China en India zijn groeipolen voor de Siemens VAI-portefeuille

For the trade press
Erlangen, 12.05.2010

Siemens VAI versterkt zijn portefeuille voor de ijzer- en staalproductie. In de toekomst worden producten en oplossingen niet alleen in China en India ontwikkeld en gebouwd, maar worden ze vanuit deze landen ook op de wereldmarkt gelanceerd. Werner Auer, CEO van Siemens VAI, vertelde dinsdag aan de pers: “Sinds de economische crisis is de concurrentie in de installatiebouw veel groter geworden.” Chinese en Indische bedrijven brengen hun eigen systemen steeds vaker en met succes op de markt.” Terwijl hightech-landen in Europa, de VS en Japan zich blijven concentreren op de efficiëntie en flexibiliteit van hun productieprocessen, wensen China en India vooral staal te produceren met meer eenvoudige en goedkopere installaties om hun infrastructuur verder te ontwikkelen. “Ongeveer de helft van de totale wereldinvesteringen van ongeveer 21 miljard euro wordt reeds in dergelijke installaties geïnvesteerd,” vertelde Auer. Siemens zal voor dit marktsegment specifieke installaties ontwikkelen en de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de productie en de marketing verschuiven van Europa naar China en India. Auer beklemtoonde: “We reageren op wijzigingen in de staalmarkt en versterken onze leiderspositie op lange termijn."

China en India produceren tegenwoordig meer dan de helft van al het staal van de wereld. Tim Dawidowsky, voordien verantwoordelijk voor de mijn- en staalactiviteiten van Siemens in China, legde uit dat “we in Azië een jaarlijkse groei van meer dan 10% verwachten”, terwijl de vraag naar nieuwe staalfabrieken blijft dalen in Europa, de VS en Japan. Door de continu hoge groeicijfers zijn lokale bedrijven zelf ook begonnen met het aanbieden van installaties, die soms tot 40% minder kosten dan die van Europese leveranciers. Auer voegde hieraan toe: “Voorbeelden uit talrijke industriesectoren in China en India tonen aan dat de lokale bedrijven van vandaag onze concurrenten van morgen kunnen zijn en dat ze de technologieën zullen aanbieden die momenteel de sterke punten zijn van Europese installatiebouwers.”Terwijl de werkingskosten en de specifieke vereisten inzake productiekwaliteit, veiligheid en milieu van invloed zijn op de technische aankoopbeslissingen in de klassieke staalmarkten, voegde Dawidowsky hieraan toe: “Op de nieuwe markten moeten we ons vooral concentreren op het voldoen aan de lokale vereisten met standaardoplossingen.” Dit veronderstelt dat we ons dicht bij de klant bevinden. “We kunnen enkel maar succes boeken als we als een lokaal bedrijf worden gezien.”

Siemens VAI neemt de uitdaging van de concurrentie aan en zal nieuwe technologieën en systeemoplossingen aanbieden die concurrerend zullen zijn in China, India en andere vergelijkbare landen met een hoge vraag naar staal. Auer beklemtoonde: “We zullen onze portefeuille voor deze landen ontwikkelen en de lokale concurrentie aanpakken, terwijl we tegelijk onze interne engineering en proces-knowhow zullen vrijwaren.”

Daartoe investeert Siemens VAI de komende twee of drie jaar ongeveer 35 miljoen euro in China en India om de lokale productie, engineering en projectverwerking uit te breiden. In het kader van de wereldwijde competentie- en productiematrix krijgen beide landen ook de verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling en het ontwerp, de opdrachtconstructie, productie, projectafhandeling, indienststelling en service voor in totaal 11 installatiecomponenten voor de staalnijverheid. “In India concentreren we ons op bepaalde productietechnologieën voor ruw staal, terwijl China verantwoordelijk zal zijn voor nieuwe ontwikkelingen op het vlak van het walsen. De beide landen zullen ook verantwoordelijk zijn voor de wereldwijde marketing van hun producten die voldoen aan de nieuwe en specifieke marktvereisten,” vulde Auer aan. Dit onderscheidt onze strategie in belangrijke mate van andere marktspelers. “We leggen de bedrijfsverantwoordelijkheid waar ze haar oorsprong vindt en waar ze kan en moet groeien.”

Siemens VAI heeft reeds een ruime basis in China met drie fabrieken en ongeveer 1.600 medewerkers, die mechanische en elektrische installatiecomponenten maken en assembleren voor de volledige VAI metaal- en mijnbouwportefeuille in Shanghai. Ingenieurs in Peking en Shanghai en medewerkers in 20 verkoopkantoren verspreid over heel China ondersteunen de activiteiten. In India werken meer dan 800 medewerkers in Kolkata en Mumbai, waarbij de klemtoon ligt op engineering en projectmanagement en op de eigen productie van mechanische componenten uit de walserijsector.

Voor meer informatie over oplossingen voor staalfabrieken, walserijen en verwerkingslijnen kunt u terecht op http://www.siemens.com/metals

De sector Siemens Industry (Erlangen, Duitsland) is wereldwijd de grootste leverancier van milieuvriendelijke technologieën op het vlak van productie-, transport-, gebouwen- en verlichtingsystemen. Siemens biedt geïntegreerde automatiseringtechnologieën en -oplossingen op maat voor de industrie, waarmee de productiviteit, efficiëntie en flexibiliteit van industriële klanten en infrastructuren kan worden verhoogd. De sector bestaat uit zes divisies: Building Technologies, Drive Technologies, Industry Automation, Industry Solutions, Mobility, en Osram. In boekjaar 2009 (afgesloten op 30 september) realiseerde de sector Siemens Industry een omzet van zo’n 35 miljard euro. Wereldwijd zijn er 207.000 medewerkers in dienst. www.siemens.com/industry

De divisie Siemens Industry Solutions (Erlangen, Duitsland) is wereldwijd een van de grootste leveranciers van oplossingen en diensten voor industriële ondernemingen en infrastructuren. Dankzij het bundelen van de activiteiten van Siemens VAI Metals Technologies, Water Technologies en Industrial Technologies staat de divisie in voor engineering, installatie, exploitatie en diensten voor de volledige levenscyclus. Door het uitgebreide aanbod van milieuoplossingen kunnen de efficiëntie van het energie- en waterverbruik en het gebruik van de uitrustingen van industriële ondernemingen worden geoptimaliseerd, en kunnen vervuilende emissies verlaagd en milieurichtlijnen nageleefd worden. In boekjaar 2009 (afgesloten op 30 september) had de divisie wereldwijd zo’n 31.000 medewerkers in dienst en werd een omzet van 6,8 miljard euro gerealiseerd. Meer informatie en downloads vindt u op: http://www.siemens.com/industry-solutions en http://www.siemens.com/metals