Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens Healthcare brengt test uit om zikavirus op te sporen

TARRYTOWN, N.Y. - Siemens Healthcare Diagnostics Inc. heeft de release aangekondigd van een genetische test om de aanwezigheid van het zikavirus op te sporen. Omdat een genetische test de aanwezigheid van een virus kan vaststellen nog voor het lichaam antistoffen heeft ontwikkeld, kunnen infecties vroeger gedetecteerd worden. De huidige uitbraak van het zikavirus, die op 1 februari 2016 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) als internationale noodsituatie werd bestempeld, wordt gekenmerkt door een explosieve verspreiding in Zuid- en Centraal-Amerika, de Caraïben en de Verenigde Staten. Het virus, dat voornamelijk door muggen maar ook door seksueel contact wordt overgedragen, kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen: er wordt aangenomen dat het tot ernstige aangeboren afwijkingen, waaronder microcefalie, kan leiden. Het virus wordt eveneens in verband gebracht met het grotere aantal gevallen van het Guillain-Barrésyndroom, een auto-immuniteitsreactie die wordt gekenmerkt door spierzwakte en gedeeltelijke verlamming. Momenteel is er voor zika nog geen behandeling bekend. Een genetische test kan echter wel een belangrijk hulpmiddel zijn voor de onderzoeksinspanningen van gezondheidszorgprofessionals om doeltreffendere beheers- en behandelingsopties te ontwikkelen. Bovendien is een snelle diagnose nodig om de verspreiding van de ziekte onder controle te kunnen houden.

“We leren elke dag meer over het virus en de overdracht ervan. Terwijl de wereld uitkijkt naar een preventief vaccin en uiteindelijk naar een behandeling voor zika, wil Siemens gezondheidszorgprofessionals helpen bij het snel testen op de aanwezigheid van het virus”, aldus Fernando Beils, hoofd van Siemens Healthcare, Molecular Diagnostics. “We hopen dat de test van Siemens Healthcare onderzoekers zal helpen bij het identificeren van het zikavirus, het ontwikkelen van een vaccin, en dat het uiteindelijk ook een rol kan spelen bij het vinden van een specifieke behandeling. We willen onderzoekers op alle niveaus helpen bij het bestrijden van de zika-uitbraak.”
De test is momenteel uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden verkrijgbaar en is ontwikkeld om in combinatie met het VERSANT® kPCR Molecular System van Siemens gebruikt te worden. De test is zo ontwikkeld dat hij hiernaast ook met andere op de markt verkrijgbare PCR-systemen kan worden gebruikt. Door voor de RUO-aanpak te opteren, hoopt Siemens de test sneller klaar te hebben voor kritiek onderzoek. Bovendien wil het bedrijf zo snel mogelijk een IVD-test voor zika ontwikkelen.

“We hebben de VERSANT kPCR Zika 1.0-test in een recordtijd ontwikkeld”, aldus David Stein, hoofd van Siemens Healthcare, Strategy & Innovation. “De ontwikkeling van de test illustreert onze strategie om gezondheidszorgprofessionals wereldwijd de middelen in handen te geven om gericht op volksgezondheidsproblemen te reageren. We zijn ervan overtuigd dat onze recentste bijdrage kan helpen het zikavirus onder controle te krijgen.”

VERSANT® kPCR Molecular System

Siemens AG (Berlijn en München) is een technologische wereldspeler die reeds meer dan 165 jaar garant staat voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale benadering. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor stroomopwekking, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2015, afgesloten op 30 september 2015, noteerde Siemens op basis van voortgezette activiteiten een omzet van € 75,6 miljard en werd een nettowinst van € 7,4 miljard gerealiseerd. Eind september 2015 had het bedrijf wereldwijd zo’n 348.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

Meer informatie over Siemens Healthcare vindt u op www.siemens.com/healthcare.

8-3-2016