Only 50 days to the Expo 2010: First green world exhibition builds on Siemens technology

Shanghai, China

Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Λιγότερο από δύο μήνες για την έκθεση Expo 2010

Η πρώτη «πράσινη» παγκόσμια έκθεση βασίζεται στην τεχνολογία της Siemens

Η Siemens παρέχει στη Σαγκάη υποδομές αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη ξεκινήσει. Σε λιγότερο από δύο μήνες, η έκθεση Expo 2010 στη Σαγκάη θα ανοίξει τις πύλες της στον κόσμο. Περίπου 70 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται στην Κινέζικη μητρόπολη. Η συγκεκριμένη έκθεση χαρακτηρίζεται ως η πρώτη «πράσινη» Expo στην ιστορία. Η Siemens παρείχε τις περισσότερες από τις αναγκαίες υποδομές, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες μπορούν να φιλοξενηθούν με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης Expo, ανατέθηκαν στη Siemens έργα συνολικής αξίας άνω του €1δισ. Από αυτό το πόσο, περίπου το 90% αφορά προϊόντα και λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. «Για ακόμη μία φορά, αποδείξαμε ότι το Περιβαλλοντικό Χαρτοφυλάκιο της Siemens περιλαμβάνει ακριβώς ό,τι χρειάζονται οι πόλεις για τη φιλοξενία εκδηλώσεων παγκόσμιας σημασίας, όπως η έκθεση Expo 2010, σύμφωνα με τις αρχές της περιβαλλοντικής προστασίας», είπε ο Richard Hausmann, CEO Siemens Northeast Asia και President & CEO της Siemens Ltd, στην Κίνα. Ως παγκόσμιος συνεργάτης της Expo, η Siemens παρείχε στη Σαγκάη υποδομές που θα κάνουν αυτή την εκδήλωση αξέχαστη σε όλους τους επισκέπτες της. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τεχνολογίες για ταχεία μαζική μεταφορά, καθαρό αέρα, καθαρότερο νερό και ένα υπερσύγχρονο σύστημα περίθαλψης. «Η «πράσινη» τεχνολογία μας θα συνεχίσει να συμβάλλει στην αναβάθμιση των υποδομών της πόλης, ακόμη και μετά την έκθεση Expo. Έτσι, πρόκειται για μία τριπλή νίκη για τους επισκέπτες της έκθεσης Expo, τη διοργανώτρια πόλη της Σαγκάης και τη Siemens», συμπλήρωσε ο Hausmann.

Στο χώρο της έκθεσης, οι προετοιμασίες έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν ασταμάτητα για να τοποθετήσουν τα τελευταία καρφιά και τις βίδες, να καθαρίσουν τα πατώματα και να εγκαταστήσουν τα φώτα, ώστε να είναι έτοιμοι για τη στιγμή που θα ανοίξουν οι πόρτες της πρώτης «πράσινης» παγκόσμιας έκθεσης Expo στην ιστορία, την 1η Μαΐου του 2010. Συνολικά, έχουν κτιστεί περίπου 60 θεματικές περιοχές στον χώρο της έκθεσης. Πέντε από αυτές θα παραμείνουν ανοιχτές για τους επισκέπτες και μετά το πέρας της έκθεσης: το China Pavilion, το οποίο αποτελεί και σημείο αναφοράς της έκθεσης, το Expo Boulevard, το οποίο έχει περίπου 1χλμ. μήκος, το Theme Pavilion, το Expo Center και το Performance Center, το οποίο θα περιλαμβάνει περίπου 18.000 θέσεις για εκδηλώσεις.

Οι εκατοντάδες των εργαζομένων που εγκαθιστούν τις τελευταίες «πράσινες» τεχνολογίες στα κτίρια αυτά, προσωποποιούν το κεντρικό μήνυμα της φετινής έκθεσης, το οποίο είναι: «Καλύτερη Πόλη, Καλύτερη Ζωή». Στις θεματικές περιοχές θα παρουσιαστούν λύσεις για βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Αλλά ακόμα και ο χώρος της έκθεσης από μόνος του είναι μια τέλεια ένδειξη «πράσινων» αστικών υποδομών. Περισσότεροι από 50.000 λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (LEDs) που παράγονται από την Osram, θυγατρική εταιρεία της Siemens, θα φωτίζουν τις θεματικές περιοχές της έκθεσης και τις παρακείμενες λεωφόρους. Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν 80% λιγότερο ηλεκτρισμό από τους συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως. Επίσης, οι πέντε μόνιμες θεματικές περιοχές αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας κτιρίων της Siemens, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 25% σε σύγκριση με τα συμβατικά κτίρια. Για να εξασφαλιστεί η αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και η ασφαλής εμπειρία των επισκεπτών της έκθεσης Expo, η Siemens προχώρησε στην εγκατάσταση ενός ενεργειακά αποδοτικού συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και συστήματα πυρασφάλειας στον χώρο της έκθεσης.

Το China Pavilion, με συνολική επιφάνεια 160.000 τ.μ., είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα της Siemens στην έκθεση Expo. Χτισμένο εξ’ ολοκλήρου με τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας κτιρίων της Siemens, είναι βέβαιο ότι θα μείνει αξέχαστο στις μνήμες όλων, ως το «πράσινο» σημείο αναφοράς της έκθεσης Expo. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενεργειακής αποδοτικότητας που εξασφαλίζεται από την τεχνολογία της Siemens είναι το κτίριο Hamburg House, το οποίο είναι γνωστό και ως ο «παθητικός οίκος», καθώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια σχεδόν από οποιοδήποτε άλλο κτίριο στον κόσμο. Το κτίριο θα αναπαράγει σχεδόν όλη την ενέργεια που χρειάζεται από τη θερμότητα των συσκευών που χρησιμοποιούνται και των ανθρώπων που θα το επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της έκθεσης Expo. Με τον τρόπο αυτό, δεν παράγονται σχεδόν καθόλου επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου.

Εκτός από λύσεις για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, η Siemens παρείχε επίσης υποδομές που αξιοποιήθηκαν ενόψει της έκθεσης, οι οποίες θα εξασφαλίσουν επαρκή παροχή ενέργειας στην πόλη της Σαγκάης, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης, αλλά και μετά από αυτή. Αυτό το καλοκαίρι, όταν η κατανάλωση της ενέργειας στη Σαγκάη θα φτάσει στο αποκορύφωμα της – όπως συμβαίνει κάθε χρόνο άλλωστε – η έλευση εκατομμυρίων επισκεπτών για την έκθεση Expo θα αποτελέσει μια σοβαρή δοκιμασία για την παροχή ενέργειας στην πόλη. Η αναμενόμενη ζήτηση θα καλυφθεί από τον ενεργειακό σταθμού της περιοχής Waigaoqiao που αποτελεί την πιο αποδοτική λιθανθρακική μονάδα στον κόσμο. Η μονάδα αυτή που αναπτύχθηκε εξολοκλήρου από τη Siemens καλύπτει από μόνη της το 30% της ενεργειακής ζήτησης της Σαγκάης, αλλά σε σύγκριση με τις άλλες συμβατικές λιθανθρακικές μονάδες παραγωγής στην Κίνα, χρησιμοποιούν πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους λιγότερο λιθάνθρακα το χρόνο. Η υψηλότερη αποδοτικότητα αυτών των μονάδων μειώνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου τρία εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση. Επίσης, λίγο έξω από την Σαγκάη, η Siemens θα εγκαινιάσει φέτος την πρώτη της μονάδα παραγωγής εξοπλισμού για σταθμούς αιολικής ενέργειας. Οι νέες εγκαταστάσεις της Siemens θα συμβάλλουν στην κάλυψη της ζήτησης για πτερύγια ανεμογεννητριών στην Κινέζικη αγορά, αλλά και πέρα από αυτή. Έτσι, η Κίνα θα μπορέσει να εξυπηρετήσει μεγαλύτερο μέρος της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ.

Επίσης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έκθεση Expo, η Siemens έχει εκσυγχρονίσει μεγάλο αριθμό γραφείων σε κτίρια της Yangpu, τη συνοικία «της γνώσης και της καινοτομίας» της Σαγκάης. Αυτά τα μέτρα έχουν ελαττώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των κτιρίων αυτών κατά 16%. Για την παροχή καθαρού πόσιμου νερού, η Siemens έχει εγκαταστήσει ένα υπερσύγχρονο σύστημα φιλτραρίσματος στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που βρίσκονται κοντά στην πόλη. Πέρα από αυτό, έχουν εξασφαλιστεί και άλλα οφέλη για την υγεία των ανθρώπων με την εγκατάσταση της τελευταίας τεχνολογίας για την θεραπεία του καρκίνου, με εξοπλισμό που παρείχε η Siemens στο Νοσοκομείο International Tumor Hospital της Σαγκάης, έναντι ποσού περίπου €150 εκατ.

Το μεγαλύτερο έργο που ανατέθηκε στη Siemens σε σχέση με τις προετοιμασίες της έκθεσης Expo στη Σαγκάη υλοποιήθηκε από τον Τομέα Βιομηχανίας της εταιρείας, ο οποίος παρείχε βασικό εξοπλισμό για 100 φιλικές προς το περιβάλλον υπερταχείες που θα μεταφέρουν επιβάτες από το Πεκίνο στη Σαγκάη σε λιγότερο από πέντε ώρες. Ο τερματικός σταθμός της υπερταχείας γραμμής στη Σαγκάη αποτελεί μέρος του Hongqiao Transportation Hub, όπου η Siemens εγκατέστησε το μεγαλύτερο σύστημα διαχείρισης στάθμευσης στην Κίνα και το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του αμέσως πριν την έκθεση Expo.

«Μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις, όπως η έκθεση Expo 2010 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αποτελούν καταλύτη για την αειφόρο αστική ανάπτυξη», δήλωσε ο Richard Hausmann. Ένα καλό παράδειγμα θετικής επίδρασης σημαντικών εκδηλώσεων σε μια πόλη είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 στο Μόναχο. Την εποχή εκείνη, η Siemens παρείχε τρένα για το μετρό της πόλης, ώστε να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών και να ανακουφιστεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Από τότε μέχρι σήμερα, τα τραίνα αυτά έχουν μεταφέρει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, μειώνοντας την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα της πόλης κατά πολλά εκατομμύρια τόνους. Έως το 2018, η Siemens θα παράσχει «πράσινες» υποδομές σε περισσότερες από 20 ακόμη πόλεις που θα φιλοξενήσουν μεγάλες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών για σταθερά ενεργειακά δίκτυα, δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Πάνω από 2.000 εργαζόμενοι της Siemens απασχολούνται σε τέτοιου είδους έργα υποδομής για παρόμοιες εκδηλώσεις. Εκτός από τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τα έργα αυτά θα βελτιώσουν επίσης την εμπειρία των επισκεπτών των εκδηλώσεων, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των πόλεων που τις φιλοξενούν.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.siemens.com/press/expo.

Σχετικά με τη Siemens AG

Η Siemens AG (με έδρες το Βερολίνο και το Μόναχο) είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη στον κλάδο των ηλεκτρονικών και της ηλεκτρικής μηχανολογίας, δραστηριοποιούμενη στους κλάδους της Βιομηχανίας, της Ενέργειας και της Υγείας. Εδώ και πάνω από 160 χρόνια, η Siemens αποτελεί συνώνυμο των τεχνολογικών επιτευγμάτων, της καινοτομίας, της ποιότητας, της αξιοπιστίας και του διεθνούς χαρακτήρα. Η εταιρεία αποτελεί το μεγαλύτερο προμηθευτή περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών στον κόσμο, με τα έσοδα της από «πράσινα» προϊόντα και λύσεις να ανέρχονται στα €23 δισεκατομμυρίων (σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών της εσόδων). Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2009 (ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009), η Siemens σημείωσε έσοδα ύψους €76,7 δισεκατομμυρίων και καθαρά κέρδη ύψους €2,5 δισεκατομμυρίων. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2009, η εταιρεία είχε στο δυναμικό της περίπου 405.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα: www.siemens.com.