Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Digitale revolutie in het Duitse spoornet: allereerste digitale interlocking in Europa

  • Digitale interlockingsystemen: gedecentraliseerd, genetwerkt, intelligent

  • Nieuwste generatie interlockingsystemen start bij Erzgebirgsbahn

  • Innoverende technologie verzekert een hogere efficiëntie voor het spoorverkeer

Vanaf heden worden bij Deutsche Bahn AG treinen digitaal aangestuurd. In Annaberg-Buchholz, op het Erzgebirgsbahn-spoornet in het zuidoosten van Duitsland, werd Europa’s eerste digitale interlocking in dienst gesteld, waarmee een revolutie voor spoorbeheer- en veiligheidssystemen wordt ingeleid. Kenmerkend voor de nieuwe interlockingarchitectuur is dat de schakelcommando’s via netwerktechnologie naar de wissels, seinen en spoorcontacten worden verzonden. Als gevolg hiervan zijn de eerder vereiste afzonderlijke verbindingen met de individuele interlockingelementen, gedeeltelijk via kilometerlange kabelbundels, niet meer vereist. Seinen en wissels kunnen nu van op veel grotere afstanden worden bestuurd via datalijnen met behulp van netwerkcontacten.

“Annaberg-Buchholz staat symbool voor een van de grootste technologieprojecten in de geschiedenis van de Duitse spoorwegen”, benadrukt Klaus Müller, CTO van DB Netz AG. “Intelligente communicatienetwerken en de bijhorende, gestandaardiseerde en modulaire technologie geven de richting aan voor de komende jaren. Zo kan het spoorverkeer veel voordeliger worden georganiseerd, kunnen er bedrijfsmiddelen worden bespaard en kan de efficiëntie voor onze klanten worden vergroot. De nieuwe interlockingtechnologie vormt bijgevolg een mijlpaal in de digitalisering van de spoorinfrastructuur en zal tevens de basis leggen voor een grotere spoorcapaciteit en stiptheid.”

“De in Annaberg-Buchholz gebruikte oplossing vormt een belangrijke stap naar interlockings in de cloud”, aldus Michael Peter, CEO van de Mobility-divisie bij Siemens. “Voor de allereerste keer zal een interlocking IP-gebaseerde sturingscommando’s verzenden naar de systeemelementen en -apparatuur op het terrein, zoals wissels en seinen. Hierdoor ontstaat een volledig nieuwe flexibiliteit inzake planning, kunnen intelligente veldelementen worden ingeschakeld en kunnen er ook positieve kosteneffecten op lange termijn worden gegenereerd. Uiteraard wordt dit alles gerealiseerd terwijl er aan de striktste operationele veiligheidsnormen wordt voldaan.”

Het systeem in Annaberg-Buchholz vormt het startpunt van een implementatie op nationaal niveau van deze nieuwe, innoverende interlockinggeneratie. De technologie kan op hoofdlijnen met druk spoorverkeer worden gebruikt, evenals in belangrijke knooppuntstations en voor eenvoudigere spoortoepassingen in landelijke gebieden.

 

Dit persbericht is beschikbaar op: www.siemens.com/press/PR2018030199MOEN

Meer informatie over de Siemens-divisie Mobility vindt u op: www.siemens.com/mobility

 

Volg ons op Twitter: www.twitter.com/SiemensMobility

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Met zijn beursgenoteerde dochteronderneming Siemens Healthineers AG is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen – en een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2017, afgesloten op 30 september 2017, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,2 miljard. Eind september 2017 had het bedrijf wereldwijd zo’n 377.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

 

19-3-2018