Πρωτοποριακή τεχνολογία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής

Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

Η Siemens ξεπερνάει το παγκόσμιο ρεκόρ στην απόδοση με επίπεδα άνω του 60%, εξασφαλίζοντας παράλληλα  τη μέγιστη λειτουργική ευελιξία 

Δέκα χρόνια μετά την έναρξη του φιλόδοξου καινοτόμου προγράμματος για έναν αεριοστρόβιλο H-class νέας γενιάς, η Siemens πέτυχε τώρα ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην αποδοτικότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με τον αεριοστρόβιλο SGT5-8000H στο εργοστάσιο Irsching 4. Με ισχύ μεγαλύτερη από 578 MW και ένα καθαρό επίπεδο απόδοσης της τάξης του 60,75%, η Siemens ξεπέρασε σημαντικά το στοχευόμενο επίπεδο απόδοσης κατά «περισσότερο από 60%» κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής φάσης, γράφοντας ιστορία στην τεχνολογία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ο νέος αεριοστρόβιλος της Siemens έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί  στα 400 MW σε απλό κύκλο και 600 MW σε συνδυασμένο κύκλο. «Πρόκειται για ιστορικά νούμερα και επίπεδα παγκόσμιου ρεκόρ», δήλωσε ο Michael Suess, Διευθύνων Σύμβουλος του Τομέα Ενέργειας της Siemens. Η Siemens όχι μόνο ξεπέρασε συντριπτικά όλα τα ρεκόρ σε σχέση με την ισχύ και την απόδοση, αλλά επίσης ανέβασε και τον πήχη σχετικά με τη λειτουργική ευελιξία. «Πιο συγκεκριμένα, με περισσότερες αιολικές και ηλιακές μονάδες να παρέχουν ένα σταθερά ανοδικό ποσοστό της διακυμαινόμενης τροφοδοσίας του δικτύου με ενέργεια, οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης κλίμακας που αντιδρούν γρήγορα και μπορούν να καλύψουν μέρος των διακυμάνσεων της τροφοδοσίας λόγω καιρού, αποτελούν αποφασιστικό παράγοντα διατήρησης της σταθερότητας του δικτύου», συνέχισε ο Suess. Η νέα μονάδα H-class μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα στις απαιτήσεις για πρόσθετη ή μειωμένη ισχύ. Η Siemens δοκίμασε έναν αριθμό αντίστοιχων βαθμίδων φορτίου για αυτό το σκοπό. Για παράδειγμα, περισσότερα από 500 MW μπορούν να μπουν στο δίκτυο κατά τη διάρκεια μόνο 30 λεπτών, και μπορούν να εγκατασταθούν σταθερές βαθμίδες φορτίου 35 MW ανά λεπτό. «Πρόκειται για εξαιρετικά νούμερα», τόνισε ο Suess. 

Αυτή η άριστη απόδοση καθίσταται δυνατή χάρη στην ιδανική σχέση μεταξύ καινοτόμας τεχνολογίας αεριοστρόβιλων και κρίσιμων εξαρτημάτων της μονάδας στο σύνολό της, τα οποία βελτιστοποιούνται για συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης. «Η πρωτοποριακή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μας, με αυτόν τον αεριοστρόβιλο που βρίσκεται στην υψηλότερη κατηγορία απόδοσης, αποδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο ότι η προστασία του κλίματος μπορεί να συμπορευτεί με τη χαμηλού κόστους παραγωγή ισχύος μέσω χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η νέα γενιά των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου μας, για παράδειγμα, καταναλώνει κατά ένα τρίτο λιγότερο φυσικό αέριο ανά κιλοβατώρα σε σχέση με το μέσο όρο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου που είναι εγκατεστημένες αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Την ίδια ώρα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επίσης μειώνονται κατά ένα τρίτο», δήλωσε ο Suess.

«Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Irsching 4 είναι ένα υποδειγματικό παράδειγμα παροχής ενέργειας που είναι παράλληλα ευέλικτη αλλά και φιλική προς το περιβάλλον», δήλωσε ο Klaus Hammer, COO της E.ON, με ευθύνη για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής  συνδυασμένου κύκλου. «Οι υψηλής απόδοσης ευέλικτες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με αεριοστρόβιλο, όπως οι μονάδες Irsching 4 και Irsching 5, που τέθηκαν σε λειτουργία το 2010, βοηθούν σημαντικά στο να καλύπτεται μέρος των αυξανόμενων διακυμάνσεων στην τροφοδοσία της ενέργειας με βάση τις ανανεώσιμες πηγές, και κατά συνέπεια, συνεισφέρουν σημαντικά στην εξασφάλιση της παροχής ενέργειας στη Γερμανία», πρόσθεσε ο Hammer.

Μία ιστορία επιτυχίας σαν κι αυτή δεν πραγματοποιείται απλά. Πάνω από 750 εργαζόμενοι της Siemens, συμπεριλαμβανομένων και 250 μηχανικών, συμμετείχαν στην ανάπτυξη του νέου αεριοστρόβιλου και της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου. Η Siemens επένδυσε περισσότερα από €500 εκατ. σε ανάπτυξη στροβίλων και στην κατασκευή και λειτουργία μίας πρωτότυπης μονάδας στο Irsching, στη Βαυαρία. Από τα μέσα του 2009, κατόπιν της επιτυχημένης δοκιμαστικής λειτουργίας που διήρκησε ενάμιση χρόνο, η μονάδα με τον αεριοστρόβιλο επεκτάθηκε σε εγκατάσταση συνδυασμένου κύκλου, με την προσθήκη ενός συστήματος ατμοστροβίλου κύκλου «βάσης», ο οποίος ενσωματώνει μία καινοτόμο ατμογεννήτρια ανάκτησης της θερμότητας και έναν ατμοστρόβιλο υψηλής θερμοκρασίας της Siemens που λειτουργεί στους 600° C. Όλα αυτά συντέλεσαν στη δημιουργία της πιο αποδοτικής μονάδας συνδυασμένου κύκλου στον κόσμο. Μετά την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής περιόδου που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη, η E.ON θα αναλάβει την εμπορική λειτουργία του Irsching 4 αυτό το καλοκαίρι.

Εκτός από τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου στο Irsching 4, η Siemens έχει επίσης πουλήσει έξι από τους νέους αεριοστρόβιλους τύπου 60-Hz σε μία εγκατάσταση στη Φλόριντα. Οι πρώτες μηχανές για αυτήν την παραγγελία βρίσκονται ήδη στη φάση παραγωγής και θα παραδοθούν στον πελάτη το 2012. Η Siemens επίσης έλαβε μία παραγγελία από τη Νότια Κορέα για να κατασκευάσει μία ακόμα ολοκληρωμένη μονάδα συνδυασμένου κύκλου μονού άξονα, η οποία θα ενσωματώνει τον νέο αεριοστρόβιλο τύπου 60-Hz. Αυτή η μονάδα είναι προγραμματισμένη να τεθεί σε λειτουργία το 2013.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου υψηλής απόδοσης είναι μέρος του περιβαλλοντικού χαρτοφυλακίου της Siemens. Κατά το οικονομικό έτος 2010, τα έσοδα από αυτό το χαρτοφυλάκιο ανήλθαν συνολικά σε περίπου €28 δισ., καθιστώντας τη Siemens παγκοσμίως ως το μεγαλύτερο πάροχο τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον. Κατά την ίδια περίοδο, τα προϊόντα και οι λύσεις μας, έδωσαν τη δυνατότητα στους πελάτες μας να μειώσουν τις εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) κατά 270 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα ίση με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές CO2 των μεγαλουπόλεων Χονγκ Κόνγκ, Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Τόκυο, Δελχί και Σιγκαπούρης. 


Σχετικά με τον Τομέα Ενέργειας της Siemens
Ο Τομέας Ενέργειας της Siemens αποτελεί τον κορυφαίο προμηθευτή λύσεων ενέργειας στον κόσμο, παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα προϊόντων, υπηρεσιών και συστημάτων για την παραγωγή, μεταφορά και διανομή ενέργειας, καθώς και για την εξόρυξη, μετατροπή και μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2010 (ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010), τα έσοδα του Τομέα Ενέργειας ανήλθαν περίπου στα €25,5 δισεκατομμύρια, ενώ οι νέες παραγγελίες ξεπέρασαν τα €30,1 δισεκατομμύρια. Παράλληλα, σημειώθηκαν κέρδη ύψους €3,3 δισεκατομμυρίων. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, ο Τομέας Ενέργειας απασχολούσε πάνω από 88.000 υπαλλήλους. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: www.siemens.com/energy.