Siemens België

Siemens in Wenen

For the trade/business and financial press
Wenen, 14.03.2013

Wenen is duidelijk een koploper op het vlak van openbaar vervoer. Siemens heeft de Oostenrijkse hoofdstad immers voorzien van een breed aanbod van oplossingen en producten, waaronder 300 ULF-trams (ULF = ultra-low-floor), 40 metrostellen met bestuursystemen, en systemen voor wegverkeerbeheer om de autostromen in de stad te regelen. Met een lengte van 227 kilometer heeft Groot-Wenen één van de meest uitgebreide tramnetten ter wereld. Het net dat door de Weense openbare vervoermaatschappij Wiener Linien wordt geëxploiteerd, bestrijkt momenteel meer dan 960 kilometer en omvat 116 metro-, tram- en buslijnen met een totaal van 4.559 haltes. Geen enkele locatie in de stad is meer dan 15 minuten stappen van deze haltes verwijderd.

Wiener Linien 
Zo’n 1.000 werknemers van de Siemens-fabriek in Simmering maken ultramoderne voertuigen voor de openbare vervoermaatschappij Wiener Linien.

ULF-trams
De innoverende en beproefde tram die al meer dan tien jaar door Wenen rijdt, is de ULF-tram met ‘s werelds laagste instaphoogte van 19,5 centimeter. De maatschappij Wiener Linien heeft meer dan 300 van deze trams bij Siemens besteld, waarvan er meer dan 250 vandaag al geleverd zijn.

De lage instapthoogte van de ULF-trams bevordert het gebruik van het openbaar vervoer en maken het ook aantrekkelijk, comfortabel en efficiënt, vooral op gebied van energie. Tot 28 procent van de tractie energie kan tijdens het remmen terug bevorderd wordt. Voor metrostellen ligt dit terugwinningpercentage tussen 30 en 35 omdat de tractievoorwaarden hier homogener zijn dan bij trams. 

Volledig elektrische stadsbussen voor stadsvervoer met minimale milieu-impact
Sinds de herfst van 2012 verzorgt de eerste twaalf volledig elektrische bussen een regelmatige dienst op de lijnen 2A en 3A, elk zo’n zes tot zeven kilometer lang. Siemens is daardoor de eerste fabrikant in Europa waarvan de elektrische bussen in dagelijkse exploitatie op een bestaand netwerk worden ingezet. Overdag worden de accu’s via de bestaande stroomvoorzieningen voor trams in de eindstations snel opgeladen en ‘s nachts worden de accu’s in de stelplaats langzaam volledig opgeladen. In oktober 2012 won de bus de "EBUS Award" van het Duitse forum voor vervoer en logistiek dankzij de perfecte combinatie van een milieuvriendelijke aandrijving en zijn unieke integratie in een bestaand netwerk in Europa. Het concept werd in samenwerking met busbouwer Rampini in de praktijk verwezenlijkt.

Controle- en spoorelektrificatiesystemen
Naast voertuigen levert Siemens ook controle- en spoorelektrificatie-uitrustingen aan Wiener Linien zoals alle interlocking- en treincontrolesystemen voor de metro. Sinds 2003 zijn de metrolijnen U1 en U2 naar het elektronische interlockingsysteem Sicas ECC (Siemens Computer Aided Signaling Element Control Computer) succesvol gemigreerd. Hierdoor kan de treinconfiguratie perfect op het volume van reizigers worden afgestemd en is de maximale veiligheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de metro verzekerd.

Siemens leverde ook de controle- en seinsystemen voor de lijnuitbreiding op het U2-lijn tussen Schottenring en Stadion (2008) en voor de verdere uitbreiding van Stadion naar Aspernstrasse (in uitvoering), evenals voor de uitbreiding naar het U1-gedeelte van Kagran naar Leopoldau (2006). Dit betekent dat Siemens behalve voor de elektronische interlockingsystemen ook instond voor de continue automatische treincontrole met het oog op een maximaal operationeel veiligheids- en automatiseringsniveau.

Sinds 2006 heeft Siemens de maatschappij Wiener Linien ook voorzien van ettelijke onderstations in stelplaatsen en langs de sporen die het tramnet van energie voorzien.

IT-oplossing verbetert verkoopprocessen 
Met het PTnova-verkoopsysteem van Siemens kan Wiener Linien alle verkoopprocessen centraal beheren en wordt bovendien de standaardisering van de workflows ondersteund. PTnova controleert alle verkoopgerelateerde bedrijfsprocessen, zoals ticketverkoop, seizoenticket- en klantenbeheer, elektronisch tariefbeheer of gerechtelijke vervolgingen wegens overtredingen. Daarnaast automatiseert het systeem ook de gegevensstroom van verkoop over facturering tot betaling. PTnova werd door Wiener Linien, Münchner Verkehrsgesellschaft, VAG Nürnberg, Hamburger Hochbahn AG en Rhein-Neckar Verkehrsgesellschaft samen ontwikkeld en door Wiener Linien uitgetest.

Het Weense verkeerscontrolecenter
Naast een interessante reeks opties voor spoorverkeer is het efficiënte wegverkeermanagement uiteraard een sleutelcomponent van globale mobiliteit. Siemens heeft Wenen voorzien van oplossingen voor wegverkeermanagement om de autostromen in en rond de stad te beheersen. Dit resulteerde in een aanzienlijke verbetering en de optimalisering van de stedelijke verkeersstromen. Het computersysteem van het verkeerscontrolecenter zorgt niet alleen voor de monitoring en controle van meer dan 1.200 verkeerslichten maar vormt tevens de hoeksteen voor de implementatie van strategieën inzake het managen, sturen en geleiden van het Weense wegverkeer evenals voor het verstrekken van informatie. De toestand op de wegen wordt gevisualiseerd op een 4 m brede en 2,40 m hoge multimediawand. Keulen en Wenen komen samen op de tweede plaats, onder de grote Europese steden waar deze technologie het eerst werd ingezet.

Autosnelwegcontrolecenter
In Wien-Inzersdorf (Wenen) bevindt zich o.a. het verkeersmanagement- en informatiesysteem van ASFINAG (Autobahn und Schnellstraßen Finanzierungs AG), verantwoordelijk voor de actieve verkeersmanagementsystemen die alle autosnelweg- en expreswegverkeer in Oostenrijk dekken. Siemens leverde niet alleen de hardware-infrastructuur maar ook de software voor de verkeerscontrolecomputer. Twaalf werkstations, elk uitgerust met zes schermen, zijn 24 uur per dag operationeel om de verkeersstromen op de autosnelwegen en expreswegen te traceren, bouwplaatsen te monitoren en verkeersopstoppingen vroegtijdig te detecteren. Het verkeerscontrolecentrum helpt emissies te beperken en de veiligheid op de wegen te verbeteren:•daling van het energieverbruik met 40 procent •efficiënt mobiliteitsbeheer •kortere reistijden •intelligente koppeling en verwerking van gegevens van diverse bronnen

  • daling van het energieverbruik met 40 procent

  • efficiënt mobiliteitsbeheer

  • kortere reistijden

  • intelligente koppeling en verwerking van gegevens van diverse bronnen

Omdat verscheidene grote Europese vervoercorridors elkaar in Oostenrijk kruisen, coördineert ASFINAG ook de verkeersmanagementstrategieën op internationaal vlak om in de ruimere regio optimale verkeersstromen te verzekeren. Hiertoe onderhoudt het centrum contacten met andere Europese verkeerscontrolecentra, bijv. in Beieren, Zuid-Tirol, Slovakije, Slovenië en Hongarije.

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB)
Railjet-hogesnelheidstrein
Een ander belangrijk element in het verkeersconcept van de Oostenrijkse hoofdstad is de Railjet-hogesnelheidstrein. De Railjet-treinen van de Oostenrijkse spoorwegen verbinden niet alleen heel Oostenrijk maar reiken over de grenzen heen en rijden van Wenen via Salzburg naar Innsbruck, Bregenz en Zürich (Zwitserland), en van München (Duitsland) via Wenen naar Boedapest (Hongarije). Sinds de herfst van 2011 rijdt de Railjet ook van Wenen naar Graz, Klagenfurt en Villach. Daarnaast verbindt hij ook de Duitse steden Stuttgart, Mannheim en Frankfurt.

Deze 185 meter lange en 330 ton zware trein, bestaande uit een Taurus-locomotief en zeven rijtuigen met in totaal 408 zitplaatsen, haalt een maximumsnelheid van 230 km/uur. Voor de Oostenrijkse spoorwegen werd met de Railjet een nieuw tijdperk ingeluid voor het langeafstandsreizigersvervoer. Momenteel exploiteren de Oostenrijkse spoorwegen 51 Railjet-treinen met telkens zeven rijtuigen.

100 Desiro ML-treinen voor regionale verbindingen
De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) heeft opdracht gegeven tot de levering van de eerste 100 Desiro ML-treinstellen voor regionale verbindingen in het kader van een overeenkomst met Siemens. Siemens sleepte de overeenkomst in april 2010 in de wacht, na een van de grootste pan-Europese aanbestedingen voor elektrische regionale treinen. De levering van de driedelige elektrische treinstellen zal eind 2015 beginnen. De treinstellen zullen worden afgewerkt in de Jedlersdorf-werkplaatsen (technische diensten) van ÖBB. De draaistellen zullen door de Siemens-fabriek uit Graz worden geleverd. Desiro ML-treinstellen zijn flexibel en betrouwbaar. Dankzij hun ontwerp als geïntegreerd treinstel kunnen ze specifiek aan de reizigersvolumes worden aangepast. Met hun verbeterde aandrijfsystemen, die grotere energiebesparingen mogelijk maken dan de eerdere modellen, zijn ze bijzonder milieuvriendelijk.

All information about the Siemens presentation at the UITP 2013 can be found at http://www.siemens.com/press/uitp2013 

The Siemens Infrastructure & Cities Sector (Munich, Germany) with approximately 90.000 employees offers sustainable technologies for metropolitan areas and their infrastructures. Its offerings include products, systems and solutions for intelligent traffic management, rail transportation, smart grid applications, power distribution, and energy-efficient building and security concepts. The Sector comprises the Divisions Building Technologies, Low and Medium Voltage, Mobility and Logistics, Rail Systems und Smart Grids. For more information, visit http://www.siemens.com/infrastructure-cities