Tools

Siemens BelgiëSiemens België

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens automatiseert spoornet in hoofdstedelijk gebied van Algiers

  • Grootste bestelling voor spoorautomatisering ooit voor Siemens – 340 miljoen euro

  • Uitbreiding van reizigers- en goederenvervoer

  • Spoortechnologie laat snelheden tot 160 km/h toe en verhoogt het debiet

Siemens levert de seingevings-, veiligheids- en stuursystemen voor het 140 km langeafstands-spoornet in het hoofdstedelijk gebied van Algiers. De bestelling wordt uitgevoerd door ESTEL RA, een joint venture met de nationale Algerijnse spoorwegen SNTF (Société Nationale des Transports Ferroviaires) en Siemens. "Als marktleider in spoorautomatisering leveren we geavanceerde technologie aan Algerije: grensoverschrijdende spoordiensten tegen 160 km/h voor reizigers en goederen, kortere tussenafstanden en betere benutting van de lijn", vertelt Jochen Eickholt, CEO van de afdeling Mobility van Siemens. Het ordervolume voor Siemens bedraagt circa 340 miljoen euro en is de grootste bestelling voor spoorautomatisering die het bedrijf ooit in de wacht heeft gesleept.

Met meer dan drie miljoen inwoners is Algiers de grootste stad van het land en eveneens de belangrijkste transporthub van Algerije. De uitbreiding van het spoornet is bedoeld om verkeer weg te halen van de gewone wegen en over te brengen naar het spoor, zodat de dagelijkse files in Algiers en omgeving korter worden en de mobiliteit voor de inwoners van de stad verbetert. De indienststelling van het net is gepland voor eind 2019. Het spoornet omvat 18 stations en is bedoeld voor zowel reizigers- als goederenvervoer. Het zal worden uitgerust met seingevings-, veiligheids- en stuursystemen, naast rangeer- en telecommunicatietechnologie. Siemens levert de eerste uitbreidingsfase van het ETCS Europese treincontrolesysteem. Dit laat snelheden tot 160 km/h toe en laat treinen met kortere intervallen rijden, waardoor het debiet verhoogt. Siemens levert geautomatiseerde rangeerapparatuur voor de goederenlijn, waardoor de goederenbehandeling wordt geoptimaliseerd met moderne cargotechnologie. Bovendien krijgt het personeel van de Algerijnse spooroperator opleiding in het gebruik en het onderhoud van het nieuwe systeem.

De Algerijnse regering investeert in de infrastructuur van het land in het kader van een vijfjarenpakket met economische stimulansen. Daarbij wordt onder andere aandacht geschonken aan de uitbreiding en de bouw van het openbaar vervoersysteem. De voorbije jaren heeft Siemens al ETCS-seingevingssystemen geleverd voor de intercity-verbindingen van Boughezoul naar M'Sila en Tissemsilt, Mecheria naar El Bayadh, Djelfa naar Laghouat, en Beni Mansour naar Bejaia, alsook voor de voor Algerije zeer belangrijke goederenlijn tussen Senia en de haven van Arzew.


11-12-2015