Op weg naar een schonere energieopwekking in Togo

  • Gelijklopend met de G20 Investment Summit van 30 oktober 2018 in Berlijn, hebben Siemens, Eranove en TSK een memorandum ondertekend om samen te werken in het kader van een project voor een gasgestookte elektriciteitscentrale in Togo

  • De Eranove-groep zal de ontwikkeling en exploitatie van de centrale op zich nemen; het beheer en de exploitatie zal op termijn door de Togolezen worden overgenomen

  • De Spaanse groep TSK (EPC) zal instaan voor de bouw van de centrale

  • Siemens zal de turbines leveren en instaan voor het onderhoud op lange termijn van de in Lomé te bouwen elektriciteitscentrale, Kékéli Efficient Power. De twee turbines zullen in staat zijn 65 megawatt te produceren, waarmee ongeveer 30 % van de huidige energiebehoefte van Togo zal gedekt kunnen worden.

De G20 Investment Summit van Berlijn vormde voor de partijen de ideale gelegenheid om op 30 oktober een memorandum te ondertekenen met betrekking tot de bouw van een nieuwe, gasgestookte elektriciteitscentrale in Lomé, Togo.

Deze overeenkomst kadert volledig in de geest van ‘Compact with Africa’, een in juni 2017 tijdens de G20-top in Hamburg gelanceerd initiatief, met als doel de algemene businessvoorwaarden (macro-economisch klimaat, ondernemerschap, financiële middelen) in Afrika te verbeteren en zo de sociaaleconomische ontwikkeling van de ondertekenende landen te dynamiseren. Dit initiatief staat, in principe, open voor alle Afrikaanse landen die hun aantrekkelijkheid voor buitenlandse bedrijven en investeerders duurzaam willen verbeteren. Deze beweging telt momenteel al 12 lidstaten: Benin, Burkina Faso, Egypte, Ethiopië, Ghana, Guinee, Ivoorkust, Marokko, Rwanda, Senegal, Togo en Tunesië.

Het memorandum werd in het kader van ‘Compact with Africa’ ondertekend door de Pan-Afrikaanse industriële groep Eranove, de bouwgroep TSK, gespecialiseerd in industriële installaties en EPC-projecten, en Siemens, in aanwezigheid van Zijne Excellentie Faure Gnassingbé, President van de Republiek Togo. Het betreft de ontwikkeling van de eerste gasgestookte STEG-centrale van het land - Kékéli Efficient Power - in Lomé.

Eranove, TSK en Siemens hebben zich ertoe verbonden samen een belangrijke stap voorwaarts te zetten op weg naar een milieuvriendelijke en financieel toegankelijke energieopwekking om zo aan de behoeften van de Republiek Togo te voldoen.

Momenteel is er in Togo geen gas, uitgezonderd de verdeling van gasflessen voor huishoudelijk gebruik en voor andere kleine verbruikers. De bestaande elektriciteitsopwekkingsinstallaties zijn voornamelijk motoren die op diesel of zware stookolie draaien; deze zijn een stuk minder efficiënt en hebben een aanzienlijke impact op het milieu. De komst van gas in grote hoeveelheden in Togo zal niet alleen ten goede komen aan de elektriciteitsopwekking, maar ook aan andere industrieën (chemie, metallurgie, voedingsmiddelensector, ...), die hun ontwikkeling zullen kunnen versnellen.

Siemens zal een sleutelrol spelen in de uitvoering van dit ambitieuze project, aangezien de groep de levering van de twee turbines - een gas- (SGT-800) en een stoomturbine (SST-200) - voor haar rekening zal nemen. Samen zullen ze ongeveer 65 megawatt kunnen produceren, wat goed is voor zo’n 30 % van de actuele lokale energiebehoeften. Dankzij de flexibele lastaanpassing zal de centrale bijdragen tot de stabilisatie van het stroomnet in Togo en tezelfdertijd de integratie van hernieuwbare energiebronnen bevorderen.

STEG-centrales zijn de meest efficiënte thermische elektriciteitscentrales ter wereld. Het Kékéli-project vormt het bewijs dat het gebruik van Siemens-technologieën ook Centraal- en West-Afrikaanse landen toegang tot betaalbare energie verleent.

De partners verbinden zich ertoe het onderhoud van de installatie op lange termijn te verzekeren om een betrouwbare energievoorziening te garanderen voor de Togolese bevolking. Bovendien zullen ze ook worden betrokken bij de ontwikkeling van lokale vaardigheden voor het beheer, de exploitatie en het onderhoud van de centrale, zodat deze op termijn volledig door de Togolezen zal worden geëxploiteerd en beheerd.

"We zijn bijzonder gelukkig en trots om bij te dragen tot de nationale strategie en de realisatie van het Nationale Ontwikkelingsplan door deze nieuwe elektriciteitsproductie-eenheid te ontwerpen samen met de Republiek Togo, en we danken de overheid van het land voor het in ons gestelde vertrouwen. Steunend op haar gerenommeerde expertise en Afrikaanse verankering streeft de Eranove-groep voortdurend naar de ontwikkeling van structurerende en performante projecten afgestemd op het continent. Dit project vormt een perfecte illustratie van het model dat we naar voor willen schuiven om de uitdagingen verbonden aan stroom- en watervoorziening in Afrika aan te gaan", licht Marc Albérola, Chief Executive Officer van de Eranove-groep, toe.

"Dit structureel en strategische project komt tegemoet aan de dubbele wens van de Togolese overheid om de nationale economie te stimuleren en aan de steeds toenemende vraag naar elektriciteit te voldoen. Deze uiterst efficiënte centrale stimuleert de verdere ontwikkeling van Togo en zal niet alleen extra elektriciteit leveren voor zo’n 263.000 Togolese gezinnen, maar ook het stroomnet stabiliseren en de integratie van hernieuwbare energiebronnen bevorderen.
Siemens wil, samen met partners, duurzame ontwikkeling ondersteunen en de vereiste vaardigheden lokaal verankeren door middel van samenwerkingsverbanden voor training en opleiding. Een nieuw energieconcept voor Afrika - betrouwbaar, efficiënt en duurzaam voor de bevolking
", aldus André Bouffioux, CEO Siemens België-Luxemburg, Noord, Central en West-Afrika

"We zijn bijzonder trots en uiterst verheugd dat we dit belangrijke project in de Republiek Togo in de wacht wisten te slepen, een land waar we niet alleen geweldige mensen hebben ontmoet, maar ook buitengewone gelegenheden hebben gekregen om met lokale bedrijven samen te werken en onze kennis en technologie met hen te delen. We zijn ook uiterst tevreden een groep zoals ERANOVE tot onze klanten te mogen rekenen, een bedrijf dat bijdraagt tot de verbetering van de energie-infrastructuur en de levensstandaard in verschillende Afrikaanse landen. Voor deze opdracht zullen we samenwerken met onze vertrouwde partner Siemens en uiteraard zullen we dit project tot een goed einde brengen, zoals we eerder al in andere landen zoals Ivoorkust, Bolivia, Bangladesh, Spanje, Zuid-Afrika, Marokko en Koeweit hebben gedaan", aldus Joaquín García Rico, CEO van TSK.

Siemens AG (Berlijn en München) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. Het bedrijf is wereldwijd actief, met een focus op de domeinen elektrificatie, automatisering en digitalisering. Als een van 's werelds grootste producenten van energie-efficiënte en ecologische technologieën is Siemens een toonaangevende leverancier van oplossingen voor efficiënte elektriciteitsproductie en -transmissie, en een pionier inzake infrastructuuroplossingen en automatisering-, aandrijf- en softwareoplossingen voor de industrie. Met zijn beursgenoteerde dochteronderneming Siemens Healthineers AG is het bedrijf ook toonaangevend op het vlak van apparatuur voor medische beeldvorming – zoals CT- en MRI-scannersystemen – en een leider inzake laboratoriumdiagnostiek en klinische IT-systemen. In boekjaar 2017, afgesloten op 30 september 2017, genereerde Siemens een omzet van € 83,0 miljard en een nettowinst van € 6,2 miljard. Eind september 2017 had het bedrijf wereldwijd zo’n 377.000 medewerkers in dienst. Meer informatie is beschikbaar op het Internet op www.siemens.com.

De Eranove-groepis actief op het vlak van het beheer van nutsvoorzieningen en de onafhankelijke productie van elektriciteit en drinkwater in Afrika. De groep (SODECI, CIE, CIPREL, Awale en Smart Energy) is sinds enkele decennia aanwezig in Ivoorkust, sinds 1996 in Senegal (SDE) en sinds 2012 in de Democratische Republiek Congo, via een dienstencontract met Régideso. Met een omzet van 576 miljoen euro (+ 44 % op 5 jaar), een stroomopwekkingscapaciteit van 1.247 MW (en een bijkomende 1.000 MW in ontwikkeling) en een productie van 437 miljoen m3 drinkwater, fungeert de Eranove-groep als een katalysator voor de vaardigheden en knowhow van haar meer dan 9.000 medewerkers en voorziet ze 1,9 miljoen klanten van elektriciteit en 1,8 miljoen klanten van water (gegevens uit 2017). Als verantwoordelijke speler op haar domeinen verbindt de groep zich, via haar dochterondernemingen, tot een praktijk van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en een drievoudige certificering, ISO 9001 (kwaliteit), OHSAS 18001 (veiligheid op het werk) en ISO 140001 (milieu). De meerderheidspartner van de Eranove-groep is ECP (Emerging Capital Partners), een van de belangrijkste Pan-Afrikaanse kapitaalsinvesteerders. www.eranove.com

TSK is een wereldwijde onderneming gespecialiseerd in de uitvoering van EPC-projecten (engineering, aankopen en bouwen) en de levering van technologische oplossingen voor de industrie, zoals elektriciteitsinfrastructuren, industriële installaties, elektriciteitscentrales (op basis van conventionele en hernieuwbare energiebronnen), olie- en gasinstallaties, waterzuiveringsinstallaties en goederenbehandeling. Momenteel genereert TSK een omzet van bijna 1.200 miljoen dollar, heeft het bedrijf meer dan 1.000 professionals in dienst en werden er al in meer dan 50 landen projecten uitgevoerd. www.grupotsk.com

31-10-2018