Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens en Alstom bundelen hun krachten en creëren een Europese kampioen in mobiliteit

  • Ondertekend principeakkoord verleent exclusiviteit om mobiliteitsactiviteiten te combineren in een fusie onder gelijken

  • Genoteerd in Frankrijk met hoofdkantoor van de groep in de regio Parijs, geleid door Alstom-CEO met 50 procent aandelen van de nieuwe entiteit in het bezit van Siemens

  • Bedrijfszetel voor Mobility Solutions in Duitsland en voor Rolling Stock in Frankrijk

  • Omvangrijk aanbod en wereldwijde aanwezigheid bieden beste waarde aan klanten over de hele wereld

  • Gecombineerde inkomsten van het bedrijf €15,3 miljard, gecorrigeerde EBIT van €1,2 miljard

  • Jaarlijkse synergieën van €470 miljoen verwacht uiterlijk vier jaar na afsluiting

Vandaag hebben Siemens en Alstom een principeakkoord ondertekend om de mobiliteitsafdeling van Siemens inclusief zijn afdeling tractieaandrijvingen te combineren met Alstom. De transactie brengt twee innovatieve spelers op de spoorwegmarkt samen met unieke klantenwaarde en operationeel potentieel. De twee bedrijven zijn grotendeels complementair op het vlak van activiteiten en geografie. Siemens ontvangt nieuw uitgegeven aandelen in het gecombineerde bedrijf die 50 procent vertegenwoordigen van het Alstom-aandelenkapitaal op volledig verdunde basis en warrants zodat het Alstom-aandelen kan verkrijgen die overeenkomen met twee procentpunten van zijn aandelenkapitaal.

"Deze Frans-Duitse fusie onder gelijken geeft op diverse manieren een sterk signaal. We passen het Europese gedachtengoed in de praktijk toe en samen met onze vrienden bij Alstom creëren we een nieuwe Europese kampioen in de spoorwegnijverheid. Daardoor krijgen onze klanten over de hele wereld een meer innovatieve en meer omvangrijke portfolio", vertelt Joe Kaeser, President en CEO van Siemens AG. "De voorbije jaren is de wereldwijde markt significant veranderd. Een dominante speler in Azië heeft de wereldwijde marktdynamiek gewijzigd en de digitalisering zal een impact hebben op de toekomst van mobiliteit. Samen kunnen we meer keuzes aanbieden en we zullen deze transformatie voor onze klanten, werknemers en aandeelhouders op een verantwoorde en duurzame wijze sturen", voegde Kaeser toe.

"Vandaag is een sleutelmoment in de geschiedenis van Alstom, dat zijn positie als platform voor de consolidatie van de spoorwegsector bevestigt. Mobiliteit is een van de belangrijkste uitdagingen waarmee de wereld te maken krijgt. Toekomstige transportmodi moeten schoon en concurrerend zijn. Dankzij zijn wereldwijde bereik op alle continenten, zijn schaal, zijn technologische knowhow en zijn unieke positie in digitaal transport, zal de combinatie van Alstom en Siemens Mobility aan zijn klanten en uiteindelijk aan alle burgers meer intelligente en meer efficiënte systemen aanbieden, afgestemd op de mobiliteitsuitdagingen van steden en landen. Door de ervaren teams, complementaire geografieën en innovatieve expertise van Siemens Mobility met die van ons te combineren, zal de nieuwe entiteit waarde creëren voor klanten, werknemers en aandeelhouders", vertelde Henri Poupart-Lafarge, Voorzitter en Chief Executive Officer van Alstom SA. "Ik ben zeer trots dat ik de creatie mag leiden van een groep die ongetwijfeld de toekomst van mobiliteit zal bepalen."

Op basis van informatie uit de laatste financiële jaaroverzichten van Alstom en Siemens zal de nieuwe entiteit genieten van een orderreserve van €61,2 miljard, inkomsten van €15,3 miljard, een gecorrigeerde EBIT van €1,2 miljard en een gecorrigeerde EBIT-marge van 8,0 procent. In combinatie zullen Siemens en Alstom naar verwachting jaarlijkse synergieën van €470 miljoen genereren uiterlijk in jaar vier na de afsluiting en wordt bij de afsluiting een netto cash vooropgesteld tussen €0,5 - €1,0 miljard. De wereldwijde hoofdkantoren alsook het managementteam voor rollend materieel zullen gevestigd zijn in de regio Parijs en de gecombineerde entiteit blijft genoteerd in Frankrijk. De hoofdzetel voor de Mobility Solutions-activiteit zal in Berlijn, Duitsland gevestigd zijn. In totaal zal de nieuwe entiteit 62.300 werknemers in meer dan 60 landen hebben.

In het kader van de combinatie zullen de bestaande Alstom-aandeelhouders op het einde van de dag voorafgaand aan de afsluitingsdatum, twee speciale dividenden ontvangen: een controlepremie van €4,00 per aandeel (in totaal = €0,9 miljard) die kort na het afsluiten van de transactie zal worden uitbetaald, en een buitengewoon dividend tot €4,00 per aandeel (in totaal = €0,9 miljard) dat zal worden betaald uit de opbrengsten van de put options van Alstom voor de General Electric joint ventures van circa €2,5 miljard onderworpen aan de cash-positie van Alstom.

De activiteiten van de twee bedrijven zijn grotendeels complementair. De gecombineerde entiteit zal een significant groter assortiment van gediversifieerde producten en oplossingen aanbieden, afgestemd op de veelzijdige, klantspecifieke noden, van kostenefficiënte platformen voor de massamarkt tot high-end technologieën. Door zijn wereldwijde voetafdruk kan het gefuseerde bedrijf toegang krijgen tot groeimarkten in het Midden-Oosten en Afrika, India en Midden- en Zuid-Amerika waar Alstom aanwezig is, en China, de Verenigde Staten en Rusland, waar Siemens aanwezig is. De klant zal significante voordelen halen uit een zeer evenwichtige, grotere geografische voetafdruk, een omvangrijk portfolioaanbod en significante investeringen in digitale diensten. De combinatie van knowhow en het innovatievermogen van beide bedrijven zal zorgen voor cruciale innovaties, kostenefficiëntie en snellere reacties, waardoor de gecombineerde entiteit beter zal kunnen inspelen op de noden van de klant.

De Raad van Bestuur van de gecombineerde groep zal bestaan uit 11 leden en omvat 6 directeurs aangesteld door Siemens, waarvan er één de Voorzitter is, 4 onafhankelijke directeurs en de CEO. Om de continuïteit van het management te verzekeren, zal Henri Poupart-Lafarge het bedrijf als CEO blijven leiden en zal hij lid zijn van de Raad van Bestuur. Jochen Eickholt, CEO van Siemens Mobility, zal een belangrijke verantwoordelijkheid opnemen in de gefuseerde entiteit. De bedrijfsnaam van de gecombineerde groep wordt Siemens Alstom.

De vooropgestelde transactie wordt unaniem ondersteund door de raad van bestuur van Alstom (volgend op een controleproces van de voorbereiding van de transactie door het auditcomité dat als een ad-hoccomité fungeert) en de toezichtsraad van Siemens. Bouygues ondersteunt de transactie volledig en zal ten gunste van de transactie stemmen in de vergadering van de Raad van Bestuur van Alstom en op de buitengewone algemene vergadering die over de transactie moet beslissen en voorzien is voor 31 juli 2018, in overeenstemming met de beslissing van de Raad van Bestuur van Alstom. De Franse Staat ondersteunt de transactie ook op basis van garanties door Siemens, waaronder een stilstand bij 50,5 procent van het Alstom-aandelenkapitaal gedurende vier jaar na afsluiting en bepaalde bestuurlijke, organisatorische en tewerkstellingsbeschermingen. De Franse Staat bevestigt dat de lening van Alstom-aandelen van Bouygues SA in overeenstemming met de voorwaarden ervan uiterlijk op 17 oktober 2017 zal worden beëindigd en dat het de opties die door Bouygues werden verleend, niet zal uitoefenen. Bouygues heeft zich geëngageerd om zijn aandelen aan te houden tot aan de buitengewone algemene vergadering die over de transactie beslist of 31 juli 2018, al naar gelang wat het eerst komt.

In Frankrijk zullen Alstom en Siemens de informatie- en consultatieprocedure van de ondernemingsraad in gang zetten overeenkomstig de Franse wet voorafgaand aan de ondertekening van de transactiedocumenten. Als Alstom de transactie niet zou laten doorgaan, zou het een verbrekingsvergoeding van €140 miljoen moeten betalen. De transactie neemt de vorm aan van een bijdrage in natura van de Siemens Mobility-activiteit inclusief zijn activiteit voor tractieaandrijvingen aan Alstom voor nieuw uitgegeven aandelen van Alstom en is onderworpen aan de goedkeuring door de Alstom-aandeelhouders, ook met het oog op het annuleren van de dubbele stemrechten, die is voorzien voor het tweede kwartaal van 2018. De transactie is ook onderworpen aan de goedkeuring door de relevante regelgevende instanties, waaronder de goedkeuring voor buitenlandse investeringen in Frankrijk en de antitrust-autoriteiten alsook de bevestiging door de Franse kapitaalmarktautoriteit (AMF) dat na voltooiing van de bijdrage geen verplicht overnamebod moet worden gelanceerd door Siemens. De afsluiting is voorzien voor het einde van kalenderjaar 2018. De transactie werd voorbereid onder de controle van een ad-hoccomité.

This press release and further information is available at

About Alstom
As a promoter of sustainable mobility, Alstom develops and markets systems, equipment and services for the transport sector. Alstom offers a complete range of solutions (from high-speed trains to metros, tramways and e-buses), passenger solutions, customized services (maintenance, modernization), infrastructure, signaling and digital mobility solutions. Alstom is a world leader in integrated transport systems. The company recorded sales of €7.3 billion and booked €10.0 billion of orders in the 2016/17 fiscal year. Headquartered in France, Alstom is present in over 60 countries and employs 32,800 people. www.alstom.com

About Siemens
Siemens AG (Berlin and Munich) is a global technology powerhouse that has stood for engineering excellence, innovation, quality, reliability and internationality for more than 165 years. The company is active in more than 200 countries, focusing on the areas of electrification, automation and digitalization. One of the world’s largest producers of energy-efficient, resource-saving technologies, Siemens is a leading supplier of efficient power generation and power transmission solutions and a pioneer in infrastructure solutions as well as automation, drive and software solutions for industry. The company is also a leading provider of medical imaging equipment – such as computed tomography and magnetic resonance imaging systems – and a leader in laboratory diagnostics as well as clinical IT. In fiscal 2016, which ended on September 30, 2016, Siemens generated revenue of €79.6 billion and net income of €5.6 billion. At the end of September 2016, the company had around 351,000 employees worldwide. Further information is available on the Internet at www.siemens.com

IMPORTANT INFORMATION
This communication does not constitute an offer to purchase, sell or exchange, or the solicitation of an offer to purchase, sell or exchange, any securities. The shares of Alstom may not be offered or sold in the United States of America except pursuant to an effective registration statement or pursuant to a valid exemption from registration under the U.S. Securities Act of 1933, as amended.

Combined data (including synergies) are estimates based on current assumptions of separation of Siemens Mobility Business, and remain subject to effective completion of Siemens Mobility Business’ carve-out. This announcement includes forward-looking statements within the meaning of the safe harbour provisions of the Private Securities Litigation Reform Act of 1995, including but not limited to statements relating to Alstom’s and Siemens’s beliefs and expectations regarding the proposed combination of the Combined Business, benefits that would be afforded to customers, benefits to the Combined Business that are expected to be obtained as a result of the proposed merger and the relevant parties’ ability to enhance shareholder value through, among other things, the delivery of cost savings and expected synergies. These statements are based on certain assumptions and reflect Alstom's and Siemens' current expectations.

These forward-looking statements may be identified by words such as “expect,” “look forward to,” “anticipate,” “intend,” “plan,” “believe,” “seek,” “estimate,” “will,” “project” or words of similar meaning. We may also make forward-looking statements in other reports, in presentations, in materials delivered to shareholders and in press releases. In addition, our representatives may from time to time make oral forward-looking statements. Such statements are based on the current expectations and assumptions of Alstom’s and Siemens’ respective management teams, and depend on numerous factors that are beyond Alstom’s or Siemens’ control. These forward-looking statements are subject to a number of risks, uncertainties and factors, including but not limited to: the failure of Alstom’s shareholders to approve the proposed merger; the effect of regulatory conditions, if any, imposed by regulatory authorities; the reaction of Alstom’s and Siemens’ customers, employees and suppliers to the proposed merger; the ability to promptly and effectively integrate the businesses of Alstom and Siemens; the diversion of management time on merger-related issues; and those risks described in disclosures that have been made or will be made with regulatory authorities such as the French Autorité des marchés financiers (the “AMF”) and/or the United Stated Securities and Exchange Commission (the “SEC”), and in particular in the chapter titled Risk Factors and Risks of the respective Annual Reports of Alstom and Siemens. Should one or more of these risks or uncertainties materialize, or should underlying expectations or assumptions prove to be incorrect, the actual results, performance, financial condition and prospects of Alstom or Siemens may vary materially from those expressed or implied in the relevant forward-looking statements. Neither Alstom nor Siemens intends, nor assumes any obligation, to update or revise these forward-looking statements in light of subsequent developments, new information or circumstances that differ from those currently anticipated. There can be no assurance that the proposed merger will be consummated or that the anticipated benefits will be realised. The proposed merger is subject to various regulatory approvals and the fulfilment of certain conditions, and there can be no assurance that any such approvals will be obtained and/or such conditions will be met.

This document includes supplemental financial measures that are not clearly defined under IFRS and that are or may be non-GAAP financial measures. These supplemental financial measures should not be viewed in isolation or as alternatives to measures of Alstom and Siemens’ net assets and financial position or results of operations as presented in accordance with IFRS in its Consolidated Financial Statements. Other companies that report or describe similarly titled supplemental financial measures may calculate them differently.

Due to rounding, numbers presented throughout this and other documents may not add up precisely to the totals provided and percentages may not precisely reflect the absolute figures.

Additional information
In connection with the proposed transaction, Alstom intends to file (i) with the AMF, a prospectus and other relevant documents in connection with the listing of its shares to be issued against the contribution by Siemens of its mobility business and (ii) if applicable, with the SEC important documents related to the proposed transaction. INVESTORS AND SECURITY HOLDERS ARE URGED TO CAREFULLY READ ALL RELEVANT DOCUMENTS FILED WITH THE AMF AND THE SEC, INCLUDING THE PROSPECTUS WHEN IT BECOMES AVAILABLE, BECAUSE THEY WILL CONTAIN IMPORTANT INFORMATION ABOUT THE PROPOSED TRANSACTION. Investors and security holders may obtain free of charge a copy of the prospectus as well as other documents filed with the authorities (when they are available) at the AMF’s website, www.amf-france.org, and the SEC’s website, www.sec.gov. Those documents, when filed, may also be obtained free of charge from Alstom’s website at www.alstom.com or by contacting Alstom’s Investor Relations team at investor.relations@alstomgroup.com.

27-9-2017