Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Optimaal systeemrendement - Compressorfabrikant vertrouwt op aandrijfoplossing van Siemens voor nieuw blowermodel

Kaeser Kompressoren SE (Kaeser) is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige persluchtsystemen. Bij de recente ontwikkeling van een nieuwe blowerreeks en de keuze van een geschikt aandrijfsysteem werd het bedrijf geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een van deze uitdagingen bestond uit het verzekeren van een hoog rendementsniveau voor het volledige regelbereik. Kaeser koos ervoor dit probleem op te lossen door middel van een moderne, compacte Siemens-aandrijving met een buitengewone vermogensdichtheid. Met dit betrouwbare en energie-efficiënte systeem kan Kaeser niet alleen ruimtebesparingen realiseren; het onderhoudsarme ontwerp zorgt ook voor lagere onderhoudskosten.

De nieuwe motoren van de Simotics SD next generation-reeks ondersteunen bedrijven bij de digitale transformatie en worden gekenmerkt door hun compacte en toekomstbestendige ontwerp. De Simotics SD-motor voldoet aan energie-efficiëntieklassen IE3 en IE4 en realiseert een opmerkelijk hoog aanloop- en losbreekkoppel.

Een van de laatste nieuwe ontwikkelingen van Kaeser is een uiterst efficiënte schroefblower van het HBS 1600-type in het vermogensbereik van 132 tot 250 kilowatt. Schroefblowers worden voornamelijk gebruikt voor klassieke lagedruktoepassingen zoals het verluchten van bezinkbekkens en het schoonspoelen van filters in water- en afvalwaterbehandelingsinstallaties of voor het pneumatisch transport van bulkgoederen. Een van de grootste uitdagingen bij het gebruik van dergelijke systemen is de sterk schommelende behoefte aan perslucht, waardoor een continue debietregeling vereist is. Om deze uitdaging aan te gaan, koos Kaeser voor een aandrijfoplossing van Siemens op basis van een Simotics SD next generation BG315-motor en een Sinamics G120-omvormer.

Het aandrijfsysteem voor de nieuwe schroefblower bestaat uit een Simotics SD next generation-motor en een modulaire Sinamics G120-omvormer met geïntegreerde DC-link reactor.

Hoog systeemrendement
Het gebruik van een omvormer verzekert een continue debietregeling van het systeem overeenkomstig de wisselende persluchtbehoefte. De nieuwe Sinamics G120 FSG-framemaat voor de PM240-2 Power Module-reeks is modulair opgebouwd en uitgevoerd met een geïntegreerde DC-link reactor (gelijkstroom-lijnreactor). Lijnreactoren worden in het gelijkstroomcircuit van een omvormersysteem geïntegreerd om de netterugkoppeling aan primaire zijde tot een minimum te beperken.
Wanneer gebruikt in combinatie met een Simotics SD-motor die aan energie-efficiëntieklassen IE3 en IE4 voldoet en een opmerkelijk hoog aanloop- en losbreekkoppel biedt, creëert de omvormer een optimaal afgestemd aandrijfsysteem. Zo is niet alleen een uiterst betrouwbare regelbaarheid verzekerd, maar ook een hoog systeemrendement (IES2), zoals vastgelegd in Europese norm EN 50598 betreffende het ecologisch ontwerp van elektrische aandrijf- en motorsystemen.

Efficiënt, compact en kostenbesparend
“Simotics SD next generation is ideaal voor onze nieuwe HBS-schroefblower, vooral vanwege de hoge energie-efficiëntie, het compacte ontwerp en de lage onderhoudskosten", aldus Wolfgang Hartmann, hoofd marketing bij Kaeser. De sterk gereduceerde onderhoudskosten zijn te danken aan geoptimaliseerde onderhoudsintervallen en het gebruik van bijzonder duurzame componenten.


De nieuwe motoren van de Simotics SD next generation-reeks ondersteunen bedrijven bij de digitale transformatie en worden gekenmerkt door hun compacte en toekomstbestendige ontwerp. De Simotics SD-motor voldoet aan energie-efficiëntieklassen IE3 en IE4 en realiseert een opmerkelijk hoog aanloop- en losbreekkoppel.

Het aandrijfsysteem voor de nieuwe schroefblower bestaat uit een Simotics SD next generation-motor en een modulaire Sinamics G120-omvormer met geïntegreerde DC-link reactor.

 

Meer informatie over Simotics SD en SINAMICS  vindt u op

 

Volg ons op Social Media:
Twitter: www.twitter.com/MediaServiceInd en www.twitter.com/siemens_press
Blog: https://blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en
Magazine : https://magazine.siemens.be

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Met zijn beursgenoteerde dochteronderneming Siemens Healthineers AG is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen – en een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2018, afgesloten op 30 september 2018, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,1 miljard. Eind september 2018 had het bedrijf wereldwijd zo’n 379.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Kaeser Kompressoren SE (Kaeser) uit Coburg is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige persluchtoplossingen zoals compressoren, persluchtvoorziening- en -behandelingssystemen.

16-11-2018