Tools

Siemens BelgiëSiemens België

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Eerste Duitse langeafstandslijn zonder vaste seinen treedt in werking

  • Siemens-spoortechnologie verbetert de veiligheid en de verkeersstroom

  • Verbindt stedelijke gebieden van Berlijn, Leipzig, Erfurt, Nürnberg en München

  • Concurrerend en milieuvriendelijk alternatief voor weg- en luchtvervoer

In het kader van de 8ste Duitse Unity Transport Project (VDE 8) zijn Siemens en zijn consortiumpartner Kapsch CarrierCom Deutschland GmbH rusten momenteel de  nieuwe sectie van Ebensfeld via Erfurt naar Halle/Leipzig uit met stuur-, seingevings- en GSM-R-technologie. Passenger operation is nu begonnen met de eerste fase van Erfurt naar Halle/Leipzig. Klassieke vaste seinen worden niet langer gebruikt – wat een wereldprimeur is. De communicatie tussen het voertuig en de lijn verloopt via het GSM-R digitaal Global System for Mobile Communications – Rail.
Dit laat snelheden tot 300 km/h toe en laat treinen met kortere intervallen rijden, waardoor het debiet verhoogt.

De nieuwe constructie en de uitbreiding zijn noodzakelijk om het continu toenemend verkeersvolume te kunnen verwerken, en zijn een concurrerend en milieuvriendelijke alternatief voor weg- en luchtvervoer. Siemens heeft de volledige nieuwe sectievan 123 kilometer lengte uitgerust met het European Train Control System (ETCS) Level 2. Het meest opvallende kenmerk hiervan is de constante communicatie tussen het voertuig en de lijn. Met dit systeem ontvangen treinbestuurders hun commando's – zoals snelheidsbeperkingen – niet langer via seinen, maar vanuit een radioblokcentrum met behulp van het GSM-R digitaal spoorradiosysteem. De boordcomputer bepaalt de positie en de richting van de trein en stuurt deze informatie regelmatig via GSM-R naar het radiocentrum. De verbetering tov r klassieke treincontrolesystemen bestaat erin dat de treinbestuurder niet langer voor elk sein moet afremmen om de nieuwe toelatingen voor het volgende lijnvak op te halen. Voordelen: ETCS Level 2 vermindert niet alleen de infrastructuurkosten in belangrijke mate, maar verhoogt ook de lijncapaciteit dankzij anticipatie. Daarnaast  verhoogt de toegelaten snelheid, waardoor de reistijden korter worden.

Het VDE8-spoorvervoerproject omvat de bouw van nieuwe secties en de uitbreiding van bestaande secties met een totale lengte van ca. 500 kilometer tussen Nürnberg en Erfurt, Halle, Leipzig en Berlijn. Na voltooiing in 2017 zal de reistijd tussen München en Berlijn verkort zijn tot minder dan vier uur. Het constructieproject is opgesplitst in een aantal subprojecten (VDE 8.1 tot VDE 8.3): De nieuwe en geactualiseerde reisweg Nürnberg-Erfurt via het Thuringer Wald (VDE 8.1) verkort de reistijd tussen de steden in het zuiden en het oosten op drastische wijze – met 1 uur en 40 minuten. De hogesnelheidslijn tussen Erfurt–Leipzig/Halle (VDE 8.2) zal voor verbeterde snelheden in oost-west-richting zorgen. Zo zal de reis tussen Dresden en Frankfurt tot een half uur sneller verlopen. De reistijd tussen Leipzig/Halle en Berlijn werd al gehalveerd toen in 2006 de geactualiseerde reisweg (VDE 8.3) operationeel werd, en bedraagt nu circa één uur.


23-12-2015