Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Deutsche Bahn en Siemens lanceren pilootproject voor predictief onderhoud

  • Mobility Data Services Center monitort vloot van ICE 3 BR 407-treinstellen

  • Dankzij digitalisering is een betrouwbare voorspelling van het treinstelgedrag verzekerd

  • Service- en onderhoudsactiviteiten kunnen systematisch gepland worden

Deutsche Bahn (DB) en Siemens lanceren een piloottoepassing voor predictieve service- en onderhoudswerkzaamheden aan de Velaro D-hogesnelheidstreinen (ICE 3 BR 407). Dankzij gedigitaliseerde gegevensanalyse kunnen nakende of voorzienbare defecten en storingen evenals de oorzaken van deze problemen reeds in een vroeg stadium geïdentificeerd worden. Hieruit kunnen vervolgens service- en onderhoudsaanbevelingen worden afgeleid. Zo kunnen pannes en onverwachte stilstandtijden vermeden worden en kan de algemene beschikbaarheid van de vloot verhoogd worden, wat resulteert in een rendabelere exploitatie van de treinstellen. De voorziene looptijd van het project bedraagt vandaag twaalf maanden.

“Siemens biedt een in de sector unieke digitale service, waardoor het mogelijk is de onderhoudswerkzaamheden precies op de actuele toestand van het treinstel af te stemmen. Dankzij intelligente algoritmes en precieze analysefunctionaliteiten wordt de beschikbaarheid verhoogd”, aldus Jochen Eickholt, CEO van de Siemens-divisie Mobility.

Gedurende een periode van een jaar worden de gegevens van de rijdende Velaro D-vloot, tijdens hun diverse trajecten systematisch geanalyseerd, als aanvulling op de diagnosesystemen aan boord. Siemens is het allereerste bedrijf uit de spoorwegsector dat hiertoe een specifiek gegevensanalysecenter heeft opgericht, nl. het Mobility Data Services Center in München. Gegevens van de treinstellen worden naar een centraal diagnosesysteem gezonden waar ze geanalyseerd worden om storingsvoorspellingen te berekenen. Deze voorspellingen liggen aan de basis van  gevalideerde service- en onderhoudsaanbevelingen, en worden rechtstreeks aan technici in de werkplaatsen van DB gecommuniceerd om in te passen in  acute of geplande onderhoudsactiviteiten. De gegevensanalyses zijn gebaseerd op algoritmes en modellen die bijzonder betrouwbare voorspellingen over het toekomstige gedrag van de treinstellen en componenten mogelijk maken.

Alle diagnostische gegevens zijn voor de operator en het onderhoudspersoneel beschikbaar tijdens  bedrijf en worden overzichtelijk en gebruiksvriendelijk weergegeven. Zo kan de actuele toestand van een treinstel snel worden gemonitord en kunnen er gepaste maatregelen worden genomen.

 

Dit persbericht is samen met een persfoto beschikbaar op: www.siemens.com/press/ice

Meer informatie over de Siemens-divisie Mobility is beschikbaar op: www.siemens.com/mobility

Volg ons op Twitter: www.twitter.com/SiemensMobility

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 garant staat voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor stroomopwekking, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2015, afgesloten op 30 september 2015, noteerde Siemens een omzet van € 75,6 miljard en werd een nettowinst van € 7,4 miljard gerealiseerd. Eind september 2015 had het bedrijf wereldwijd zo’n 348.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

28-10-2016