Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Gerobotiseerde intraoperatieve 3D-beeldvorming: demonstratie van de Zeego II

For the business press
Brussel, 15.11.2013

Artis Zeego

Het Universitaire Ziekenhuis Saint-Luc beschikt over een nieuwe operatiekamer uitgerust met een gerobotiseerd 3D-beeldvormingssysteem van Siemens, de Artis Zeego II. Dit systeem is een waar staaltje van spitstechnologie op het vlak van medische beeldvorming. De ultramoderne technologie biedt tal van voordelen, zowel voor de patiënten als voor neurochirurgen en orthopedische chirurgen. Op 15 november vindt er een demonstratie van de Zeego II plaats in aanwezigheid van prof. Christian Raftopoulos (neurochirurgie) en prof. Xavier Banse (orthopedie).

De medische teams van Neurochirurgie en Orthopedie van Saint-Luc opereren vaak patiënten die lijden aan degeneratieve aandoeningen of met trauma’s of misvormingen van de wervelkolom. Bovendien moeten er heel wat implantaten met de allergrootste precisie in de schedel worden geplaatst. Om steeds zeker te zijn van de perfectie positionering van de implantaten tijdens de interventie, is een uiterst geavanceerde intraoperatieve beeldvorming noodzakelijk. Daarom heeft het Universitaire Ziekenhuis Saint-Luc onlangs de robotarm Artis Zeego II van Siemens aangekocht.

Een robot in de operatiekamer
Geïnstalleerd in een operatiekamer die tevens is uitgerust met een neuronavigatiesysteem van de nieuwste generatie, verzekert de Zeego II-robotarm radiologiebeelden vergelijkbaar met die van een CT-scan. De arm zorgt voor maximale controle tijdens de interventie; doordat chirurgen een onmiddellijke kwaliteitscontrole van hun handelingen kunnen uitvoeren, beschikken ze indien nodig over de mogelijkheid hun werk nog te perfectioneren. In het kader van complexe en gevaarlijke chirurgische ingrepen vormt dit een belangrijke stap voorwaarts.

Een primeur voor België!
Saint-Luc is het eerste Belgische ziekenhuiscentrum dat over een Zeego van de tweede generatie beschikt. Naast de operatieactiviteiten zal dit systeem ook aan de basis liggen van tal van klinische innovaties, meer bepaald op het vlak van scolioses en intracraniale implantaten. De aankoop van de Zeego II was slechts mogelijk dankzij de steun van diverse mecenassen en de Fondation Saint-Luc.