Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens neemt gasturbine- en compressorafdeling van Rolls-Royce Energy over en gaat technologisch partnerschap op lange termijn aan

For the trade/business and financial press
München, 07.05.2014

  • Siemens vult haar productaanbod aan met aëroderivatieve gasturbines voor groei in de olie- en gassector en de sector van de decentrale elektriciteitsproductie

  • Prijs voor de overname van het bedrijf bedraagt £ 785 miljoen of ongeveer € 950 miljoen

  • Afronding transactie verwacht voor eind december 2014

Siemens neemt de activiteiten op het vlak van aëroderivatieve gasturbines en compressoren van Rolls-Royce Energy over en versterkt zo haar positie in de groeiende olie- en gassector evenals in de sector van de decentrale energieopwekking. De overnameprijs bedraagt £ 785 miljoen ofwel ongeveer € 950 miljoen. Verwacht wordt dat de transactie voor eind december 2014 afgerond zal zijn, afhankelijk van de goedkeuring door de regelgevende instanties.

Bovendien zal Siemens, in het kader van deze transactie, exclusieve toegang krijgen tot de toekomstige ontwikkelingen op het vlak van gasturbinetechnologie van Rolls-Royce in het vermogensbereik van 4 tot 85 megawatt, evenals preferentiële toegang tot levering- en engineeringdiensten. Voor deze overeenkomst met een looptijd van 25 jaar betaalt Siemens een bijkomende £ 200 miljoen, ofwel € 240 miljoen aan Rolls-Royce.

Door de overname van de kleine en middelgrote aëroderivatieve gasturbines met een vermogen tot 66 megawatt (ISO/wet-rating) van Rolls-Royce, sluit Siemens een technologiehiaat in haar uitgebreide gasturbineaanbod.

Oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassing in de luchtvaartsector, worden de aëroderivatieve gasturbines van Rolls-Royce Energy gekenmerkt door hun compacte, ultralichte bouw en uiterst efficiënte werking. Deze kenmerken maken van aëroderivatieve gasturbines een interessante optie voor elektriciteitsopwekking in de olie- en gassector, in het bijzonder voor exploitanten van offshore olieplatformen, waar de ruimte beperkt is. Wegens hun hoge efficiënte en snelle opstarttijden worden aëroderivatieve gasturbines ook gebruikt voor de betrouwbare decentrale stroomopwekking in de industrie. Dankzij hun flexibiliteit helpen ze pieken in de elektriciteitsvraag op te vangen, elektriciteitsback-ups te voorzien en het stroomnet te stabiliseren.

De gasturbine- en compressorafdeling van Rolls-Royce Energy is een van de wereldwijd toonaangevende leveranciers van aëroderivatieve gasturbines. In dit segment genereerde het overgenomen bedrijf, met zo'n 2.400 medewerkers, een omzet van £ 871 miljoen (ongeveer € 1,1 miljard) en winst voor interesten en belastingen (EBIT) van £ 72 miljoen (ongeveer € 88 miljoen) in boekjaar 2013. Met ongeveer 2.500 geïnstalleerde gasturbines, beschikt Rolls-Royce Energy over het tweede grootste machinepark van aëroderivatieve gasturbines ter wereld.