Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens en BESIX leveren eerste fietstelpaal in Brussel

Palen brengen fietsstromen in kaart en verhogen community-gevoel fietsers

Vorige week werd in Brussel de eerste fietstelpaal in gebruik genomen. Deze bevindt zich in de Wetstraat maar op termijn wil men in de stad nog een 10-tal extra palen installeren. De palen brengen de fietsstromen in kaart en verhogen het community-gevoel onder de fietsers. Voor de levering van de hardware en software van de palen deed het Brusselse gewest een beroep op de kennis en expertise inzake mobiliteit van Siemens, en voor de opstelling ervan op Van den Berg, filiaal van BESIX Group.

Deze week vindt in Brussel “De Week van de Mobiliteit” plaats met speciale aandacht voor de fietser. De fiets viert immers zijn 200-jarig bestaan en hoe kan dit beter gevierd worden dan met de installatie van een eerste fietstelpaal. De paal telt de voorbijrijdende fietsers en geeft het aantal weer via een display. De palen hebben een sensibiliserend én motiverend effect. Ze tonen - bijna letterlijk - dat fietsers meetellen in een grootstad als Brussel. Daarnaast leveren ze uiteraard heel wat nuttige info over fietsstromen in de stad. Deze gegevens kunnen gebruikt worden voor verbeteringen aan infrastructuur en weginrichting. Het komt het comfort van de fietsers dus enkel ten goede. De eerste paal bevindt zich in de Wetstraat - ter hoogte van de brug over de steenweg op Etterbeek - maar op termijn zullen er een 10-tal worden geïnstalleerd verspreid over de stad.

Open data platform
Voor de levering van de hardware en software van de palen, deed het Brussels gewest een beroep op de expertise van Siemens. Concreet leverde Siemens de display, meetsensoren en ingebouwde industriële pc van de palen en de bijhorende software. De data die door de palen worden gegenereerd, worden ter beschikking gesteld via een open data platform. Bovendien worden gegevens ook doorgestuurd naar de verkeerscomputer in Brussel die in 2013 door Siemens werd geleverd en sindsdien de verkeersdoorstroming van Brussel mee aanstuurt. Voor de bedrijfsklare opstelling van de fietstelpalen werd een beroep gedaan op BESIX Group (Filiaal Van den Berg). De werkzaamheden hielden o.a. het opstellen van de plannen, de aanvraag van de nodige vergunningen, het uitvoeren van de grondwerken, de aanleg van de glasvezelverbinding en het testen van de netwerkverbindingen in.

Intelligente transporttechniek
Ronny Govers is Business Unit Manager ITS (Intelligent Traffic Systems) bij Siemens en is uiteraard zeer tevreden met de ingebruikname van de eerste telpaal: “Dit project in Brussel sluit perfect aan bij de filosofie van “Ingenuity for Life” van Siemens. We schakelen onze intelligente transporttechnieken in voor de mobiliteitsproblemen waar we vandaag de dag mee geconfronteerd worden. Met de data die onze palen genereren en die ter beschikking worden gesteld via het open data platform, kan het gewest aan de slag om enerzijds de veiligheid van de fietsers te verhogen en anderzijds te zorgen voor een kwaliteitsvolle en duurzame mobiliteit in de stad.”

Ludo De Wolf, Business Manager Fiber Optic bij Van den Berg (BESIX Group): “De fietstelpaal levert dus een belangrijke bijdrage aan het monitoren van het fietsbeleid en zorgt voor een positieve communicatie rond fietsen. Met onze ruime ervaring in de kabelbouw kunnen we een kwalitatief hoogstaande opstelling van de fietstelpalen bieden. We zijn fier om hiermee bij te dragen aan een gezonde en gezellige leefomgeving in Brussel.”

    Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2016, afgesloten op 30 september 2016, noteerde Siemens een omzet van € 79,6 miljard en werd een nettowinst van € 5,6 miljard gerealiseerd. Eind september 2016 had Siemens wereldwijd zo’n 351.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

    19-9-2017