Tools

Siemens BelgiëSiemens België

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Volvo Bus en Siemens tekenen globale overeenkomst voor elektrische bussystemen

For the business and trade press
Berlijn, 30.01.2015

  • Volledig elektrische stadsbussystemen

  • Eerste bussen operationeel sinds december 2014 in het Duitse Hamburg

  • In 2015 volgen bussystemen in de Zweedse steden Göteborg en Stockholm

Volvo Bus en Siemens hebben een globale overeenkomst gesloten voor de levering van volledig elektrische stadsbussystemen. Onder deze samenwerkingsovereenkomst zal Volvo elektrisch-hybride bussen en volledig elektrische bussen leveren aan klanten en zal Siemens hoogperformante laadstations (met laadcapaciteit tot 300 kW) voor de elektrische voertuigen installeren.

Sinds 2012 werken beide bedrijven samen op het vlak van elektrische mobiliteit en nu versterken ze deze samenwerking verder. Een van de vooropgestelde doelen is de ontwikkeling van een standaard voor laadinfrastructuren, zodat steden makkelijker de overstap naar elektrische bussystemen kunnen maken.

“We zijn zeer verheugd over het partnerschap met een van 's werelds grootste technologiebedrijven, dat bovendien onze visie op elektrische mobiliteit deelt. Met deze overeenkomst openen zich nieuwe bedrijfsmogelijkheden en kunnen we steden ondersteunen bij hun transitie naar duurzame en rendabele openbare vervoersystemen”, aldus Håkan Agnevall, President van Volvo Bus Corporation.

“Elektrische bussen vormen een cruciaal onderdeel van een duurzaam stedelijk openbaar vervoer. Siemens en Volvo bundelen zowel hun technologie als hun ervaring om vorm te geven aan deze ontwikkeling”, aldus Jochen Eickholt, CEO van de Siemens-divisie Mobility.

Volvo Bus en Siemens leverden eerder al een totaaloplossing voor stedelijke mobiliteit, bestaande uit drie elektrisch-hybride Volvo-bussen en vier laadstations, voor de Duitse stad Hamburg waar deze bussen op het nieuwe 'Innovationslinie 109'-traject in de binnenstad rijden. In de loop van 2015 zullen er nu ook volledig elektrische bussen, elektrisch-hybride bussen en laadinfrastructuur geleverd worden aan de Zweedse steden Göteborg en Stockholm.

De door Siemens geleverde laadinfrastructuur omvat laadstations, bijbehorende apparatuur, bekabeling, civieltechnische werken, installatie-, indienststelling- en onderhoudswerkzaamheden.

Uit een eenjarige terreintest in het Zweedse Göteborg blijkt dat het gebruik van een elektrisch-hybride Volvo-bus het brandstofverbruik en de koolstofdioxide-emissies tot 75 % verlaagt in vergelijking met Euro 6-dieselbussen. Zo wordt het totale energieverbruik met 60 % gereduceerd. De elektrisch-hybride bus Volvo 7900 rijdt gemiddeld 70 % van het traject in elektrische modus, stil en volledig emissievrij. Het opnieuw opladen in het eindstation neemt tot 6 minuten in beslag.

Dit persbericht, foto's en meer documentatie zijn beschikbaar op www.siemens.com/press/ebus

Meer informatie over  de Siemens-divisie Mobility vindt u op www.siemens.com/mobility 

Siemens AG is een technologische wereldspeler die reeds meer dan 165 jaar symbool staat voor uitmuntendheid op het vlak van techniek en engineering, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale benadering. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering.  Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte, milieuvriendelijke technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor stroomopwekking, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook een toonaangevende leverancier van apparatuur en uitrustingen voor medische beeldvorming  – zoals computergestuurde tomografiesystemen (CT-scanners) en beeldvormingsystemen op basis van magnetische resonantie (MRI-scanners) – evenals een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT. In boekjaar 2014, afgesloten op 30 september, realiseerde Siemens uit voortgezette activiteiten een omzet van € 71,9 miljard genoteerd en een nettowinst van € 5,5 miljard. Eind september 2014 had de onderneming wereldwijd zo’n 357.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op  www.siemens.com

Volvo Bus Corporation is een van 's werelds toonaangevende busfabrikanten met een sterke focus op voertuigen en systemen die op lange termijn een duurzaam openbaar vervoer verzekeren. Het productaanbod omvat totaaloplossingen voor vervoer en verkeer, stadsbussen, interregionale snelbussen en touringcars, evenals diensten op het vlak van financiering, voertuigenservice, voertuigendiagnose en verkeersinformatie. Volvo Bus maakt deel uit van Volvo Group, een van de grootste fabrikanten wereldwijd van vrachtwagens, bussen en bouwmachines evenals van aandrijfsystemen voor maritieme en industriële toepassingen. Volvo Group biedt tevens omvattende financieringoplossingen. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op http://www.volvobuses.com