Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Nieuw 7 Tesla MRI-onderzoekssysteem klaar voor toekomstig klinisch gebruik

 • Eerste scanner met ultrahoge veldsterkte waarvan alle componenten door Siemens ontworpen, gebouwd en onderhouden worden

 • Nieuwe systeemgeneratie met 50 procent lichtere actief afgeschermde magneet en Zero-Helium-Boil-Off-technologie voor eenvoudigere indienststelling en lagere bedrijfskosten

 • Dual Mode-functionaliteit voor eenvoudige omschakeling van onderzoekstoepassingen naar specifieke klinische protocollen

 • Uitgebreide RF-architectuur met tot 8 zend- en 64 ontvangstkanalen

 • Identiek softwareplatform als voor de laatste nieuwe, hoogwaardige 3 Tesla MRI-systemen van Siemens voor een consistent gebruikscomfort

 • 's Werelds eerste 7 Tesla-onderzoekssysteem klaar voor toekomstig klinisch gebruik met voorziene CE-markering en FDA-markttoelating voor geselecteerde neurologische en musculoskeletale MRI-toepassingen.

“Ik ben uiterst trots dat ik vandaag de lancering van onze nieuwe 7 Tesla-scanner, de Magnetom Terra1  mag aankondigen. Het betreft de allereerste volledig door Siemens ontworpen en geproduceerde 7 Tesla MRI-scanner die in de kern uitgerust is met een volledig nieuw ontwikkelde 7 Tesla-magneet”, aldus Dr. Bernd Ohnesorge, CEO van de Business Unit Magnetic Resonance bij Siemens Healthcare. “Op dit ogenblik is Siemens het enige bedrijf dat de volledige productie een MRI-systeem met ultrahoge veldsterkte voor toepassing in de menselijke geneeskunde voor zijn rekening neemt.”

De Magnetom Terra is een 7 Tesla MRI-systeem ontworpen om de allernieuwste MRI-onderzoeksresultaten in klinische toepassingen om te zetten. Bovendien is het 's werelds allereerste onderzoekssysteem met ultrahoge veldsterkte dat klaar is voor toekomstig klinisch gebruik, dankzij de voorziene CE-markering en FDA-markttoelating voor geselecteerde neurologische en musculoskeletale beeldvormingtoepassingen op basis van magnetische resonantie. Dankzij de Dual Mode-functionaliteit kunnen gebruikers in minder dan tien minuten omschakelen van uiterst innoverende onderzoekstoepassingen naar specifieke klinische protocollen. Het nieuwe 7 Tesla MRI-systeem biedt een brede waaier van uiterst innoverende 7 Tesla-onderzoeksfunctionaliteiten en is gebaseerd op het softwareplatform syngo MR E11, identiek aan dat voor de laatste nieuwe, hoogwaardige 3 Tesla MRI-systemen van Siemens voor een consistent gebruikscomfort en een eenvoudige protocoluitwisseling.


De nieuwe, actief afgeschermde magneet van de Magnetom Terra is de lichtste 7 Tesla-magneet voor volledige lichaamscans ter wereld – 50 procent lichter dan de vorige generaties van actief afgeschermde 7 Tesla-magneten. Dit is het resultaat van een meerjarig engineeringproject bij Siemens Magnet Technologies in Oxford. Hierbij werden de vruchten geplukt van de jarenlange ervaring van het team in de ontwikkeling en de productie van uiterst geavanceerde 3 Tesla-magneten voor klinisch gebruik. Met de Magnetom Terra wordt de indienststelling van een 7 Tesla MRI-systeem veel eenvoudiger en is opstelling in een klinische omgeving nu mogelijk. Bovendien zorgt de Zero Helium Boil-Off-technologie van de Magnetom Terra voor een verlaging van de levenscycluskosten van MRI-systemen met ultrahoge veldsterkte.

Tezelfdertijd verhoogt de Magnetom Terra de mogelijkheden om uiterst innoverende onderzoeksfunctionaliteiten in toekomstige klinische toepassingen voor anatomische, functionele of metabolische MR-beeldvorming om te zetten. De specifiek ontworpen 7 Tesla-technologie maakt dit mogelijk dankzij:

 • parallelle zendtechnologie met tot acht kanalen voor selectieve excitatie en hogere homogeniteit voor moeilijk te scannen lichaamsregionen zoals de cardiale en abdominale zones.

 • tot 64 ontvangstkanalen voor een hogere spoeldichtheid in het beeldveld om hogere acceleratiefactoren, signaal-ruisverhouding en ruimtelijke resolutie te realiseren, evenals een betere dekking van de belangrijke lichaamsregionen.

 • hoge gradiëntsterkte tot 80 millitesla per meter (mT/m) en een snelle gradiëntomschakeling van max. 200 Tesla per meter per seconde (T/m/s) voor geavanceerde onderzoeken met diffusie- en functionele MR-beeldvorming.
  Het meest recente softwareplatform syngo MR E11, identiek aan dat voor de laatste nieuwe, hoogwaardige 3 Tesla MRI-systemen van Siemens,  zoals de Magnetom Skyra en de Magnetom Prisma.

 • het meest recente softwareplatform syngo MR E11, identiek aan dat voor de laatste nieuwe, hoogwaardige 3 Tesla MRI-systemen van Siemens,  zoals de Magnetom Skyra en de Magnetom Prisma.

Voor specifieke klinische toepassingen is de Magnetom Terra klaar voor toekomstig klinisch gebruik dankzij de voorziene CE-markering en FDA-markttoelating van het systeem en de overeenkomstige lokale spoelen:

 • betere inzichten in het musculoskeletaal systeem dankzij een ongeëvenaard hoge isotropische ruimtelijke resolutie van 0,2 mm.

 • detectie van hersentumors en onregelmatigheden in de metabolische processen van de hersenen.

 • visualisering van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, epilepsie, schizofrenie en multiple sclerosis.

“Op basis van onze jarenlange ervaring en het grootste innovatienetwerk op het vlak van MRI-systemen met ultrahoge veldsterkte voor menselijke geneeskunde, verbindt Siemens zich tot het ontwikkelen van nieuwe maatstaven voor 7 Tesla MRI-systemen, zowel op het vlak van onderzoek als van klinische toepassingen”, verduidelijkt Dr. Bernd Ohnesorge. “Ik ben ervan overtuigd dat onze Magnetom Terra zal helpen bij het verleggen van de grenzen op het vlak van MRI-onderzoek en tezelfdertijd is het 's werelds eerste 7 Tesla-scanner ontworpen voor klinisch gebruik.”

 
Dit persbericht en persfoto’s zijn beschikbaar op: www.siemens.com/press/magnetom-terra

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.siemens.com/terra

Volg ons op Twitter: www.twitter.com/siemens_press

 
1
De Magnetom Terra is momenteel nog in ontwikkeling en nog niet op de markt verkrijgbaar. De toekomstige verkrijgbaarheid kan niet verzekerd worden.

 
Siemens AG
(Berlijn en München) is een technologische wereldspeler die reeds meer dan 165 jaar garant staat voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale benadering. De onderneming is actief in meer dan 200 landen met een sterke focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en milieuvriendelijke technologieën is Siemens de nr. 1 in de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van STEG-krachtcentrales, een belangrijke leverancier van elektriciteitstransportoplossingen en een pionier op het vlak van infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijving- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is Siemens ook een toonaangevende leverancier van uitrustingen voor medische beeldvorming – zoals CT- (computertomografie) en MRI-systemen (magnetische resonantie) – evenals op het vlak van laboratoriumdiagnostiek en klinische IT. In boekjaar 2014, afgesloten op 30 september 2014, genereerde Siemens uit voortgezette activiteiten een omzet van € 71,9 miljard en een nettowinst van € 5,5 miljard. Eind september 2014 had het bedrijf op voortgezette basis wereldwijd ongeveer 343,000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op: www.siemens.com.