Siemens België

Site Search

Menuclose
Related
Info
close
Persberichten

Persberichten

Dwars door Parijs met de bestuurderloze metro

For the business press
Berlijn, 25.09.2014

Metrosystemen zonder bestuurder zijn energie-efficiënter en stipter, en optimaliseren de werking automatisch en in realtime. 

- Wanneer een metro met automatische treinbesturing UTO (Unattended Train Operation) rijdt, wordt de systeemwerking volledig automatisch geregeld en gemonitord. Er is geen bestuurder of conducteur aanwezig: de automatisering- en beveiligingstaken worden grotendeels door het volledig automatische treinbeveiligingssysteem afgehandeld.

- Kenmerken van een metrosysteem met automatische treinbesturing:

  • De veiligheidsdeuren aan het perron, die vereist zijn voor automatische treinbesturing, scheiden reizigers van het spoor. Wanneer iemand de spoorzone onverwacht betreedt, worden treinen verhinderd om te vertrekken.

  • De binnenkant van de trein wordt met camera’s (CCTV) gemonitord, zodat het controlecentrum in noodsituaties gepaste maatregelen kan nemen.

  • Indien nodig kunnen reizigers via intercomsystemen contact opnemen met het controlecentrum.

  • Bovendien is het systeem uitgerust met speciale ontsporingsdetectoren die erkennen wanneer een rijtuig de sporen verlaten heeft en vervolgens de trein veilig tot stilstand brengen, en het incident aan het controlecentrum melden.

  • De status van de controle- en beveiligingssystemen wordt voortdurend gemonitord. Storingen of fouten leiden tot een automatische uitschakeling of in bepaalde situaties tot een overschakeling naar reservesystemen.

- De Parijse vervoersmaatschappij RATP heeft lijn 1 van de metro omgevormd tot een systeem met volledig automatische en dus onbemande treinbesturing. Als onderdeel van dit project is Siemens verantwoordelijk voor de modernisering van de automatiseringstechnologie. Lijn 1 die tussen Chateau de Vincennes en La Defense rijdt, werd in juli 1900 officieel ingehuldigd en is zowel de oudste als de meest gebruikte metrolijn in Parijs.

- De 17 kilometer lange lijn 1 vervoert zo'n 725.000 reizigers per dag.

- Hierbij doet de lijn 25 stations aan, waaronder belangrijke toeristische trekpleisters zoals het Hôtel de Ville, het Louvre, de Place de la Concorde, de Champs-Élysées, de Arc de Triomphe, en het bedrijfsdistrict van de stad La Défense.

- Om de dienst aan de reizigers niet te ontregelen, werden de bouwwerken 's nachts tussen 1.30 en 5.30 uur gepland; dit betekende dat er slechts 3,5 uur effectief gewerkt kon worden.

- Vanuit technisch standpunt betekent de ingebruikname van de eerste volledig geautomatiseerde treinen een echte wereldpremière. Het is immers de allereerste keer dat een druk gebruikte metrolijn naar automatische en  onbemande treinbesturing overschakelt zonder enige dienstonderbreking.

- De nieuw geïnstalleerde technologie verhoogt de energie-efficiëntie, betrouwbaarheid, snelheid en capaciteit:

  • Er kan nu elke 85 seconden een trein het station binnenrijden in plaats van om de 105 seconden, zoals eerder het geval was.

  • Hierdoor kan een aanzienlijk hoger aantal reizigers deze metroroute dagelijks gebruiken en wordt de lijncapaciteit met ongeveer 20 procent verhoogd.

  • Dit leidt tot een ontlasting van het wegverkeer en een emissieverlaging: zo realiseert Parijs voor lijn 1 een CO2 -emissieverlaging van zo'n 4.600 ton – wat overeenkomt met het jaarlijkse CO2 -verbruik van zo’n 500 Duitsers.

- Siemens heeft ongeveer 250 kilometer aan metroroute uitgerust met signalisatietechnologie voor automatische, onbemande treinbesturing, waardoor het op dit vlak is uitgegroeid tot marktleider.

- Siemens leverde reeds de signalisatietechnologie voor ATO-werking van acht metrolijnen wereldwijd: lijn 2 en 3 in Neurenberg, lijn 9 in Barcelona, lijn 4 Boedapest, lijnen 1 en 14 in Parijs, lijn B in Lyon en lijn 4 in Sao Paulo. In Riyadh (Saoedi-Arabië) wordt er momenteel gebouwd aan lijnen 4 en 5, terwijl Siemens in Hongkong instaat voor de modernisering van de route tussen Shatin en Central Link.

Meer informatie over dit thema vindt u op http://www.siemens.com/press/innotrans2014


You are changing from the tablet to the classic version. Do you want to proceed?