Ondanks recessie investeert Eska in procesbesturingssystemen van Siemens

For the business press
Brussel, 21.10.2009

Onlangs hebben kartonproducent Eska Graphic Board en Siemens een raamovereenkomst gesloten die voorziet in de vervanging van een aantal besturingssystemen van papier- en kartonmachines. Met deze investering is een bedrag van een paar miljoen euro gemoeid. Het omvangrijke project wordt gefaseerd uitgevoerd en zal medio 2011 zijn afgerond.

Met deze investeringen wil Eska Graphic Board de procesautomatisering verder moderniseren en verbeteren. Hierdoor neemt de betrouwbaarheid van het productieproces toe en kan Eska Graphic Board zijn klanten nog beter tegemoetkomen en zijn concurrentiepositie verder versterken. Tegelijk zal ook de kwaliteit van het product verder verbeteren.

Een team van Siemens-specialisten heeft samen met Eska Graphic Board de doelstellingen vertaald naar een project en vastgelegd in een resultaatgebaseerd contract. Siemens en Eska Graphic Board werken al decennialang samen. “Die vertrouwensrelatie is een sterke troef, zeker in de huidige economische situatie”, zegt René Zwaan van Eska Graphic Board. “Het project is inmiddels van start gegaan. Zo zorgen we dat Eska Graphic Board vandaag al klaar is voor de markt van morgen.”

Alle bestaande Simatic PCS7-systemen in de Eska-vestigingen in Hoogezand en Sappemeer worden door Siemens geüpdatet naar de meest actuele versie 7. Daarnaast worden in de fabriek in Hoogezand verouderde besturingssystemen vervangen door een PCS7-systeem, zodat medio 2011 de fabriek volledig draait op dit moderne besturingssysteem. Tegelijk zullen moderne online QCS7-kwaliteitscontrolesystemen worden geïmplementeerd. Sappemeer breidt het bestaande Simatic PCS7-systeem uit met een nieuwe besturing voor de grondstofvoorbereiding.

Eska Graphic Board is de toonaangevende Nederlandse producent en leverancier van grafisch karton, dat wereldwijd in circa 85 landen wordt verkocht. In twee moderne fabrieken in Hoogezand en Sappemeer produceert Eska Graphic Board jaarlijks uit 100% gerecycleerd papier meer dan 250.000 ton grafisch karton. De merknaam Eska staat voor topkwaliteit grafisch karton voor o.a. boeken met een harde kaft, ordners, ringbanden, spelborden, puzzels en displays.

Siemens is een internationale koploper in de sectoren Energy, Industry en Healthcare. In deze groeidomeinen zoekt Siemens gedreven naar antwoorden voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen.Siemens Industry Solutions staat sterk in processen voor productiviteitsverhoging en versterking van de concurrentiekracht in een breed scala van sectoren. Voor de papier- en kartonindustrie biedt Siemens totaalprojecten voor groene energieopwekking, energieverdeling, procesautomatisering, regelbare aandrijvingen en motoren, kwaliteitscontrolesystemen en gespecialiseerde IT.