Tools

Siemens BelgiëSiemens België

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Warschau bestelt eerste treinen op basis van het nieuwe Inspiro-metroplatform

For the business press
Berlijn, 19.09.2012

Begin 2011 plaatste de metro-operator uit Warschau, Metro Warszawskie Sp. z o.o., een bestelling bij een consortium bestaande uit Siemens en de Poolse fabrikant Newag, voor de levering van 35 zesdelige metrotreinen ter waarde van EUR 272 miljoen. Daardoor is dit de grootste bestelling die Siemens ooit uit Polen heeft mogen ontvangen. Tegelijkertijd is dit de eerste bestelling voor volledige voertuigen van de nieuwe Inspiro-metrogeneratie.

De eerste twee treinen, die bedoeld zijn voor gebruik op het metrosysteem van Warschau, zullen eind 2012 worden geleverd en daarna aan dynamische tests worden onderworpen in Warschau. Drie van de wagons, die in de Siemens-fabriek in Wenen worden gebouwd, worden tentoongesteld in het buitengedeelte van InnoTrans 2012. Deze nieuwe voertuigen zullen Warschau een totaal nieuwe look geven. Het voertuigdesign werd gecreëerd in samenwerking met BMW Designworks USA en houdt rekening met de corporate design-voorkeuren van de klant, met name op het vlak van de kleurgeving. De combinatie van het futuristische design aan de voorzijde en de grafische stijlgeving van de zijwanden van de "Inspiro" symboliseert de vooruitziende spirit van het hedendaagse Warschau. Het heldere, open interieur accentueert de moderne stijl en aantrekkingskracht van de metro van deze stad. Samen met de volledige toegankelijkheid van de trein draagt het binnenontwerp in belangrijke mate bij tot het veiligheidsgevoel van de reizigers.

Warschau heeft één metrolijn (lijn 1), die ongeveer 23 kilometer lang is en 21 stations bedient. Het centrale gedeelte van de nieuwe oost-west-lijn (lijn 2) wordt momenteel gebouwd. De nieuwe treinen zullen op beide lijnen worden gebruikt. De 35 treinen die net werden besteld, zijn het antwoord van de metro van Warschau op het steeds toenemende aantal reizigers. Alleen al tussen 1998 en 2008 verdrievoudigde het aantal reizigers per jaar tot meer dan 126 miljoen. De klant zal 10 tot 15 treinen op de bestaande metrolijn gebruiken en de rest op de nieuwe lijn. Voor de verdere uitbreiding van lijn 2 is er een optie voor het afroepen van 17 bijkomende treinen op basis van het nieuwe Inspiro-platform binnen de volgende 3 jaar.

Elke trein bestaat uit zes wagons, die van aluminium gemaakt zijn en een MC-T-M-M-T-MC configuratie hebben. Het tractiesysteem bestaat uit vier zelf-geventileerde, asynchrone motoren per motorwagen (M), die worden gevoed door een geavanceerde, compacte IGBT-omvormer met geforceerde ventilatie uit de beproefde SIBAC-reeks. Het voertuig heeft een aantal speciale kenmerken, zoals de glijtreden aan de eerste deuren van de eindwagons, die de spleet tussen de tram en het perron afsluiten voor personen met een beperkte mobiliteit, alsook een reizigersinformatiesysteem dat aangepast is aan de behoeften van de metro van Warschau. Een videobewakingssysteem is in het reizigersgedeelte geïnstalleerd. Een externe camera is op de eindwagons aangebracht (kijkend in de rijrichting), en er zijn ook achteruitkijkcamera's.

De bestelling omvat levering, indienststelling, testen en certificeren van de Inspiro-treinen. De eerste tien treinen worden volledig gebouwd in de Simmering-fabriek van Siemens in Wenen. De eindassemblage van de overige voertuigen wordt uitgevoerd in Nowy Sącz, Polen door consortiumpartner Newag. Newag levert alle onderdelen van de interieurinrichting en de boordsystemen, inclusief het automatisch treincontrolesysteem (ATC) en het reizigersinformatiesysteem. Siemens levert de volledige engineering en de kerncomponenten, inclusief wagenkast, onderstellen en tractie-uitrusting.

De treinen zijn elk goed voor 1.450 passagiers (bij 7 personen/m²), met zitplaatsen voor in totaal 256 reizigers en staanplaatsen voor niet minder dan 1.194 reizigers. De trein is ontworpen voor tunnelgebruik en is gebaseerd op het modulaire Inspiro-platform van Siemens, waarmee treinen optimaal kunnen worden aangepast aan de specifieke wensen van de klant. De eindwagons zijn uitgerust met een bestuurderscabine, zodat tweerichtingswerking mogelijk is. De individuele wagons zijn verbonden door middel van semipermanente koppelingen. Een snelle ontkoppeling in het midden van de trein is mogelijk door middel van een semi-automatische koppeling. Elke helft van de trein kan voor rangeerdoeleinden op eigen kracht rijden. Beide eindwagons zijn uitgerust met koppelstukken om slepen binnen de vloot alsook slepen in combinatie met oudere voertuigen en rangeerlocomotieven mogelijk te maken. De elektrische verbindingen in de trein zijn ontworpen als insteekbare verbindingskabels. De pneumatische functies worden via slangen doorgestuurd en lopen via de luchtleidingen van de koppelingshelften. Tussen de wagons bevinden zich brede, open gangen (verticale ruimte 1.950 mm, vrije breedte ca. 1.500 mm), wat een onbeperkte doorgang doorheen de wagons tijdens de reizigersdienst toelaat. Tweederden van de assen van de trein zijn elektrisch aangedreven. De 750 V DC-lijnspanning wordt geleverd via stroomcollectoren van de derde rail.

Elke wagon wordt gedragen door twee onderstellen. De wielstellen van de onderstellen worden elk aangedreven door een tractie-eenheid (tractiemotor met tandwielkast), zodat er twee tractie-eenheden per onderstel zijn en vier tractie-eenheden per wagon. De vier tractiemotoren per wagon worden gevoed door één IGBT-tractieomvormer. De treinen zijn uitgerust met een ATC-systeem, zodat ze zowel op de nieuwe lijn 2 als op de bestaande lijn 1 kunnen worden gebruikt.

De buitenvlakken van de wagenkast zijn gelakt. De opvallende, doorlopende gele streep is gerealiseerd door middel van een folie. Alle wagons zijn uitgerust met acht elektrisch aangedreven, naar buiten schuivende deuren (vier per zijde). De openingsbreedte van de deuren bedraagt 1.400 mm. De bestuurder kan in de eindwagons binnengaan via een van de zijdeuren van de cabine of via een cabinedeur vanuit het reizigerscompartiment.

Het interne geluidsniveau bedraagt 75 dB(A) in het reizigersgedeelte en 67 dB(A) in de cabine, telkens gemeten bij 80 km/h. De meetmethode is gebaseerd op ISO 3095 voor buitengeluid en ISO 3381 voor binnengeluid. Het buiten- en binnengeluid en de vibraties tijdens de werking werden tot een minimum beperkt voor het comfort van de reizigers en de omwonenden van de metrolijnen.

Technische gegevens van de Inspiro Warschau

Het metroplatform dat door Siemens is gebouwd en op de markt wordt gebracht onder de naam Inspiro, maakt consequent gebruik van lichte constructiemethoden en moderne tractietechnologie om een belangrijke daling van het energieverbruik te realiseren. Bij de keuze van de materialen – voor de carrosserie en het interieur – heeft Siemens veel aandacht geschonken aan herbruikbaarheid. De recyclagefactor bedraagt meer dan 95 procent.

De nieuwe Inspiro vormt ook de norm op het vlak van bedrijfskosten. De onderhoudsintervallen werden sterk verlengd, waardoor de kosten voor routineonderhoud dalen en de beschikbaarheid van de treinen toeneemt. Bijgevolg kan de metro-operator met hetzelfde aantal voertuigen veel meer passagiers vervoeren. De flexibele opstelling van de zitplaatsen, het optionele gebruik van hulpsystemen voor de bestuurder en de mogelijkheid voor werking zonder bestuurder waarborgen dat de operator de maximale capaciteit uit zijn systeem kan halen. De treinen kunnen met een topsnelheid van 90 km/h rijden. Het modulaire, autonome concept laat de vorming toe van treinconfiguraties met twee tot acht wagons met uiteenlopende motoriseringsgraad. De in- en uitstaptijden voor de reizigers werden sterk verkort dankzij maximale deurbreedtes en lastdetectiesystemen. Omdat alle technische uitrustingskasten uit de wagons werden verbannen, biedt het binnenontwerp maximaal comfort aan de reizigers.

Meer informatie over de Inspiro vindt u op http://www.siemens.com/press/innotrans2012