H Siemens παρουσιάζει το πλάνο ανάπτυξής της για τις αναδυόμενες αγορές

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Τα προϊόντα της Siemens για το entry-level τμήμα της αγοράς προσφέρουν πολύπλευρες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η Siemens AG παρουσίασε τα σχέδια της για την επέκταση του μεριδίου της στις αναδυόμενες αγορές, με βασικό στόχο την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το μέσο όρο των αγορών, κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών δημιουργεί τεράστια ζήτηση για λύσεις στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, της υγείας και των βιώσιμων αστικών και βιομηχανικών υποδομών. Για να αξιοποιήσει αυτές τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, η Siemens έχει επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στις αναδυόμενες αγορές.

«Οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν μηχανές ανάπτυξης για τη διεθνή οικονομία. Διαθέτοντας ισχυρή παρουσία σε αυτές τις περιοχές και τα κατάλληλα προϊόντα, η Siemens είναι άριστα τοποθετημένη για να επιτύχει μερίδια σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς», δήλωσε ο  Roland Busch, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Siemens, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για επενδυτές στη Σαγκάη. «Για να επεκτείνουμε την ηγετική μας θέση, προωθούμε την ανάπτυξη προϊόντων ειδικά για τις αναδυόμενες αγορές και διευρύνουμε τη δημιουργία αξίας σε τοπικό επίπεδο», συμπλήρωσε.

Η Siemens σχεδιάζει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της τόσο στις χώρες της ζώνης BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) και στη Μέση Ανατολή, όσο και σε χώρες όπως: η Χιλή, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Κολομβία, η Πολωνία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και το Βιετνάμ. «Σε πολλές από τις αναδυόμενες αγορές, δραστηριοποιούμαστε ενεργά εδώ και πάνω από 100 χρόνια και αναγνωριζόμαστε ως ένας σημαντικός επιχειρηματικός εταίρος. Αυτό είναι ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο και θα αξιοποιήσουμε», σημείωσε ο  Roland Busch.

Ως κορυφαίος «πάροχος» πράσινων υποδομών, η Siemens προσφέρει το κατάλληλο χαρτοφυλάκιο για την κάλυψη της ζήτησης των αναδυόμενων αγορών. Για παράδειγμα, το πενταετές πλάνο της Κινεζικής Κυβέρνησης προβλέπει – μεταξύ άλλων – μαζικές επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ, των έξυπνων δικτύων, της ηλεκτρικής κινητικότητας και του συστήματος υγείας. Επιπλέον, η Ινδία έχει ως στόχο την εισροή φορτίου 200 GW στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2020, ώστε να καλύψει τις τεράστιες ενεργειακές ανάγκες της. Ακόμη, η Ρωσία ανακοίνωσε επενδύσεις σχεδόν €300 δισ. έως το 2030 για την επέκταση του σιδηροδρομικού της δικτύου.Τα τελευταία χρόνια, η Siemens έχει ήδη επιτύχει ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο των αναδυόμενων αγορών. Τα έσοδα από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές της σε αυτές τις αγορές υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας περίπου τα €22 δισ., μεταξύ των χρηματοοικονομικών ετών 2005 και 2010. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της εταιρείας έφτασε το 17%, όταν ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης αυτών των αγορών ανήλθε στο 6,1%. Ταυτόχρονα, τα έσοδα από τις αναδυόμενες αγορές ανήλθαν στο 30% των συνολικών εσόδων της Siemens κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2010, όταν το 2005, το συγκεκριμένο μέγεθος αντιστοιχούσε στο 20% των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

Η δημιουργία αξίας σε τοπικό επίπεδο δεν αφορά μόνο διαδικασίες πωλήσεων και παραγωγής, αλλά και διαδικασίες Έρευνας και Ανάπτυξης. Η δημιουργία αξίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αναδυόμενες αγορές. Το 2005, η Siemens είχε περίπου 46.000 υπαλλήλους σε αναδυόμενες αγορές. Το 2010, οι εργαζόμενοι της αυξήθηκαν σε 85.000. Κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετίας, ο αριθμός των κύριων παραγωγικών μονάδων της Siemens στις αναδυόμενες αγορές αυξήθηκε από τις 64 στις 117. Για να ανταποκριθούν τα προϊόντα στις συγκεκριμένες απαιτήσεις των αναδυόμενων αγορών, η Siemens έχει αυξήσει των αριθμό εργαζομένων στα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης από 8.600 σε περίπου 15.500.

Η αγορά entry-level προϊόντων αποτελεί έναν επιπλέον μοχλό ανάπτυξης για τη Siemens στις αναδυόμενες αγορές. Τα προϊόντα αυτά, τα οποία ανήκουν στην κατηγορία SMART, είναι απλά στη λειτουργία, εύκολα στη συντήρηση, προσιτά ως προς το κόστος, αξιόπιστα και άμεσα διαθέσιμα στην αγορά. Η αγορά για entry-level προϊόντα διευρύνεται παγκοσμίως με ετήσιο ρυθμό 7%. Στην Κίνα και την Ινδία, ο ρυθμός αυτός φτάνει το 10%. Σημειώνεται ότι ο τζίρος της Siemens από entry-level προϊόντα έχει αυξηθεί κατά περίπου 20%, φτάνοντας περίπου τα €10 δισ. Σήμερα, η Siemens διαθέτει στην αγορά πάνω από 160 entry-level προϊόντα. Αυτή τη στιγμή, άλλα 90 προϊόντα είναι σε φάση ανάπτυξης ή προγραμματίζεται η άμεση διάθεση τους στην αγορά.

Σχετικά με τη Siemens AG

Η Siemens AG (με έδρες το Βερολίνο και το Μόναχο) είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη στον κλάδο των ηλεκτρονικών και της ηλεκτρικής μηχανολογίας, δραστηριοποιούμενη στους κλάδους της Βιομηχανίας, της Ενέργειας και της Υγείας. Εδώ και πάνω από 160 χρόνια, η Siemens αποτελεί συνώνυμο των τεχνολογικών επιτευγμάτων, της καινοτομίας, της ποιότητας, της αξιοπιστίας και του διεθνούς χαρακτήρα. Η εταιρεία αποτελεί το μεγαλύτερο προμηθευτή περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών στον κόσμο, με τα έσοδα της από «πράσινα» προϊόντα και λύσεις να ανέρχονται στα €28 δισεκατομμύρια (πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών της εσόδων). Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2010 (ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2010), η Siemens σημείωσε έσοδα ύψους €76 δισεκατομμυρίων και καθαρά κέρδη ύψους €4,1 δισεκατομμυρίων. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου 2010, η εταιρεία είχε στο δυναμικό της περίπου 405.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα: www.siemens.com.