Tools

Siemens BelgiëSiemens België

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Nieuwe buslijn in Göteborg rijdt voor 100 % op groene stroom dankzij
Siemens-technologie

  • Nieuwe buslijn operationeel

  • eBus-snellaadsysteem geïnstalleerd door Siemens

  • Aangedreven door 100 % groene stroom

De nieuwe elektrische buslijn 55 die Lindholmen en Johanneberg in het Zweedse Göteborg verbindt, is officieel in dienst genomen. Op dit negen kilometer lange traject zullen drie volledig elektrische en zeven elektrisch-hybride bussen rijden, allemaal geleverd door Volvo Buses. De voertuigen zijn uitgerust met accu’s die met elektriciteit op basis van hernieuwbare energiebronnen geladen worden. Siemens heeft samen met de gemeentelijke energieleverancier Göteborg Energi, twee snellaadstations geïnstalleerd - één aan elk uiteinde van het traject - en stond ook in voor het volledige laadsysteem.

“De eBus-lijn in Göteborg vormt een duidelijk voorbeeld van de flexibiliteit van ons laadsysteem. Voor de allereerste keer werd er een Siemens-laadstation binnen geïnstalleerd. In plaats van boven op een mastsysteem op de bus, werd de stroomafnemer nu hangend aan het plafond van het gebouw geïnstalleerd”, verduidelijkt Gott-Karlbauer, CEO van de Siemens Business Unit Urban Transport.

Håkan Agnevall, President van Volvo Buses vult aan: “Het energieverbruik van de elektrische Volvo-bussen ligt zo’n 80 procent lager dan dat van gelijkaardige dieselbussen. Omdat ze uiterst stil en volledig emissieloos rijden, zorgen ze voor een aangenamere stedelijke omgeving, verlagen ze de klimaatimpact en bieden ze gebruikers bovendien een comfortabelere verplaatsing.”

“We zijn bijzonder verheugd dat we een nieuwe belangrijke stap naar een duurzamer openbaar vervoer hebben gezet. Door de bussen te laden met groene stroom, zorgen we zowel voor een globale emissieverlaging als voor een lokale verbetering van de luchtkwaliteit voor de inwoners van Göteborg. Deze transitie van de vervoerssector is noodzakelijk als we een ecologisch duurzame maatschappij willen creëren. De elektrificatie van het openbaar vervoer is, samen met andere oplossingen zoals een groter gebruik van biogas, een belangrijk onderdeel van deze uitdaging”, aldus Lotta Brändström, CEO van Göteborg Energi.

Sinds 2012 werken Volvo en Siemens samen op het vlak van elektrische mobiliteit en hebben ze een globale overeenkomst voor de levering van elektrische bussystemen voor stadsvervoer ondertekend. Deze overeenkomst houdt in dat Volvo Buses elektrisch-hybride en volledig elektrische bussen zal leveren aan klanten en dat Siemens zal instaan voor de levering en installatie van snellaadstations (met een laadvermogen tot 450 kW) voor de elektrische voertuigen.

De bediening van lijn 55 door elektrische bussen in Göteborg resulteert uit het ElectriCity-initiatief. ElectriCity is een samenwerkingsverband tussen onderzoeksinstellingen, de industrie en stadsplanners, met het oog op het ontwikkelen, demonstreren en evalueren van duurzaam openbaar vervoer van de volgende generatie. Tot de deelnemers behoren de Volvo Group, de technische universiteit Chalmers, de provincie Västra Götaland, vervoersmaatschappij Västtrafik, de gemeente Göteborg, Göteborg Energi, en de onderzoeksparken Lindholmen en Johanneberg.

Dit persbericht is samen met persfoto’s beschikbaar op www.siemens.com/press/ebus
Meer informatie over ElectriCity vindt u op: www.goteborgelectricity.se
Meer informatie over de divisie Mobility vindt u op: www.siemens.com/mobility

Siemens AG (Berlijn en München) is een technologische wereldspeler die reeds meer dan 165 garant staat voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale benadering. De onderneming is actief in meer dan 200 landen met een sterke focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en milieuvriendelijke technologieën is Siemens de nr. 1 in de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van STEG-krachtcentrales, een belangrijke leverancier van elektriciteitstransportoplossingen en een pionier op het vlak van infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijving- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is Siemens ook een toonaangevende leverancier van uitrustingen voor medische beeldvorming – zoals CT- (computertomografie) en MRI-systemen (magnetische resonantie)  – evenals op het vlak van laboratoriumdiagnostiek en klinische IT. In boekjaar 2014, afgesloten op 30 september 2014, genereerde Siemens uit voortgezette activiteiten een omzet van € 71,9 miljard en een nettowinst van € 5,5 miljard. Eind september 2014 had het bedrijf op voortgezette basis wereldwijd ongeveer 343,000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

19-6-2015