New Siemens Direct Drive wind turbine ready for sale

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Η Siemens παρουσιάζει μια νέα ανεμογεννήτρια άμεσης μετάδοσης

Η ανεμογεννήτρια SWT-3.0-101 χαρακτηρίζεται από αυξημένες επιδόσεις με 50% λιγότερα μηχανικά μέρη

Ο Τομέας Ενέργειας της Siemens παρουσίασε τη νέα ανεμογεννήτρια άμεσης μετάδοσης SWT-3.0-101 στο συνέδριο European Wind Energy Conference and Exhibition, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βαρσοβία. Η νέα ανεμογεννήτρια SWT-3.0-101, ονομαστικής ισχύος 3 MW, αποτελεί παράδειγμα εφαρμοσμένης καινοτομίας, καθώς αξιοποιεί την ιδέα της άμεσης μετάδοσης εισάγοντας μια γεννήτρια μονίμων μαγνητών. Η νέα ανεμογεννήτρια χρησιμοποιεί τα μισά μηχανικά μέρη και ακόμη λιγότερα από τα μισά κινούμενα μέρη σε σχέση με τις συμβατικές. Έτσι, μειώνεται το κόστος συντήρησης και αυξάνεται η κερδοφορία για τους πελάτες. Η νέα ανεμογεννήτρια διαθέτει ρότορα διαμέτρου 101 μέτρων και είναι διαθέσιμη προς πώληση για έργα χερσαίων και υπεράκτιων μονάδων σε όλο τον κόσμο.

«Η νέα ανεμογεννήτρια SWT-3.0-101 θα παράγει 25% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με την υπάρχουσα, η οποία έχει ισχύ 2,3 ΜW, χρησιμοποιώντας όμως τα μισά μηχανικά μέρη και με πολύ μικρότερο βάρος», δήλωσε ο Henrik Stiesdal, CTO Wind Power Business Unit της Siemens. «Ο κύριος στόχος για τη νέα μηχανή ήταν η μείωση της πολυπλοκότητας της κατασκευής, ώστε να αυξηθεί η αξιοπιστία της, αλλά και η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Είμαστε σίγουροι ότι η νέα ανεμογεννήτρια άμεσης μετάδοσης θα είναι μια αξιόπιστη επένδυση για το μέλλον της παραγωγής ενέργειας», συμπλήρωσε.

Η ανεμογεννήτρια SWT-3.0-101 διαθέτει ένα νέο σύστημα κίνησης χωρίς πολλαπλασιαστή στροφών και μια μικρή σε διαστάσεις, σύγχρονη γεννήτρια που διεγείρεται μέσω μόνιμων μαγνητών. Η κατασκευή της γεννήτριας που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη πρωτότυπη μηχανή, η οποία εγκαταστάθηκε στη Δανία το 2009, έγινε από τον Τομέα Βιομηχανίας της Siemens. Το κύριο πλεονέκτημα των γεννητριών μονίμων μαγνητών είναι ο απλός και δυναμικός σχεδιασμός τους, βάσει του οποίου δεν απαιτείται ενέργεια διέγερσης, δακτύλιοι ή συστήματα ελέγχου διέγερσης. Έτσι, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αποδοτικότητα ακόμη και σε χαμηλά φορτία.

Οι μικρές διαστάσεις αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα της νέας ανεμογεννήτριας. Με μήκος 6,8 μέτρα και διάμετρο μόλις 4,2 μέτρα, η άτρακτός της μπορεί να μεταφερθεί με τη χρήση απλών οχημάτων που διατίθενται στις περισσότερες μεγάλες αγορές του κόσμου. «Η άτρακτος της ανεμογεννήτριας SWT-3.0-101 ζυγίζει μόλις 73 τόνους, λιγότερο δηλαδή σε σχέση με την κλασική ανεμογεννήτρια 2,3 MW», δήλωσε ο Henrik Stiesdal. «Ωστόσο, παρά τις μικρές διαστάσεις της μηχανής, καταφέραμε να δημιουργήσουμε περισσότερο ωφέλιμο χώρο για τις ενέργειες των τεχνικών του service μας, ακριβώς επειδή μειώσαμε δραστικά των αριθμό των μηχανικών μερών», συμπλήρωσε.

Εκτός από την άτρακτο, τα υπόλοιπα βασικά μέρη της ανεμογεννήτριας (πτερύγιο, λήμνη, πυλώνας και σύστημα ελέγχου), εξελίχθηκαν με βάση προϊόντα που υπήρχαν ήδη στο χαρτοφυλάκιο της Siemens. Αξιοποιώντας δοκιμασμένα μηχανικά μέρη, η Siemens προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει το ρίσκο που συνοδεύει τη διάθεση ενός τόσο καινοτόμου προϊόντος στην αγορά.

«Η πρωτότυπη ανεμογεννήτρια που εγκαταστάθηκε πέρσι, έχει σημειώσει εξαιρετικές επιδόσεις», τόνισε ο Henrik Stiesdal. Το επόμενο βήμα σε αυτό το πρόγραμμα είναι η εγκατάσταση έως και δέκα ανεμογεννητριών SWT-3.0-101 σε διάφορα μέρη του κόσμου μέσα στο 2010. Η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2011. «Όπως συνέβη και με προηγούμενες μηχανές, θα διεξαχθεί ένα ελεγχόμενο δοκιμαστικό πρόγραμμα και για την ανεμογεννήτρια SWT-3.0-101. Η προσεκτική εισαγωγή προϊόντων στην αγορά μειώνει το επιχειρηματικό ρίσκο για τους πελάτες μας και δίνει ώθηση στην αξιοπιστία και την κερδοφορία της τεχνολογίας μας», συμπλήρωσε.

Οι ανεμογεννήτριες αποτελούν μέρος του Περιβαλλοντικού Χαρτοφυλακίου της Siemens. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2009, τα έσοδα από προϊόντα που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο ανήλθαν περίπου στα €23 δισ., γεγονός που καθιστά τη Siemens τον κορυφαίο προμηθευτή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών στον κόσμο. Κατά την ίδια περίοδο, τα προϊόντα και οι λύσεις της εταιρείας βοήθησαν τους πελάτές της να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παρήγαν, κατά 210 εκατομμύρια τόνους. Το μέγεθος αυτό ισοδυναμεί με τις συνδυασμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της Νέας Υόρκης, του Τόκιο και του Βερολίνου.

Σχετικά με τον Τομέα Ενέργειας της Siemens

Ο Τομέας Ενέργειας της Siemens αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα προϊόντων, υπηρεσιών και λύσεων για την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ενέργειας, καθώς και για την εξόρυξη, μετατροπή και μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2009 (ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2009), τα έσοδα του Τομέα Ενέργειας ανήλθαν περίπου στα €25,8 δισεκατομμύρια, ενώ οι νέες παραγγελίες έφτασαν περίπου τα €30 δισεκατομμύρια και σημειώθηκαν κέρδη ύψους €3,3 δισεκατομμυρίων. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, ο Τομέας Ενέργειας απασχολούσε πάνω από 85.100 υπαλλήλους. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: www.siemens.com/energy