen en werktuigmachines gestaag naar elkaar toe als gevolg van nieuwe vereisten en technologische vooruitgang. Gezien deze ontwikkelingen, versterken Siemens en KUKA hun samenwerking op het vlak van automatisering en industriële robots. Doel is het beter bedienen van industrieën met hoge automatiseringsvereisten voor het laden, uitrusten en bewerken. Dankzij de gedeelde ontwikkeling krijgen klanten nu toegang tot nieuwe producten en oplossingen die optimaal gecoördineerd worden gedurende de volledige levenscyclus - van design, over (productie)simulatie tot en met engineering en productieniveau. Bovendien zullen beide bedrijven op lange termijn de verschillende aspecten van robotautomatisering in hun activiteiten integreren, zoals omschreven in het Industrie 4.0-project.

Door deze nauwere samenwerking kunnen Siemens en KUKA eindklanten geïntegreerde oplossingen bieden voor toepassingen met hoge technologische eisen en met een hoog ontwikkelingsniveau; hierdoor positioneren ze zich nog sterker op de globale markten. Centraal in deze gezamenlijke ontwikkeling en de nauw verweven marketingactiviteiten staat de naadloze, operatorvriendelijke integratie van de robot voor het laden en uitrusten van de werktuigmachine. De bedrijven zullen ook schaalbare, geïntegreerde oplossingen ontwikkelen voor de bewerking van werkstukken met robots, in het bijzonder voor lichtgewichtconstructies. Op dit vlak in het bijzonder vereisen nieuwe materialen zoals composietmaterialen innoverende bewerkingsconcepten die de twee bedrijven, als onderdeel van de samenwerking, intensief verder zullen uitwerken en op punt stellen.

KUKA zal robotsystemen leveren die gebruikmaken van beproefde oplossingen op het vlak van CNC-sturingen met de Sinumerik-systemen van Siemens voor de integratie met werktuigmachines. De standaardimplementatie van het concept omvat het laden en uitrusten door een KUKA-robot geïntegreerd in Sinumerik. Er wordt ook een schaalbaar aanbod voorzien, gaande van een robot met bijkomende CNC-bewerkingsfunctionaliteit tot een robot als zuivere CNC-bewerkingseenheid. Ook hier is het doel de volledige integratie van de robot in de PLM-processen.

Op EMO 2011 hebben beide partners reeds de integratie van de robot in de Sinumerik-gebruiksinterface voorgesteld als toepassing voor programmering, instructie, en diagnostiek. De volgende stap zal nu bestaan uit de verbinding met CNC-taken.

De Siemens Drive Technologies Division (Nürnberg, Duitsland) is ’s werelds toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen, en diensten voor de voor de volledige aandrijftrein, met inbegrip van elektrische en mechanische componenten (Integrated Drive Systems). Drive Technologies bedient alle verticale markten in de productie- en procesindustrieën evenals de segmenten infrastructuur en energie. Met haar producten en oplossingen komt de divisie tegemoet aan de centrale eisen van haar klanten op het vlak van productiviteit, energie-efficiëntie en betrouwbaarheid. Meer informatie kunt u vinden op http://www.siemens.com/drivetechnologies

KUKA Roboter GmbH, met hoofdzetel in Augsburg, maakt deel uit van KUKA Aktiengesellschaft en behoort tot ‘s werelds toonaangevende leveranciers van industriële robots. De kerncompetenties zijn ontwikkeling, productie en verkoop van industriële robots, controllers en software. Het bedrijf is marktleider in Duitsland en Europa en de nummer drie wereldwijd. KUKA Roboter GmbH heeft globaal zo’n 3.180 mensen in dienst. In 2012 werd een totaalomzet van 742,6 miljoen euro gerealiseerd. Met 25 filialen is het bedrijf aanwezig in de belangrijkste markten van Europa, Amerika en Azië.