Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

De Sinamics-servopomp van Siemens: energiebesparend ontwerp voor hydraulische toepassingen

For the business press
Brussel, 15.04.2011

Met de Sinamics-servopomp biedt de Siemens-divisie Drive Technologies een energiebesparende oplossing voor hydraulische toepassingen. De pomp is uitgerust met een dynamische, directe druk- en debietregeling via een servomotor met variabele snelheid. In vergelijking met conventionele hydraulische oplossingen zijn hier geen complexe regel- en stuursystemen nodig en wordt het energieverbruik met meer dan 50 % teruggeschroefd.

Criteria zoals maximale energie-efficiëntie en compacte bouw worden alsmaar belangrijker, ook voor de optimalisering van machines met hydraulisch aangedreven assen. Daarom lanceert Siemens een innoverende snelheidgeregelde pomp met constant debiet die bijv. geschikt is voor spuitgietmachines, werktuigmachines en persen.

In deze Sinamics-oplossing wordt een hydraulische pomp aangedreven door een servomotor met variabele snelheid. De oliedruk in het systeem wordt rechtstreeks via het aangesloten Sinamics S120-aandrijfsysteem gecontroleerd en gestuurd. De complexe hydraulische componenten zoals pompen met variabele snelheid en afsluiters zoals vereist bij conventionele oplossingen, zijn nu volledig overbodig. Bovendien volstaan kleinere olietanks. En het koelsysteem voor de hydraulische olie heeft bijzonder bescheiden afmetingen. Dit innoverende concept leidt tot een daling van het energieverbruik met 50 tot 70 procent. Dit is te danken aan het grotere rendement vergeleken met een inductiemotor met regelbare hydropomp. De minimale ruimtevereisten maken de integratie in de machine weer een stuk makkelijker. Een bijkomend voordeel is nog dat er minder hydraulische olie vereist is. Voor een spuitgietmachine van 60 ton bijv., die 250 dagen per jaar werkt en een effectief vermogen van 5,4 kW heeft, kan het energieverbruik met zo’n 65 procent worden verlaagd t.o.v. de hoeveelheid vereist voor een inductiemotor met waaierpomp. Op jaarbasis betekent dit een besparing van meer dan 7.000 euro.

De tekst kunt u vinden op het Internet: www.siemens.com/drives/press. Bij dit persbericht hoort een afbeelding. U kunt de afbeelding vinden op het Internet: www.siemens.com/dt-picture/3027.


Legende
Met de Sinamics-servopomp biedt de Siemens-divisie Drive Technologies een energiebesparende oplossing voor hydraulische toepassingen.

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is wereldwijd de toonaangevende leverancier van milieuvriendelijke productie-, transport-, bouw- en verlichtingstechnologieën. Met geïntegreerde automatiseringstechnologieën en omvangrijke, op de industrie afgestemde oplossingen verhoogt Siemens de productiviteit, de efficiëntie en de flexibiliteit van zijn klanten in de industrie en de infrastructuur. Deze sector bestaat uit zes divisies: Building Technologies, Drive Technologies, Industry Automation, Industry Solutions, Mobility en OSRAM. Met ca. 204.000 werknemers over de hele wereld (30 september) haalde Siemens Industry in het boekjaar 2010 een totaal verkoopcijfer van ongeveer €34,9 miljard.

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nürnberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting met elektrische en mechanische componenten en motion-controlsystemen voor productie- en werktuigmachines. Drive Technologies bedient alle segmenten van de productienijverheid, de procesnijverheid en energie/infrastructuur. De divisie biedt een antwoord op de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. In het boekjaar 2010 haalde de divisie (30 september) met ongeveer 36.000 werknemers een totaal verkoopcijfer van 7,0 miljard euro. www.siemens.com/drivetechnologies