Tools

Siemens BelgiëSiemens België

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens en Cofely Fabricom (GDF SUEZ) voorzien Belgische spoorwegen van meest geavanceerd veiligheidssysteem van Europa

Toekenning van de Raad van Bestuur van Infrabel betekent werkzekerheid en bijkomende tewerkstelling voor de Belgische economie

For the trade/business and financial press
Huizingen, 15.10.2014

Siemens en Cofely Fabricom (GDF SUEZ) zullen de komende acht jaar een groot deel van het Belgisch spoorwegennetwerk voorzien van een nieuw veiligheidssysteem (ETCS L2). Het contract, dat 510 miljoen euro waard is, betekent een garantie op werk voor tal van professionals en bijkomende tewerkstelling van nieuw talent voor de beide firma’s. Siemens en Cofely Fabricom (GDF SUEZ) gaan samenwerken onder de vorm van een Tijdelijke Handelsvennootschap.

Siemens zal ETCS L2 (European Train Control System Level 2), het meest geavanceerde veiligheidssysteem van Europa,  de komende jaren uitrollen over een groot deel van de lijnen van de Belgische spoorwegen. Daarnaast zullen ook de daaraan verbonden seininstallaties, die instaan voor het veilig detecteren van treinen en aansturen van wissels en seinen, vervangen worden. Het project betreft een Europese aanbesteding en heeft een waarde van 510 miljoen euro, verspreid over acht jaar.

“Siemens heeft alle technologie in eigen huis om van dit project een succes te maken”, vertelt André Bouffioux, CEO van Siemens België/Luxemburg. Bovendien is Siemens met deze opdracht niet aan zijn proefstuk toe. Als marktleider op vlak van transportsystemen en beheersystemen voor spoor- en wegverkeer, werkte de multinational al eerder voor Infrabel.”

“Vanuit onze gespecialiseerde spoorwegafdeling, zullen we de volledige installatie van alle seinapparatuur verzorgen over gans België” verklaart Xavier Sinéchal, Managing Director van Cofely Fabricom (GDF SUEZ). “Deze bestelling is van cruciaal belang voor het behoud en ontwikkeling van de werkzekerheid in de drie regio’s.”

“Voor de Belgische spoorwegen verzorgden we al samen succesvol de installatie en implementatie van ETCS Level 1, de voorloper van dit project. We kunnen dus verder bouwen op onze expertise en kennis van zaken”, aldus André Bouffioux en Xavier Sinéchal. 

Tewerkstelling
Siemens doet voor het project beroep op de uitgebreide ervaring van zijn Belgisch Mobility Team. Met zo’n driehonderd Belgische experten staan ze in voor de ontwikkeling van de vereiste technologie en assemblage van de apparatuur en randsystemen zoals elektrische kasten, assentellers,  seinen … Verder staan ze in voor homologaties, testen, het in dienst stellen en onderhoud van bepaalde systemen. Ook de installatiewerken zijn opgenomen in de projectomvang, die gebeuren door Cofely Fabricom (GDF SUEZ). Bijkomend zullen tijdens de roll-out meer dan 300 mensen worden ingezet voor de installatieactiviteiten langs de Belgische sporen.

“Dankzij dit contract verzekeren we de jobs van tal van professionals die in België hun competenties hebben uitgebouwd”, zegt André Bouffioux. “Bovendien zullen er bijkomende aanwervingen nodig zijn door de omvang van dit project in de komende jaren. Zo creëren we arbeidskansen en stimuleren we op onze beurt de economie.

”Meer veiligheid, minder kosten
Het nieuwe beveiligingssysteem moet in de eerste plaats de veiligheid van het treinverkeer verhogen en tegelijkertijd de interoperabiliteit garanderen tussen verschillende landen en zo competitief vervoer via het spoor bevorderen. Door de permanente draadloze verbinding kan de capaciteit van de lijnen verhoogd worden en optimaal worden benut , waarbij het hoogst mogelijke niveau van veiligheid gegarandeerd blijft. Het systeem heeft bovendien minder installatiewerken nodig, wat de overheid tijd en geld moet besparen.

Afrika
Siemens België/Luxemburg is verantwoordelijk voor de activiteiten van de multinational in Noord-, Centraal- en West-Afrika. Siemens hoopt dan ook dat het succes van het ETCS L2 & IL project zal reflecteren op de activiteiten in het zuiden. “Grote projecten als dit moeten onze lokale competenties nog meer verhogen en benadrukken, zodat we vanuit België ook meer projecten in Afrika kunnen begeleiden in samenwerking met onze lokale Siemens collega’s”, aldus André Bouffioux.

Over Siemens
Siemens AG
(Berlijn en München) is een technologische wereldspeler die reeds meer dan 165 jaar symbool staat voor uitmuntendheid op het vlak van techniek en engineering, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale benadering. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor stroomopwekking, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook een toonaangevende leverancier van apparatuur en uitrustingen voor medische beeldvorming – zoals computergestuurde tomografiesystemen (CT-scanners) en beeldvormingsystemen op basis van magnetische resonantie (MRI-scanners) – evenals een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT. In boekjaar 2013, afgesloten op 30 september 2013, werd uit voortgezette activiteiten een omzet van € 75,9 miljard genoteerd en een winst van € 4,2 miljard gerealiseerd. Eind september 2013 had Siemens, op basis van de voortgezette activiteiten, wereldwijd zo’n 362.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com

Over Cofely Fabricom
Cofely Fabricom is de referentie op het vlak van innovatieve multitechnische installaties en diensten voor de sectoren infrastructuur, gebouwen, industrie, energie en olie & gas. Haar expertise omvat een brede waaier van disciplines zoals elektriciteit, instrumentatie, mechanica, piping, automatisatie en onderhoud. Cofely Fabricom en haar dochterondernemingen realiseerden in België en Luxemburg in 2013 een omzet van 894 miljoen euro. Samen tellen ze 5500 medewerkers die bijdragen tot de verbetering van energieprestaties, duurzaamheid en kwaliteit van leven.

Cofely Axima, Cofely Fabricom en Cofely Services (in België en Luxemburg), Cofely (in Nederland) en hun dochterondernemingen vormen samen de Benelux divisie van GDF SUEZ Energy Services. Ze opereren als aparte eenheden, maar werken commercieel en operationeel samen om de behoeften van hun klanten op het vlak van multitechnische diensten zo efficiënt mogelijk te beantwoorden. Samen bieden ze werk aan 18 200 medewerkers en realiseerden in 2013 een omzet van 2,94 miljard euro.

GDF SUEZ Energy Services is een bedrijfstak van de GDF SUEZ Groep die 87,500 medewerkers telt en in 2013 een omzet van 14,7 miljard euro realiseerde.