Δράση «Μήνας Προληπτικού Ελέγχου Αλλεργιών»

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Δράση Προληπτικής Ιατρικής «Μήνας Προληπτικού Ελέγχου Αλλεργιών» που διοργάνωσαν από τις 26 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου 2011 ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ και η Siemens.

Η κοινωνική αυτή δράση είχε ως σκοπό να τονίσει τη σημασία της διάγνωσης της αλλεργικής νόσου και πως αυτή συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Έτσι, 5.658 συμπολίτες μας είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν την ευαισθησία τους σε 5 βασικά αλλεργιογόνα (αγριάδα, τριφύλλι, πεύκο, ελιά, περδικούλι), που αποτελούν κυρίως αθώες ουσίες οι οποίες όμως μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Ο έλεγχος ήταν διαθέσιμος δωρεάν σε όλες τις μονάδες του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ (Βιοιατρική, Ευρωδιάγνωση, Βιοκλινικές) σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Οι αλλεργίες είναι έντονες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται ως αντίδραση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες λόγω υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντα, το οποίο αντιλαμβάνεται λανθασμένα συνήθως αβλαβείς ουσίες του περιβάλλοντος ως επικίνδυνες για την υγεία. Οι ουσίες αυτές καλούνται αλλεργιογόνα. Πάνω από το 85% των ελλήνων αλλεργικών έχουν ταυτόχρονη ευαισθησία σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα. Οι αλλεργίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών ιατρικών διαταραχών και αποτελούν έναν από τους βασικότερους λόγους απουσίας των ανηλίκων από τα σχολεία και των ενηλίκων από το χώρο εργασίας τους. Στην Ελλάδα, παρουσιάζεται ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα σε όλες τις ηλικίες, ενώ συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία 1990-2000, υπερτριπλασιάστηκαν.

Η Siemens, πάντα πρωτοπόρα στο χώρο της κλινικής διάγνωσης και σε συνδυασμό με το μέγεθος και το επιστημονικό κύρος του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, παρέχει ολοκληρωμένη δυνατότητα διαχείρισης της αλλεργικής νόσου σε πλήρως αυτοματοποιημένα αναλυτικά συστήματα. Η μέθοδος είναι απόλυτα φιλική προς τον ασθενή διότι πραγματοποιείται με λήψη μικρής ποσότητας αίματος, με την οποία μπορεί να εξεταστεί  μεγάλος αριθμός αλλεργιογόνων, ενώ διαθέτει υψηλή ευαισθησία (προσδιορισμοί 3ης γενιάς) και υψηλή ειδικότητα ώστε να παρέχει αποτελέσματα υψηλής αξιοπιστίας και μεγάλης κλινικής σημασίας, πολύτιμα για την διαχείριση της αλλεργικής νόσου.