Tools

Siemens GreeceSiemens Greece

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Οι ερευνητές της Siemens τιμήθηκαν με το Γερμανικό Βραβείο Μέλλοντος για τέταρτη φορά

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

(f.l.t.r.) Dr.-Ing. Torsten Niederdränk, Prof. Dr. rer.nat. Dr. med. Birger Kollmeier, Federal President Joachim Gauck and Prof. Dr. rer. nat. Volker Hohmann Copyright: Deutscher Zukunftspreis/bildschön

Η ανάπτυξη νέων ακουστικών βαρηκοΐας βραβεύτηκε ως πηγή καινοτομίας

Φέτος, οι ερευνητές της Siemens κέρδισαν το Γερμανικό Βραβείο Μέλλοντος (Deutscher Zukunftspreis) για τέταρτη φορά. Έτσι, η Siemens έχει στο ενεργητικό της τις περισσότερες κατακτήσεις από κάθε άλλη εταιρεία. Το βραβείο απονέμεται από τον Πρόεδρο της Γερμανίας και αποτελεί την υψηλότερη διάκριση για την τεχνολογία και την καινοτομία στη χώρα. Μια ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του Δρ. Torsten Niederdrank, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Oldenburg, ανέπτυξε ένα αμφιωτικό σύστημα ακοής που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του δεξιού και του αριστερού ακουστικού βαρηκοΐας. Πρόκειται για ένα επαναστατικό βήμα στην έρευνα για τη χωρική ακοή, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα απώλειας ακοής. Ο Γερμανός Πρόεδρος Joachim Gauck απένειμε το βραβείο και το έπαθλο των €250.000 σε ειδική εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο. Εργαζόμενοι της Siemens είχαν ξανακερδίσει το Γερμανικό Βραβείο Μέλλοντος το 2004, το 2005 και το 2007 για την ανάπτυξη βιοτσίπ, πιεζοηλεκτρικής τεχνολογίας και διόδων φωτοεκπομπής (LED).

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να λαμβάνουμε το βραβείο για ακόμη μία φορά. Πρόκειται για μια απόδειξη ότι οι ερευνητές της Siemens συνεχίζουν να επιδεικνύουν πνεύμα πρωτοπορίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων», δήλωσε ο Klaus Helmrich, Chief Technology Officer και επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος έρευνας της Siemens A.G. «Το βραβείο αυτό υπογραμμίζει τη θέση μας ότι η ανάπτυξη καινοτομιών παίζει ζωτικό ρόλο στις μελλοντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας μας», συμπλήρωσε.

Πριν οκτώ χρόνια, μια ομάδα ερευνητών της Siemens συνέδεσε επιτυχώς, για πρώτη φορά, το δεξί με το αριστερό ακουστικό βαρηκοΐας, μέσω του μικρότερου ραδιοσυστήματος για εκείνη την εποχή. Αυτό το επίτευγμα ήταν μια μεγάλη καινοτομία στις τεχνολογίες ακουστικών βαρηκοΐας, καθώς – όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της όρασης – η χωρική εντύπωση μπορεί να προκύψει,  μόνο αν συνυπολογιστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο αυτιών. Η ραδιοσύνδεση επιτρέπει την επικοινωνία και το συνεχή συντονισμό μεταξύ των δυο συστημάτων.

«Τα βοηθήματα μπορούν να ανταλλάσσουν μεγάλους όγκους δεδομένων, να επαναϋπολογίζουν τα δεδομένα και να προσαρμόζονται στις ξεχωριστές ακουστικές ανάγκες – σύγχρονα και εντελώς αυτοματοποιημένα», εξήγησε ο Δρ. Torsten Niederdrank, ειδικός ακοολογίας στο παγκόσμιο τμήμα έρευνας της Siemens A.G. Η αμφιωτική τεχνολογία προσφέρει αρμονικό ήχο και υποστηρίζει τα άτομα με προβλήματα ακοής, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν μια συγκεκριμένη συζήτηση, ακόμα και σε μεγάλες συναθροίσεις.Το Γερμανικό Βραβείο Μέλλοντος θεσπίστηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Γερμανίας Roman Herzog, το 1997. Έκτοτε, αποτελεί σύμβολο των επιστημονικών επιδόσεων και της δυναμικής της Γερμανίας στην καινοτομία. Για την ανάδειξη των νικητών, οι κριτές λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα σημαντικών κριτηρίων, όπως οι ερευνητικές επιδόσεις, η προοπτική κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και οι δυνατότητες προώθησης στην αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.siemens.com/press/futureprize2012

Σχετικά με τη Siemens AG
Η Siemens AG (με έδρες το Βερολίνο και το Μόναχο) είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη στον κλάδο των ηλεκτρονικών και της ηλεκτρικής μηχανολογίας. Δραστηριοποιείται στους κλάδους της Βιομηχανίας, της Ενέργειας και της Υγείας, αλλά και στην παροχή λύσεων υποδομών, ιδιαίτερα για αστικά κέντρα και μητροπολιτικές περιοχές. Για πάνω από 165 χρόνια, η Siemens αποτελεί συνώνυμο της τεχνολογικής υπεροχής, της καινοτομίας, της ποιότητας, της αξιοπιστίας και του διεθνούς χαρακτήρα. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής περιβαλλοντικά φιλικών τεχνολογιών στον κόσμο. Περίπου 40% των συνολικών εσόδων της προέρχεται από «πράσινα» προϊόντα και λύσεις. Κατά το χρηματοοικονομικό έτος 2012 (ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2012), τα έσοδα της Siemens από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν στα €78,3 δισ. και τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα €5,2 δισ. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2012, η εταιρεία απασχολούσε περίπου 370.000 εργαζομένους στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της σε όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: www.siemens.com