Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Siemens stelt de spaarzaamste verkeerslichten ter wereld voor

  • Nieuwe technologie verlaagt elektriciteitskosten en verhoogt de veiligheid

  • Laag energieverbruik van slechts één tot twee Watt per licht

  • Installaties in Duitsland en Italië

Siemens maakt gebruik van nieuwe technologie om het energierendement van verkeerslichten met meer dan 85 procent te verbeteren, een enorm voordeel voor de stadsbegroting en voor het milieu. Een gemiddeld kruispunt met gloeilamptechniek en circa 55 verkeerslichten (rood, geel en groen) kan nu meer dan 6.000 kilogram schadelijke koolstofuitstoot per jaar vermijden. Dit is mogelijk dankzij de zogenaamde "1-Watt-technologie", die Siemens voor het eerst heeft voorgeteld op Intertraffic 2016, van 5 tot 8 april in Amsterdam. De eerste pilootprojecten zijn reeds in gebruik in Bolzano (Italië) en in Bietigheim-Bissingen nabij Stuttgart in Zuid-Duitsland.

De 1-Watt-technologie maakt gebruik van digitale LED-drivermodules. Daardoor zijn geen belastingsweerstanden en schakelelementen meer nodig, die verantwoordelijk zijn voor het grootste energieverbruik. In vergelijking met de 60 Watt die soms door gloeilampen wordt verbruikt, kan de elektriciteit die vereist is voor een individueel verkeerslicht worden teruggeschroefd tot slechts één of twee Watt. Geavanceerde LED's met extreem laag verbruik behouden hun volledige lichtintensiteit. Naast de stroomkosten dalen ook de servicekosten voor 1-Watt lichten. Optische monitors controleren continu de toestand van de LED's. Het is denkbaar dat in de toekomst kan worden voorspeld wanneer de eenheden defect zullen raken, zodat preventief onderhoud van de lichten mogelijk wordt. Siemens is de eerste fabrikant ter wereld die niet alleen de spanning en de stroom bewaakt, maar ook de lichtsterkte van de LED-lichten. Dankzij dit meerlagige bewakingsconcept haalt het 1-Watt verkeerslicht het hoogst mogelijke veiligheidsniveau voor verkeerslichten (SIL 3).

Met de 1-Watt-technologie kan een grote stad zoals Berlijn ongeveer 2.000 ton koolstofuitstoot voorkomen en jaarlijks 500.000 euro aan energiekosten besparen. Als deze efficiënte verkeerslichten niet worden gebruikt, moet een stad zoals Berlijn elk jaar ongeveer 2.000 loofbomen planten om de resulterende koolstofuitstoot te compenseren. Omdat de gemiddelde levensduur van een verkeerslicht meer dan tien jaar bedraagt, moet een woud van 20.000 bomen worden geplant om de schadelijke uitstoot van een kruispunt met klassieke lichten te compenseren. In steden die nog steeds grotendeels gebruik maken van gloeilampen in plaats van LED's, zijn de potentiële besparingen op de energiekosten en de uitstoot veel groter, zodat nieuw geïnstalleerde verkeerslichten op basis van de 1-Watt-technologie op een gemiddeld kruispunt zichzelf terugbetalen in minder dan vijf jaar.

 

U vindt dit persbericht op: www.siemens.com/press/PR2016040225MOEN

Volg ons op twitter: www.twitter.com/siemensMobility

 

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 165 garant staat voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is actief in meer dan 200 landen, met een focus op domeinen zoals elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën, is Siemens de nr. 1 voor de bouw van offshore windturbines, een toonaangevende leverancier van gas- en stoomturbines voor stroomopwekking, evenals van oplossingen voor elektriciteitstransmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Hiernaast is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen –, laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2015, afgesloten op 30 september 2015, noteerde Siemens een omzet van € 75,6 miljard en werd een nettowinst van € 7,4 miljard gerealiseerd. Eind september 2015 had het bedrijf wereldwijd zo’n 348.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op www.siemens.com.

13-4-2016