Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens bouwt fabriek voor windturbinerotorbladen in Marokko

  • Creatie van bijna 700 nieuwe jobs in Tanger

  • Totale investering van meer dan 100 miljoen euro

  • De fabriek zal produceren voor de windturbinemarkten van Afrika, het Midden-Oosten en Europa

Siemens en de Marokkaanse overheid hebben zopas een belangrijke overeenkomst gesloten. In het kader van de nieuwe overeenkomst zal Siemens in Marokko een productievestiging oprichten waar rotorbladen voor onshore windturbines gebouwd zullen worden. Hierdoor zullen er in Marokko bijna 700 nieuwe jobs gecreëerd worden en zal de aanwezigheid van de groep er verdrievoudigen. De bouw van de nieuwe fabriek zou reeds in het voorjaar van 2016 van start moeten gaan, en de operationele indienststelling is voorzien voor het voorjaar van 2017.

"We investeren waar we een sterk potentieel en interessante business-opportuniteiten zien", aldus Markus Tacke, CEO van de Siemens-divisie Wind Power and Renewables. "Marokko is de perfecte locatie om de groeiende onshore windenergiemarkten in Afrika, het Midden-Oosten en Europa te bedienen. De economie is er sterk, het politieke klimaat stabiel, en Marokko beschikt over jonge, geschoolde en gemotiveerde arbeidskrachten. Al deze factoren samen maken Tanger de ideale locatie voor deze nieuwe, ultramoderne fabriek."

Schone, hernieuwbare energiebronnen spelen een cruciale rol in het voldoen aan de stijgende energievraag van het land. De Marokkaanse overheid heeft zich bovendien als doel gesteld om tegen 2020 zo'n 42% van de totale energiebehoefte te genereren op basis van hernieuwbare energiebronnen, waarvan 20% op basis van windkracht. Deze ambitieuze doelstelling werd nog scherper gesteld door tegen 2030 een streefcijfer van 52% naar voor te schuiven, zoals door Koning Mohammed VI werd aangekondigd ter gelegenheid van de COP 21-klimaatconferentie in Parijs.

De toekomstige productievestiging zal een oppervlakte van 37 500 vierkante meter innemen, ofwel het equivalent van bijna vijf voetbalvelden. De fabriek zal gebouwd worden in de industriezone Tanger Automotive City, op zo'n 35 kilometer van de haven van Tanger Med. Ideaal gelegen tussen Europa en Afrika, beschikt de haven van Tanger Med over alle voorwaarden die vereist zijn voor de behandeling en export van de rotorbladen naar verschillende bestemmingen in Afrika, het Midden-Oosten en Europa.

Siemens heeft al verscheidene belangrijke projecten op zijn palmares op het vlak van hernieuwbare energie in Marokko, zoals het windpark van Tarfaya met een capaciteit van 300 megawatt. Bovendien kan de groep rekenen op een lange historische aanwezigheid in Marokko. In 1929 leverde Siemens al elektrische installaties aan een cementfabriek in Casablanca en de groep is er sinds 1956 aanwezig met een lokale juridische entiteit, Siemens Marokko.

10-3-2016