Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Drie Belgische premières in het nieuwe Az Damiaan in Oostende

For the trade/business and financial press
Oostende, 19.09.2012

Niet alleen de infrastructuur van het Az Damiaan in Oostende wordt vernieuwd. Het ziekenhuis opteert ook voor state-of-the-art apparatuur. Het koos Siemens als leverancier voor hoogtechnologische apparatuur voor zowel medische beeldvorming, cardiologie, als nucleaire geneeskunde. Siemens introduceert er maar liefst drie Belgische premières: Mobilett Mira, Multix Fusion en Definition Flash met Stellar detector. De sterktes van deze systemen: patiëntvriendelijkheid, een lagere stralingsdosis én meer gebruiksgemak voor het medisch personeel.

“De nieuwe uitrusting vormt een mooi vervolg op de lange vertrouwensrelatie die Siemens heeft met dit vooruitstrevende ziekenhuis. Het Az Damiaan positioneert zich hiermee als referentiecentrum in de regio”, stelt Dokter Van Wettere, diensthoofd medische beeldvorming.

“Siemens’ nieuwste apparatuur staat opnieuw voor beter en makkelijker onderzoek door de artsen, voor méér comfort voor de patiënten en voor verhoogde veiligheid dankzij een alsmaar lagere stralingsdosis. Dat zijn duidelijk ook de troeven waarmee het Az Damiaan wil uitpakken. Daarvan zijn deze drie Belgische premières het beste bewijs”, volgens Luc Van Overstraeten, Vice President Siemens Healthcare BeLux.

Toptechnologie in het Az Damiaan

Mobilett Mira (mobiele radiologie)
Mobiele röntgensystemen worden ingezet wanneer patiënten niet naar de radiologiekamer verplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld op intensieve zorgen.

Het nieuwe mobiele digitale röntgensysteem Mobilett Mira is uitgerust met een draadloze detector. Deze zendt alle gegevens via W-LAN naar het beeldscherm, zodat de patiëntenonderzoeken veel sneller verlopen. De detector heeft een resolutie van meer dan zeven miljoen pixels en levert een uitstekende beeldkwaliteit, vergelijkbaar met de hoge resolutie van stationaire systemen.Bovendien ontwikkelde Siemens een flexibele zwenkarm voor de Mobilett Mira, die het gebruiksgemak verhoogt. Bovendien zijn alle elektrische verbindingskabels – die bij een conventioneel mobiel systeem aan de buitenkant zitten –  geïntegreerd. Zo is de Mobilett Mira niet alleen flexibeler en veiliger, maar ook hygiënischer. Elke kabel op een medisch toestel is immers een potentiële bron van bacteriën en moet worden onderhouden en gereinigd.

Multix Fusion (radiologie)
Met het Multix Fusion radiografiesysteem brengt Siemens bewezen high-end technologie naar de algemene gezondheidszorg. In tijden van stijgende kostendruk komt het bedrijf hiermee tegemoet aan de vraag naar hoogwaardige beeldkwaliteit tegen lagere bedrijfs- en levenscycluskosten. Bovendien neemt het systeem minder dan 20 vierkante meter installatieruimte in beslag.

De Multix Fusion synchroniseert automatisch wanneer de detector wordt verplaatst, waardoor onderzoeken snel en eenvoudig verlopen. Een 1,8 meter lange telescopische kolom zorgt ervoor dat patiënten niet meer op een kruk of een voetbank hoeven voor beelden van de voeten. De ergonomische, in de hoogte verstelbare onderzoekstafel maakt het makkelijk om patiënten te positioneren en kan tot 300 kilogram dragen. Post-processing functies die hun nut al hebben bewezen, zoals DiamondView Plus, optimaliseren het beeldcontrast, wat resulteert in een zeer goede beeldkwaliteit met een lage stralingsdosis.

Somatom Definition Flash Stellar Detector (CT Scanner)
De laaste primeur is een CT-scanner die een nieuwe standaard zet op het gebied van snelheid, verlaging van de stralingsdosis en patiëntencomfort. Deze is uitgerust met de revolutionaire Stellar Detector, die vrijwel alle elektronische ruis elimineert. De Detector genereert ultrafijne beelden in een zeer hoge resolutie met een extreem hoge mate van visuele details. Tegelijk is hij ontworpen voor ultra-low-signaalbeeldvorming: van onschatbare waarde  vooral voor zwaarlijvige en pediatrische patiënten.

Ongeëvenaarde snelheid
Dankzij de hoge scansnelheid is het mogelijk om hiermee scans van de borst, hart of beide te hebben in minder dan een seconde. Het onderzoek van de borst bijvoorbeeld vereist een scantijd van 0,6 seconden: patiënten hoeven niet langer hun adem in te houden. De voordelen zijn aanzienlijk, vooral voor ouderen, kinderen en patiënten in nood of op intensieve zorgen. Het is ook mogelijk om een full-body scan uit te voeren aan een uitzonderlijke snelheid: een persoon van ongeveer 1,85 m kan gescand worden in minder dan 5 seconden. Tot nu toe namen dergelijke scans meer dan 10 minuten in beslag. Met de Somatom Definition Flash duurt de gehele  procedure van patiëntvoorbereiding tot diagnose slechts een paar minuten, dankzij het gebruik van twee röntgenbuizen die tegelijkertijd rond het lichaam van de patiënt draaien. 

De voordelen hiervan liggen voor de hand, vooral voor spoedeisende geneeskunde. Bovendien hoeft men kinderen voor het onderzoek niet langer te sederen omdat het niet meer absoluut noodzakelijk is om volledig stil te liggen.

Minimale stralingsdosis
Bij scans door de Somatom Definition Flash is de gebruikte stralingsdosis veel lager dan bij conventionele CT-scanners. Terwijl de gemiddelde effectieve dosis voor een CT-scan van het hart varieert van 8 mSv tot 40 mSv, is dit bij de nieuwe Siemens scanner minder dan 1 mSv. Ter vergelijking: de straling van natuurlijke bronnen waaraan elk individu jaarlijks wordt blootgesteld is ongeveer 2 mSv tot 5 mSv.

Een scan van het gehele hart kan worden uitgevoerd in 250 milliseconden, minder dan een halve seconde. Dit maakt het ook mogelijk een volledig en betrouwbaar een onregelmatig kloppend hart te onderzoeken, zonder het gebruik van bèta-blokkers. Voor het eerst kan het hart onderzocht worden bij een blootstelling aan straling die drie keer lager is dan de achtergrondstraling die een persoon normaal jaarlijks absorbeert.

De Siemens Healthcare Sector is een van ‘s wereld grootste leveranciers van oplossingen voor de gezondheidszorgsector en is een toonaangevende speler op het gebied van medische beeldvorming, laboratoriumdiagnostiek en medische IT-systemen. Siemens is de enige onderneming die haar klanten producten en oplossingen voor het hele zorgspectrum - van preventie en vroege detectie tot diagnose, behandeling en nazorg - uit één enkele hand biedt. Door de klinische workflows voor de meest voorkomende ziekten te optimaliseren, maakt Siemens de gezondheidszorgprocessen ook sneller, beter en rendabeler. Siemens Healthcare heeft wereldwijd zo’n 51.000 medewerkers in dienst en is actief in meer dan 130 landen. In boekjaar 2011 (tot 30 september) boekte de sector Siemens Healthcare een omzet van 12,5 miljard euro en een winst van 1,3 miljard euro. Voor meer informatie kunt u een bezoek brengen aan : www.siemens.be/healthcare.