Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens levert volautomatische People Mover voor de luchthaven van Frankfurt

  • Fraport AG bestelt People Mover van het Airval-type

  • Verbinding met nieuwe Terminal 3

  • Exploitatie en onderhoud gedurende vijf jaar met optie voor bijkomende vijf jaar

Fraport AG heeft als exploitant van de luchthaven van Frankfurt een order geplaatst bij Siemens voor de levering van een volautomatische People Mover van het Airval-type (hoofdonderneming in een consortium met Max Bögl Group en Keolis Deutschland GmbH & Co KG). Het Airval-systeem zal Terminal 2 met de nieuwe Terminal 3 en met het treinstation ter hoogte van Terminal 1 verbinden. Het traject is 5,6 kilometer lang en beschikt over een dubbel spoor en drie stopplaatsen. Siemens levert 12 dubbele rijtuigen met Radiogebaseerde treinbesturing (GoA4 Communication Based Train Control Trainguard MT CBTC) voor de volledig automatische werking. Siemens zal tevens instaan voor de spooruitrusting, de perrondeuren, het communicatiesysteem, de werkplaatsuitrusting en het voedingssysteem. De exploitatie en het onderhoud zullen gedurende vijf jaar door Siemens gebeuren, met een optie voor een verlenging van vijf jaar. Het Airval-systeem zal in de Siemens vestiging in Toulouse, Frankrijk worden ontworpen en ontwikkeld. De indienststelling van de volledig automatische People Mover op de luchthaven van Frankfurt is voorzien voor 2023.

De Airval is een volledig automatisch systeem voor personenvervoer op rubberbanden met een centraal railgeleidingssysteem. Zo worden hoge prestaties en korte tussentijden verzekerd. Bovendien is het Airval-systeem uitgerust met een energiemanagementsysteem.


“Met het consortium gevormd door Siemens, Max Bögl en Keolis hebben we voor een betrouwbare systeemleverancier gekozen. Door de inzet van het nieuwe personenvervoerssysteem verhogen we het comfort van onze reizigers en versterken we de knooppuntfunctie van de luchthaven van Frankfurt aanzienlijk”, aldus Dr. Stefan Schulte, voorzitter van de Executive Board van Fraport AG.

“Onze VAL-systemen zijn het resultaat van meer dan 30 jaar ervaring en constant doorgedreven ontwikkeling. Na het order voor de luchthaven van Bangkok is Frankfurt al ons tweede order voor een Airval-systeem dit boekjaar. We leveren  onze klanten een bijzonder betrouwbaar en vlot beschikbaar product”, aldus Sabrina Soussan, CEO van de Mobility-divisie bij Siemens.

De Airval-treinen zullen op de luchthaven van Frankfurt rijden met een tussentijd van twee minuten, en dit 24 uur per dag en zeven dagen per week. In piekperiodes kunnen de treinen in Frankfurt per rijrichting meer dan 4.000 reizigers per uur vervoeren. De treinen halen een topsnelheid van 80 km/h. Grote deuren en ruime gangpaden vereenvoudigen het in- en uitstappen en bieden tevens voldoende ruimte voor bagage. Draadloos internet aan boord en informatieborden verhogen het reizigerscomfort verder.

Er zijn reeds VAL-systemen van Siemens operationeel op de luchthavens Roissy Charles-de-Gaulle en Orly in Parijs, alsook op de O’Hare-luchthaven in Chicago. Er zijn ook VAL-systemen die als metrolijnen rijden, bijvoorbeeld in de Franse steden Lille, Rennes en Toulouse, in Uijeongbu, Zuid-Korea, en in Turijn, Italië.

 

Dit persbericht is samen met een persfoto en bijkomende documentatie beschikbaar op: www.siemens.com/press/PR2018030223MOEN

 

Volg ons op Twitter: www.twitter.com/SiemensMobility

Meer informatie over de Siemens-divisie Mobility vindt u op: www.siemens.com/mobility

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Met zijn beursgenoteerde dochteronderneming Siemens Healthineers AG is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen – en een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2017, afgesloten op 30 september 2017, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,2 miljard. Eind september 2017 had het bedrijf wereldwijd zo’n 377.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

5-4-2018