Elia Grid International en Siemens bundelen krachten op internationale energiemarkt

Focus op duurzame ontwikkeling hoogspanningsinfrastructuur in Sub-Saharisch Afrika

Elia Grid International (EGI) en Siemens NV/SA engageren zich om potentiële hoogspanningsprojecten in de zogenaamde EMEA regio (Europa, het Midden-Oosten en Afrika) gezamenlijk te identificeren, te ontwikkelen en -indien gewenst door de klant - ook te realiseren. In eerste instantie wordt gekeken naar opportuniteiten in landen ten zuiden van de Afrikaanse Sahara.

De samenwerking omvat alle projectfases: van het identificeren van potentiële projecten en klanten, consultancy en engineering tot het uiteindelijk realiseren van de beoogde hoogspanningsinfrastructuur. Dit geldt zowel voor het verbeteren en versterken van bestaande energie-infrastructuren als het opzetten van nieuwe projecten.

Expertise voor derden

Door samen te werken met Siemens versterkt EGI de internationale ambities van de Elia Groep die via EGI consultancy- en engineeringactiviteiten aanbiedt op de internationale markt. Als volle dochteronderneming (50/50) van Elia Transmission in België en 50Hertz Transmission in Duitsland, combineert EGI het beste van twee grote Europese transmissienetbeheerders met een sterke reputatie en expertise.

Markus Berger, CEO Elia Grid International: “Siemens is als leverancier van hoogspanningssystemen een bekende en gewaardeerde partner van de Elia Group die dezelfde waarden deelt rond het duurzaam ontwikkelen, bouwen en beheren van energiesystemen. Dankzij de sterke verankering van Siemens in vooral de Afrikaanse landen, gelooft EGI sterk in de meerwaarde en het potentieel van de internationale samenwerking.”

Siemens België is binnen de internationale Siemens Groep aangeduid voor de marktontwikkeling in West- en Centraal-Afrika (23 landen) en is ook verantwoordelijk voor de Siemens entiteiten in Algerije, Tunesië en Marokko. Het samenwerkingsakkoord met Elia Grid International past dan ook in de visie van het bedrijf om duurzame oplossingen te lanceren op de Afrikaanse markt.

André Bouffioux, CEO Siemens België-Luxemburg: “We zijn zeer tevreden over de overeenkomst met Elia waarmee we al jarenlang als partner lokaal samenwerken en een vertrouwensband hebben opgebouwd. We geloven zeer erg dat we omwille van de complementariteit van het productaanbod van beide bedrijven elkaar kunnen en zullen versterken in deze boeiende business. Samen zorgen we ervoor dat de beschikbare energie haar bestemming bereikt, overal ter wereld, en met aandacht voor de economische efficiëntie, het klimaat, de beschikbare lokale resources, en de publieke aanvaarding. Zo tekenen we een betrouwbare energie-roadmap voor de toekomst uit.”

 

Elia Group/ Elia Grid International
De Elia groep bestaat uit twee transmissienetbeheerders (TNB’S) voor elektriciteit: Elia in België en -in samenwerking met IFM, Industry Funds Management- 50Hertz, één van de vier Duitse TNB’s die actief is in het noorden en oosten van Duitsland. Naast zijn activiteiten als TNB in België en Duitsland biedt de Elia groep een ruim aanbod van consultancy- en engineeringactiviteiten aan bedrijven aan via het dochterbedrijf EGI (Elia Grid International).

De netbeheerders van de Elia Groep zorgen voor het efficiënte, betrouwbare en veilige transport van de elektriciteit van de producenten naar de distributienetbeheerders en de grote industriële verbruikers, alsook voor de in- en uitvoer van elektriciteit van en naar de buurlanden. De Groep is een stuwende kracht in de ontwikkeling van de Europese elektriciteitsmarkt en de integratie van hernieuwbare energie.

Met meer dan 1.900 medewerkers en een net dat zich uitstrekt over ongeveer 18.300 km aan hoogspanningsverbindingen ten dienste van 30 miljoen eindgebruikers, is de Elia Groep één van de vijf grootste netbeheerders in Europa.

De Groep is actief onder de juridische entiteit Elia System Operator, een beursgenoteerde onderneming waarvan de referentieaandeelhouder de gemeentelijke holding Publi-T is.

Siemens
Siemens is een technologische wereldspeler die al meer dan 165 jaar symbool staat voor uitmuntendheid op het vlak van techniek en engineering, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale benadering hanteert. In België is het bedrijf gebaseerd in Huizingen.

Siemens is actief in de volgende domeinen: elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor stroomopwekking, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering- en softwareoplossingen voor de industrie.

Hiernaast is het bedrijf ook een toonaangevende leverancier van apparatuur en uitrustingen voor medische beeldvorming  – zoals computergestuurde tomografiesystemen (CT-scanners) en beeldvormingssystemen op basis van magnetische resonantie (MRI-scanners) – evenals een leider inzake laboratoriumdiagnostiek.

Sinds vorig jaar is Siemens België verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de activiteiten in Algerije, Marokko, Tunesië en voor de Franssprekende landen van West en Centraal Afrika.


26-6-2015