Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Snelle planning en oplevering met vooraf gecertificeerde scheepsmotoren

For the business and trade press
Huizingen, 16.04.2015

  • Motoren met een vermogen van 0.18 tot 200 kilowatt (kW)

  • Aanzienlijke energiebesparingen en keuze in rendementsklassen IE1 tot IE4

  • In combinatie met frequentieomvormer bruikbaar als geïntegreerd aandrijvingsysteem (IDS)

Met de Simotics DP biedt Siemens een volledig gamma aan van onderdekse scheepsmotoren gebaseerd op het gedegen 1LE1 platform. Ze zijn te verkrijgen met een brede keuze aan vermogens gaande van 0,18 tot 200 kW, met een aluminium of grijs gietijzeren behuizing in een standaard versie of in een speciale versie voor zones met potentieel ontploffingsgevaar. Hun operationele capaciteit tot 500 volt (V) met een frequentieomvormer maakt dat deze lijnmotoren ook deel kunnen uitmaken van een geïntegreerd aandrijvingsysteem om zo de efficiëntie van de volledige aandrijvingtrein te versterken.

Scheepsmotoren vallen niet binnen het toepassingsgebied van de Europese Motorenrichtlijn 640/2009 die de geldende regelgeving omtrent ecodesign van elektromotoren in industriële toepassingen definieert. Toch biedt Siemens met het ruime gamma van Simotics DP scheepsmotoren en de individuele keuzeoptie in de rendementsklassen IE1 tot IE4 aan de gebruikers uitzicht op aanzienlijke energiebesparingen. De afwezigheid van sprongen in de ashoogte tussen de rendementsklassen IE1 en IE4 en de verschillende beschikbare vermogens zorgen voor een indrukwekkende vereenvoudiging van upgrades of modernisering van de gehele systemen en zijn aldus een veilige langetermijninvestering op hoog niveau. Het breed spectrum van geïntegreerde Simotics DP motoren met vermogens gaande van 0,18 tot 200 kW is gebaseerd op het welbekende 1LE1 platform en omvat tevens motoren voor omgevingen met potentieel explosiegevaar (ATEX motoren).  De motoren zijn verkrijgbaar met een aluminium of grijze gietijzeren behuizing. Het opgewekt vermogen varieert naargelang de versie: motoren met aluminiumbehuizing gaan van 0,37 tot 45 kW, in grijze gietijzeren uitvoering van 0,18 tot 200 kW en in de explosiebestendige versie voor zones 2/21/22 van 0,37 tot 200 kW. Alle versies zijn vooraf gecertificeerd voor gebruik onderdeks op schepen in classificatie en certificering DNV, GL, BV, LRS, RS, KR, ABS en RINA. Dit betekent tijdswinst voor de klant hoofdzakelijk bij planning en oplevering van het afgewerkt schip. Flexibiliteit in de planning is mogelijk doordat de motoren beschikbaar zijn in zowel een on-line variant als voor bediening aan een frequentieomvormer. In combinatie met een Sinamics frequentieomvormer verandert de Simotics DP motor in een Integrated Drive System (IDS) met een hoger energierendement van het aandrijfsysteem als bijkomend voordeel, ongeacht de rendementsklasse van de motor zelf.

De motoren zijn hoofdzakelijk ingezet in scheepsbouwtoepassingen, in scheepscompressoren, voedingspompen en lieren. Zij zijn ook gebruikt op havenkranen en hydraulische pompen die op pontons gebouwd zijn.

Gezien de pregecertificeerde Simotics DP scheepsmotoren te verkrijgen zijn in  rendementsklassen IE1 tot IE4 kunnen klanten enorm besparen op energie. De verschillende versies en prestatievermogens zijn bedoeld om aan de meest uiteenlopende noden en vereisten te voldoen.

Dit persbericht, de foto's en andere documentatie is ook te vinden op http://www.siemens.com/press/PR2015040163PDEN

Over Siemens
Siemens AG
(Berlijn en München) is een technologische wereldspeler die reeds meer dan 165 jaar symbool staat voor uitmuntendheid op het vlak van techniek en engineering, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale benadering. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor stroomopwekking, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook een toonaangevende leverancier van apparatuur en uitrustingen voor medische beeldvorming  – zoals computergestuurde tomografiesystemen (CT-scanners) en beeldvormingsystemen op basis van magnetische resonantie (MRI-scanners) – evenals een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT. In boekjaar 2013, afgesloten op 30 september 2013, werd uit voortgezette activiteiten een omzet van € 75,9 miljard genoteerd en een winst van € 4,2 miljard gerealiseerd. Eind september 2013 had Siemens, op basis van de voortgezette activiteiten, wereldwijd zo’n 362.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

16-4-2015