Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens boekt duurzaam succes voor klanten met energie-efficiënte aandrijftechnologie

For the trade press
Nürnberg, 20.11.2010

Het gebruik van innovatieve, energiebesparende technologieën helpt niet alleen het milieu, maar verlaagt ook de kosten en beschermt de investering. Onder het motto “Create sustainable value” toonde Siemens op de SPS/IPC/Drives-beurs hoe zijn producten, systemen en toepassingen voor een duurzame verbetering kunnen zorgen in de concurrentiepositie van zijn klanten. Siemens-technologie wordt ook gebruikt om de koolstofuitstoot te verminderen en om de naleving van de wettelijke vereisten te verzekeren, zoals de geplande EU-wetgeving die verplichte minimale rendementsniveaus voor industriële motoren zal opleggen. Op de persconferentie die Siemens op de beurs in Nürnberg organiseerde, stelde Klaus Helmrich, CEO van de Siemens-divisie Drive Technologies, het als volgt: “Energie-efficiëntie is een allesomvattend proces voor de volledige levenscyclus van een product. Daarom wordt energie-efficiënte een steeds belangrijkere factor bij elke investeringsbeslissing.”

Automatiserings- en aandrijfoplossingen van Siemens spelen een essentiële rol in de verlaging van het energieverbruik en bijgevolg ook in het terugschroeven van de CO2-uitstoot en van de kosten. Siemens helpt de klant om dit doel snel te bereiken door middel van een consistente analyse, energiebesparende producten en een eenvoudige implementatie. Bepaalde aandrijftoepassingen bieden mogelijkheden om het energieverbruik met zelfs 70% te verminderen dankzij bijvoorbeeld het gebruik van frequentieomvormers. Met behulp van zeer efficiënte motoren zijn ook belangrijke besparingen op het energieverbruik mogelijk, want het rendement ligt tot 7% hoger dan bij standaardmodellen. Klaus Helmrich: “Met onze energie-efficiënte producten kunnen we de productiekosten verlagen en is de investering van onze klanten beter beschermd.” Dit proces wordt gestuurd door de internationale wetgeving. Vanaf 16 juni 2011 zullen leveranciers van machines in Europa uitsluitend zeer efficiënte motoren op de markt mogen brengen die een minimale efficiëntiescore van IE2 waarborgen. Gelijkaardige richtlijnen zijn van toepassing in de VS en China.

Naast motoren en omvormers, met de bijbehorende inrichtingen en motion control-systemen, levert de Siemens-divisie Drive Technologies alle essentiële elementen van de geïntegreerde aandrijflijn voor de energie-efficiënte industrie van de toekomst. Klaus Helmrich is ervan overtuigd dat de unieke samenstelling van deze portefeuille gezorgd heeft voor het duurzame succes van de divisie, zelfs in de recentste recessie: “We hebben onze positie verder kunnen verbeteren ondanks de negatieve marktomstandigheden.” In het vierde kwartaal van het boekjaar 2009/2010 kon de divisie de prestaties van het vorige jaar duidelijk overtreffen met een winst van 281 miljoen euro, dankzij hogere inkomsten, een verbeterde capaciteitsbenutting en een betere commerciële mix. De internationale vraag zorgde voor een toename van nieuwe bestellingen met 20% in vergelijking met de jaren voordien. Over het volledige boekjaar (tot 30 september) klokte de divisie af op inkomsten van ongeveer 7 miljard euro met ongeveer 36.000 medewerkers.

Helmrich stelt ook dat investeren in onderzoek en ontwikkeling een stevige basis vormt voor het succes: “Ook in de toekomst zullen we zeer veel investeren in onderzoek, teneinde bijkomende verbeteringen te realiseren op het vlak van productiviteit, betrouwbaarheid en energie-efficiëntie.” In het kader van deze beurs stelde Helmrich de resultaten voor van een studie waarin Siemens samen met internationale specialisten heeft nagegaan hoe aandrijftechnologie eruit zal zien in 2025. “De studie bevestigt dat onze huidige ontwikkelingsstrategie zich op de juiste weg bevindt naar systemen en toepassingen die bepalend zullen zijn voor de aandrijftechnologie van de toekomst.” Siemens heeft de zaadjes van deze ontwikkeling reeds in zijn huidige portefeuille geplant: door de klanten reeds in de ontwerp- en engineeringfase hulp te bieden, kunnen zowel de processen als het gebruik van de middelen worden geoptimaliseerd, met diensten die alles dekken, van de CAD-tekening tot het afgewerkte product. Volgens Helmrich zijn deze innovatieve diensten een duidelijk bewijs van de betrouwbaarheid van het Siemens-aanbod: “Door onze betrouwbaarheid als partner, spelen we een essentiële rol in het verzekeren van het duurzame succes van onze klanten.”

Klaus Helmrich, CEO Siemens Drive Technologies

Legende:
Op de persconferentie die Siemens op de beurs in Nürnberg organiseerde, stelde Klaus Helmrich, CEO van de Siemens-divisie Drive Technologies, het als volgt: “Energie-efficiëntie is een allesomvattend proces voor de volledige levenscyclus van een product. Daarom wordt energie-efficiënte een steeds belangrijkere factor bij elke investeringsbeslissing.”

Meer informatie:
Neem contact op met de technische specialisten op 02 536 78 48E-mail: drives.be@siemens.com - Website: www.siemens.be/drives

De Siemens Industry Sector (Erlangen, Duitsland) is wereldwijd de toonaangevende leverancier van milieuvriendelijke productie-, transport-, bouw- en verlichtingstechnologieën. Met geïntegreerde automatiseringstechnologieën en omvangrijke, op de industrie afgestemde oplossingen verhoogt Siemens de productiviteit, de efficiëntie en de flexibiliteit van zijn klanten in de industrie en de infrastructuur. Deze sector bestaat uit zes divisies: Building Technologies, Drive Technologies, Industry Automation, Industry Solutions, Mobility en Osram. Met ca. 204.000 werknemers over de hele wereld (30 september) haalde Siemens Industry in het boekjaar 2010 een totaal verkoopcijfer van ongeveer €34.9 miljard. www.siemens.com/industry

De Siemens-divisie Drive Technologies (Nürnberg, Duitsland) is de wereldwijd toonaangevende leverancier van producten, systemen, toepassingen en diensten voor de volledige aandrijfketting met elektrische en mechanische componenten en motion-controlsystemen voor productie- en werktuigmachines. Drive Technologies bedient alle segmenten van de productienijverheid, de procesnijverheid en energie/infrastructuur. De divisie biedt een antwoord op de essentiële vereisten van de klant inzake productiviteit, energierendement en betrouwbaarheid. In het boekjaar 2010 haalde de divisie (30 september) met ongeveer 36.000 werknemers een totaal verkoopcijfer van 7,0 miljard euro. www.siemens.com/drivetechnologies