Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Eerste offshore wind project voor Siemens in België gaat officieel van start

  • Rentel-offshorewindpark met een capaciteit van 309 megawatt

  • 42 windturbines van het D7-platform

  • Groene stroom voor 300.000 Belgische huishoudens

  • Service- en onderhoudscontract over 17 jaar

Met de recente EU goedkeuring voor het Rentel windpark krijgt het eerste offshore windproject  in België voor Siemens het officiële startschot.

Als marktleider op het vlak van offshore windenergie zal Siemens met succes zijn eerste stappen op de Belgische offshore windenergiemarkt zetten met  een order voor het Rentel-offshorewindproject met een capaciteit van 309 MW. Onze klant, Rentel NV, maakt deel uit van de Otary-groep, een concern van toonaangevende specialisten uit de Belgische hernieuwbare-energiesector waaronder ook investerings- en ontwikkelingsmaatschappijen.

In dit project zal Siemens instaan voor levering, installatie, indienststelling en service en onderhoud van 42 windturbines van het D7-platform. De elektriciteitsproductie van het Rentel-offshorewindpark zal volstaan om ongeveer 300.000 huishoudens in België van groene stroom te voorzien. Een langdurig service- en onderhoudscontract over 17 jaar voorziet de levering van offshore service- en logistieke oplossingen op maat voor de turbines en omvat ook geavanceerde gegevensgestuurde Siemens-oplossingen voor remote diagnose en –monitoring.

Nathalie Oosterlinck, CEO van Rentel: "Dit contract is één van de finale stappen naar het realiseren van het Rentel project. Duurzame energie is de toekomst en we zijn erg tevreden dat we met zo’n ervaren en competente partner als Siemens in zee kunnen gaan om onze elektriciteitscentrale op zee te kunnen volbrengen. We helpen zo de Belgische hernieuwbare doelstellingen te verwezenlijken en dragen bij tot het creëren van lokale en Belgische werkgelegenheid."

“We zijn zeer verheugd dat Rentel NV voor Siemens gekozen heeft. Het project betekent voor ons ook een primeur in het Belgische deel van de Noordzee”, aldus Michael Hannibal, Offshore CEO van de Siemens-divisie Wind Power and Renewable Energy. “Het geavanceerde model van onze beproefde windturbines met directe aandrijving (Direct Drive) van het D7-platform en onze gesofisticeerde diensten zullen de energieproductie van het Rentel-offshorewindpark maximaliseren en bijdragen tot de consolidatie van offshore windenergie als sleutelelement van een duurzame energiemix in verscheidene Europese landen.”

De voormontage en installatie van het windpark zal gebeuren vanuit de haven van Oostende. Daarna wordt er een lokale hub met nieuw gebouw voorzien voor het serviceteam dat gedurende 17 jaar zal instaan voor het onderhoud van de windturbines. Voor de uitbouw van dit team en de bestendiging van het onderhoudscontract, rekent Siemens op lokale aanwervingen van techniekers en veiligheidscoördinatoren. Siemens zal hiervoor ook nauw samenwerken met het havenbestuur en lokale partners zoals GeoSea, Deme en Rebo.

Het Rentel-offshorewindpark is gesitueerd op zo'n 40 kilometer voor de Belgische Noordzeekust. De 42 Siemens-windturbines zullen worden geïnstalleerd op paalfunderingen in waterdieptes van 22 tot 36 meter. Verwacht wordt dat de eerste turbines elektriciteit zullen leveren aan het Belgische stroomnet tegen midden 2018, terwijl het volledige offshore project voorzien is om tegen eind 2018 volledig operationeel te zijn.

 

Volg ons op Twitter: www.twitter.com/siemens_press

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 garant staat voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard  en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

19-12-2016