Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Van Meer en Siemens bundelen krachten voor industriële en maritieme aandrijfsystemen

Vooraanstaand drivespecialist Van Meer met vestigingen in Tholen (Nederland) en Antwerpen (België) en Siemens België gaan samen in zee. Van Meer is voortaan officieel Solution Partner van Siemens. Met dit partnerschap willen beide technologiebedrijven onder meer de maritieme sector ondersteunen bij de volledige levenscyclus van aandrijvingen: van nieuwbouw over retrofit tot onderhoud en herstellingen. Eindklanten zullen zo kunnen genieten van een flexibele, lokale service, geruggesteund door een globale aanpak en productontwikkeling op het scherpst van de snede.


Familiebedrijf Van Meer begon in 1991 als een klassiek herstelbedrijf voor industriële aandrijvingen. Al snel groeide het bedrijf uit tot dé specialist in rotating equipment, drives en de bijhorende field services. Vandaag staat een team van meer dan 50 medewerkers klaar in twee vestigingen: Tholen in Nederland en Antwerpen in België. “Ons doel is onze klanten te ‘ontzorgen’”, legt zaakvoerder Luc van Meer uit. “Daarom bieden we klantspecifieke oplossingen van a tot z: van aankoop over ingebruikname tot onderhoud en herstelling.”

Schip als fabriek
Van Meer bedient hoofdzakelijk klanten uit de industrie. Al snel echter bleek er ook in de maritieme sector vraag te zijn naar een betrouwbare partner voor zowel nieuwbouw, retrofit als service en onderhoud van aandrijfsystemen. Luc van Meer: “Een schip is eigenlijk een fabriek op zich, en net als in de industrie is de aandrijving het kloppende hart van het hele gebeuren. Bovendien zijn de elektronische drivesystemen van alle schepen die tussen 1995 en 2000 gebouwd zijn stilaan aan een retrofit toe. Het gevolg daarvan is dat we steeds meer klanten uit de scheepsbouw ondersteunen.”

Lokaal vs. globaal
Van Meer’s vermogen om oplossingen op maat aan te bieden in een duidelijk afgelijnde nichesector ontging ook Siemens niet. “We zijn steeds op zoek naar lokale partners met een duidelijke expertise en voeling in de markt”, legt Yves Vandorpe, Business Unit Manager bij Siemens uit. “Dat biedt eindklanten namelijk heel wat troeven: ze kunnen rekenen op een flexibele, lokale partner, met kennis van zaken, én de ondersteuning van een wereldspeler op het vlak van aandrijftechnologie.”

Een bijkomend voordeel is het wereldwijde Siemens-netwerk, waardoor er altijd iemand met kennis van de installaties en de componenten in de buurt is – waar een schip ook aanmeert. Van Meer houdt bovendien een stevig aantal standaardaandrijvingen in voorraad. “Die stock laat ons toe om snel in te grijpen bij problemen”, zegt Luc van Meer. “Zo kunnen we vaak al binnen 24u een 400kW-drive installeren.”

Kennisopbouw
Ook voor Van Meer biedt het partnerschap met Siemens belangrijke voordelen. Luc van Meer: “Binnen de wereld van de  aandrijvingen  verandert alles razendsnel, en wie niet kan volgen met de laatste technologieën is er aan voor de moeite. Daarom blijven we investeren in opleidingen voor medewerkers. Als Solution Partner van Siemens krijg je toegang tot een indrukwekkende kennisdatabank van e-learnings, seminaries, en andere opleidingen. Je maakt als eerste kennis met de nieuwste producten en aandrijvingen, waardoor je de concurrentie steeds een stapje voor blijft.” Bovendien wordt het partnerprogramma gekenmerkt door een globale aanpak, waardoor Van Meer zijn bereik sterk kan vergroten. Ook de focus op maximale kwaliteit, beschikbaarheid en minimale time-to-market sluit perfect aan bij de ambities van het bedrijf.

Zes jaar ‘in the making’
De samenwerking tussen Siemens en Van Meer komt overigens niet uit de lucht vallen. Zes jaar geleden al vonden de technologiebedrijven elkaar, toen Van Meer een contract binnenhaalde bij een grote speler uit de chemische sector. “Doorheen de jaren zijn we steeds dichter naar elkaar toe blijven groeien”, gaat Luc van Meer verder. “Een hecht partnerschap vraagt namelijk tijd en commitment. Alles moet strategisch afgelijnd worden en je moet elkaars sterktes leren kennen. Klanten voelen vandaag aan dat we geruggesteund worden door een wereldbedrijf. Dat verlaagt de drempel om zaken te doen.”


 

Over Siemens
Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Met zijn beursgenoteerde dochteronderneming Siemens Healthineers AG is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen – en een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2017, afgesloten op 30 september 2017, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,2 miljard. Eind september 2017 had het bedrijf wereldwijd zo’n 377.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com

 

Over Van Meer
Van Meer is een system integrator en service provider van elektrische en mechanische aandrijfsystemen voor verschillende industriesectoren en marine. De core business omvat de engineering, implementatie, onderhoud en beheer van elektrische en mechanische installaties gedurende hun volledige life cycle.

De organisatie is ontstaan in 1991, heeft vestigingen in Nederland en België en is voornamelijk actief in de Benelux en EMEA. Van Meer is een vooraanstaande speler op het gebied van onderhoud en nieuwlevering naar Rotating equipment waaronder elektromotoren, generatoren, tandwielkasten, ventilatoren en pompen. De afdeling Drives is gespecialiseerd in de ondersteuning naar frequentieomvormers, panelenbouw, aandrijfsystemen en turnkey oplossingen. Terwijl de tak Field Services zich inzet op locatie en ondersteuning biedt naar ondermeer trillings-, diagnostische,  infrarood en elektrische metingen, balanceringen, pomp- , ventilator- en tandwielinspecties,…

Van Meer beschikt zowel over de elektrische als mechanische expertise van aandrijfsystemen. Streeft naar de hoogste graad aan flexibiliteit, kwaliteit en betrokkenheid. De dienstverlening is steeds op maat, gaat in overleg en is transparant naar de klant, waarin de veiligheid centraal staat.

 

Volg ons op de sociale media
Twitter: www.twitter.com/MediaServiceInd en www.twitter.com/siemens_press
Blog: https://blogs.siemens.com/mediaservice-industries-en

24-8-2018