Industry Sector - Siemens intends its water business to grow twice as fast as the market

Munich, Germany

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010

Η Siemens στοχεύει σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στον τομέα της επεξεργασίας νερού με ρυθμό διπλάσιο από το μέσο όρο της αγοράς

Σημαντικές προοπτικές στην Ασία και τη Λατινική Αμερική, αλλά και ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην Ευρωπαϊκή αγορά

Η Siemens AG αναμένει ότι ο κλάδος επεξεργασίας υδάτινων πόρων και λυμάτων θα επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη εντός των επόμενων ετών. Έως το 2015, εκτιμάται ότι ο συνολικός τζίρος αυτής της αγοράς θα αυξάνεται κατά περίπου 5% σε ετήσια βάση. Στόχος της Siemens είναι η ανάπτυξη των σχετικών δραστηριοτήτων της με ρυθμό διπλάσιο από το μέσο όρο της αγοράς. Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στη συνολική ανάπτυξη του κλάδου είναι η άνοδος της παγκόσμιας ζήτησης για πόσιμο νερό, λόγω της αύξησης του πληθυσμού, καθώς και τα τεράστια ελλείμματα στις διαδικασίες διαχείρισης λυμάτων, τα οποία αυξάνονται με ρυθμούς ανάλογους με την επέκταση της τάσης για αστικοποίηση.

Οι σημαντικότερες προοπτικές εμφανίζονται στις αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Στην Ευρώπη, η Siemens στοχεύει στην ενίσχυση και  επέκταση των δραστηριοτήτων της, αναπτύσσοντας ένα νέο corporate department στο Erlangen της Γερμανίας. «Είμαστε ο μόνος πάροχος τεχνολογιών για όλα τα στάδια της επεξεργασίας υδάτινων πόρων και λυμάτων στον κόσμο. Αυτό μας επιτρέπει να καλύπτουμε πλήρως κάθε ανάγκη της αγοράς. Από εκεί και πέρα, ο μόνος τρόπος για την αξιόπιστη παροχή καθαρού νερού στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις είναι οι μαζικές επενδύσεις σε λύσεις διαχείρισης υδάτινων πόρων», δήλωσε ο Jens Michael Wegmann, Διευθύνων Σύμβουλος του Τμήματος Βιομηχανικών Λύσεων του Τομέα Βιομηχανίας της Siemens.

Οι προκλήσεις σε αυτό τον τομέα είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τη δήλωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου 2010), αυτή τη στιγμή 1,1 δις. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ενώ 2,6 δις. δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις υγιεινής. Ακόμη, σημειώνεται έλλειψη υδάτινων πόρων οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανική παραγωγή, γεγονός που ανεβάζει σημαντικά το κόστος για τις επιχειρήσεις. Οι ελλείψεις που δημιουργούνται από την πτώση της στάθμης του νερού, ήδη απειλούν την περαιτέρω ανάπτυξη μεγάλων πόλεων και βιομηχανικών περιοχών σε χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά και σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι ολοένα και αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί δημιουργούν νέες απαιτήσεις για τις τεχνικές λύσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων. Πρόσφατα, ο Τομέας Βιομηχανίας της Siemens σημείωσε έσοδα ύψους €2,2 δις. από τις δραστηριότητες του σε αυτή την αγορά, με λύσεις που διατίθενται από τα τμήματα Industry Solutions, Industry Automation, Drive Technologies and Building Technologies Divisions, αλλά και από την Osram.

Η Siemens διαθέτει το πιο ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων για φυσικό και βιολογικό καθαρισμό νερού και την πρωτοβάθμια επεξεργασία ιλύος στον κόσμο. Επίσης, προσφέρει στους πελάτες της λύσεις αυτοματισμού, μονάδες ελέγχου, αλλά και ενεργειακά αποδοτικές λύσεις για τη μετάδοση κίνησης σε αντλίες. Ακόμη, παρέχονται υπηρεσίες συντήρησης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης μονάδων επεξεργασίας νερού και λυμάτων. «Η ικανότητά μας στη διαχείριση διαδικασιών και οι τεχνικές λύσεις που διαθέτουμε, μας επιτρέπουν να ξεχωρίζουμε από τον ανταγωνισμό,» πρόσθεσε ο κύριος Wegmann.

Πέρα από τις σύνθετες λύσεις για την κατασκευή βιομηχανικών μονάδων διαχείρισης του κύκλου νερού, η Siemens δίνει έμφαση και στην παροχή λύσεων για τις μονάδες επεξεργασίας των τοπικών φορέων. Η Siemens διαθέτει λύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο από τις μητροπόλεις, δηλαδή πόλεις με πληθυσμό άνω των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, όσο και από μικρά χωριά που ο πληθυσμός τους δεν ξεπερνά τους 500 κατοίκους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε περιοχές της Αφρικής. Ακόμη, η εταιρεία διαθέτει κινητές μονάδες επεξεργασίας νερού, οι οποίες βοηθούν σε περιπτώσεις καταστροφών.

Επίσης, ο κύριος Wegmann βλέπει νέες δυνατότητες για τις λύσεις αυτοματισμού και τη χρήση συστημάτων κίνησης αντλιών με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. «Ο κλάδος αυτός απαιτεί τεράστια αποθέματα ενέργειας για τη λειτουργία δικτύων νερού και λυμάτων. Από αυτούς τους ενεργειακούς πόρους, ένα ποσοστό της τάξης του 40% θα μπορούσε να εξοικονομηθεί», δήλωσε. Με την αξιοποίηση αυτών των λύσεων, κάθε τοπικός φορέας έχει τη δυνατότητα να εξοικονομήσει κονδύλια, αλλά και να προστατεύσει το περιβάλλον. Σήμερα, η ενέργεια που καταναλώνεται για την παροχή νερού αναλογεί περίπου στο 5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Siemens επιβλέπει πάνω από 200.000 διαφορετικές μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε όλο τον κόσμο. Στην περιοχή Orange County της Καλιφόρνια, οι λύσεις της Siemens βοηθούν καθημερινά στην επεξεργασία σχεδόν 30.000 κυβικών μέτρων νερού για βιομηχανική και γεωργική χρήση. Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, η Siemens εγκατέστησε μία μονάδα με δυνατότητα επεξεργασίας 40.000 κυβικών μέτρων ανά ημέρα. Αυτή τη στιγμή, σχεδιάζεται η επέκταση της μονάδας για την επεξεργασία 100.000 κυβικών μέτρων ανά ημέρα, έτσι ώστε να παρέχεται πόσιμο νερό σε μια ολόκληρη περιοχή της πόλης.

Επίσης, οι τεχνολογίες αυτοματισμού της Siemens επιτρέπουν το συνεχή έλεγχο της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων της Βιέννης. Στη Γερμανία, η Siemens συμβάλει στον καθαρισμό του πόσιμου νερού σε μεγάλες πόλεις, όπως το Βερολίνο. Ακόμη, η Siemens προχώρησε πρόσφατα στην υλοποίηση συστήματος επεξεργασίας νερού στο water-park Neufahrn, στο Μόναχο. Το σύστημα αυτό είναι σε θέση να μειώσει τη μέση κατανάλωση ενέργειας έως και κατά 45%.

Τέλος, η Siemens διακρίνει μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη. Στο μέλλον, το νέο corporate department στο Erlangen θα έχει την επίβλεψη των περίπου 600 εργαζομένων στα ειδικά κέντρα ανάπτυξης τεχνολογιών στην Ιταλία (επεξεργασία λυμάτων από δημόσιους οργανισμούς), τη Μεγάλη Βρετανία (καθαρισμός πόσιμου νερού και επεξεργασία υδάτινων πόρων για τη βιομηχανία πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου), τη Γερμανία και το Βέλγιο (λύσεις για την απολύμανση και την παροχή εξαιρετικά καθαρού νερού για τη φαρμακευτική βιομηχανία). «Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων μας στον τομέα της επεξεργασίας υδάτινων πόρων», δήλωσε ο κύριος Wegmann. Υπενθυμίζεται ότι οι δραστηριότητες της Siemens σε αυτή την αγορά ξεκίνησαν στις ΗΠΑ, όπου και βρίσκεται η έδρα της επιχειρησιακής μονάδας.

Σχετικά με τον Τομέα Βιομηχανίας της Siemens 

Ο Τομέας Βιομηχανίας της Siemens (με έδρα το Ερλάνγκεν της Γερμανίας) είναι κορυφαίος προμηθευτής περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογικών λύσεων που υποστηρίζουν τις διαδικασίες παραγωγής, μεταφοράς, κατασκευής και φωτισμού στη βιομηχανία. Με ολοκληρωμένες τεχνολογίες αυτοματισμού και εξειδικευμένες βιομηχανικές λύσεις, η Siemens αυξάνει την παραγωγικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία των πελατών της που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανίας και των υποδομών. Ο Τομέας αποτελείται από έξι τμήματα:  Τεχνολογίες Κτιρίων, Τεχνολογίες Ηλεκτροκίνησης, Βιομηχανικοί Αυτοματισμοί, Βιομηχανικές Λύσεις, Συστήματα Κίνησης και Συγκοινωνιών και Φωτισμός. Με περίπου 207.000 εργαζομένους παγκοσμίως, ο Τομέας Βιομηχανίας της Siemens σημείωσε έσοδα €35 δις. κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2009 (ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009). Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://www.siemens.gr/industry