Tools

Site ExplorerSite Explorer
Close site explorer

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) τιμούν τη Siemens ως τον πιο καινοτόμο προμηθευτή

Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

  • Βραβείο Καινοτομίας Προμηθευτή για το νέο ICE 4

  • Καινοτόμο concept έλξης με κινητήρια βαγόνια

  • Νέος τύπος συστήματος ελέγχου των τρένων

Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn), τίμησαν τη Siemens ως τον πιο καινοτόμο προμηθευτή τους. Το Βραβείο Καινοτομίας Προμηθευτή παρουσιάστηκε από τον Rüdiger Grube, Διευθύνοντα Σύμβουλο των Γερμανικών Σιδηροδρόμων για το νέο Intercity ICE 4. Η Siemens αναγνωρίστηκε για την ανάπτυξη ενός εντελώς νέου concept βαγονιού που προσφέρει μεγάλη ευελιξία λειτουργίας. Με αυτό, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των δρομολογίων και στις ανάγκες των επιβατών σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του τρένου.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Jochen Eickholt, Διευθύνων Σύμβουλος Mobility Division της Siemens, Sabrina Soussan, Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Business Unit Mainline Transport, Rüdiger Grube, Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bahn (DB) και Martin Offer, Project Manager ICE 4 Siemens Mobility Division

 «Το ICE 4 σηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός νέου concept οχήματος που συνδυάζει  έναν αριθμό  από καινοτόμες τεχνολογίες και διαδικασίες και διακρίνεται από τις ευέλικτες ρυθμίσεις του τρένου και το βελτιστοποιημένο εσωτερικό χώρο», σχολίασε ο Rüdiger Grube στην εγκωμιαστική ομιλία του.

«Προκειμένου να παρέχει ένα ευέλικτο concept οχήματος, εφαρμόστηκε αυστηρά για πρώτη φορά η αρχή των ξεχωριστών βαγονιών για ένα τρένο πολλαπλών μονάδων. Η «αρχή του κινητήριου βαγονιού» είναι μια απόλυτη καινοτομία στις σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας: Το λεγόμενο «κινητήριο βαγόνι» συνδυάζει όλα τα εξαρτήματα έλξης σε ένα βαγόνι. Η διαμόρφωση ενός συρμού από 5 σε 14 βαγόνια είναι δυνατή, συνδυάζοντας ρυμουλκούμενα βαγόνια και κινητήρια βαγόνια», εξήγησε ο Jochen Eickholt, επικεφαλής των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων της Siemens.

Κάθε ηλεκτρικό βαγόνι περιέχει όλα τα μηχανήματα έλξης κάτω από το  δάπεδο. Τα δύο τελευταία βαγόνια και το υποχρεωτικό πολυλειτουργικό βαγόνι, υπεύθυνο για λειτουργίες όπως το σύστημα ενημέρωσης των επιβατών, μπορούν να συνδυαστούν με τον επιθυμητό αριθμό ενδιάμεσων βαγονιών, με ή χωρίς ρεύμα. Η ευελιξία αυτή κατέστη δυνατή χάρη στο νεοαποκτηθέν σύστημα ελέγχου τρένων Sibas PN της Siemens, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο ICE 4. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα τρένα, στα οποία οι έλεγχοι όλων των βαγονιών  διασυνδέονται, κάθε βαγόνι λειτουργεί αυτόνομα, επιτρέποντας έναν ευέλικτο συνδυασμό των μεμονωμένων βαγονιών. Σε αυτό το σύστημα, οι αυτόνομοι έλεγχοι των βαγονιών  χειρίζονται τις λειτουργίες  του  αντίστοιχου  βαγονιού.Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι των βαγονιών ενσωματώνονται στο δίκτυο επικοινωνίας της αμαξοστοιχίας. Τα κεντρικά χειριστήρια ελέγχου βρίσκονται στα ιθυντήρια βαγόνια στα δύο άκρα του συρμού. Αυτή η ευελιξία επιτρέπει στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους να αναβαθμίζουν τα τρένα για να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ταχύτητας και χωρητικότητας των επιβατών. Η διαδικασία έγκρισης του τρένου ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό ευέλικτη. Για παράδειγμα, έγκριση ελήφθη για ένα ξεχωριστό βαγόνι που λειτουργεί σε  μια μικτή διαμόρφωση συρμού (fixed train configuration) σταθερά διαμορφωμένο τρένο. Εάν η διαμόρφωση αλλάξει, μόνο ένας διαχειρίσιμος αριθμός πιστοποιητικών για τη συγκεκριμένη συνολική αμαξοστοιχία χρειάζεται να εκδοθεί. Επιπλέον, το λεγόμενο «εύρος βάρους» εγκρίθηκε επίσης: Αυτό δίνει στους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγές  σε σχέση με το  βάρος, όπως στο εσωτερικό, μέσα σε συγκεκριμένα όρια, χωρίς να χρειάζεται να ανανεώσουν την πιστοποίηση.

Το ICE 4 χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τους προκατόχους του. Μια ανυψωμένη γραμμή οροφής κατά μήκος του τρένου και μια χαμηλότερη, αεροδυναμική στέγη στα τελευταία βαγόνια βελτιώνει την αεροδυναμική και την αντίσταση του χαμηλότερου αέρα. Οι ελαφριοί εσωτερικοί τροχοφορείς και οι  αντίστοιχοι βελτιστοποιημένου βάρους έλξης μειώνουν το βάρος του τρένου. Συνολικά, ένα τρένο ICE 4 12-βαγονιών μειώνει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 22 τοις εκατό ανά θέση σε σύγκριση με το ICE 1.

Ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων αμαξωμάτων, το ICE 4 έχει ένα λιγότερο βαγόνι για μια αμαξοστοιχία μήκους 200 μέτρων. Αυτό μειώνει το κόστος επένδυσης και συντήρησης, μειώνει τον αριθμό των συνδετικών διαδρόμων, παρέχει ένα πιο εύχρηστο εσωτερικό χώρο και βελτιώνει την αεροδυναμική.

O νέος εσωτερικός φωτισμός ανάδειξης προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και μια ευχάριστη εμπειρία για τους επιβάτες. Η ελεγχόμενη  παράμετρος του  εσωτερικού φωτισμού προσαρμόζεται στις φυσικές συνθήκες φωτισμού και μπορεί έτσι να έχει θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα φώτα ρυθμίζονται αυτόματα ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας.

Το ICE 4 θα είναι η ραχοκοκαλιά του μελλοντικού δικτύου μεγάλων αποστάσεων των Γερμανικών Σιδηροδρόμων. Τον Μάιο του 2011, οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι υπέγραψαν συμφωνία-πλαίσιο με τη Siemens ως γενικό ανάδοχο έργου  για μέχρι 300 συρμούς. I30 τρένα ICE 4 παραγγέλθηκαν σε πρώτη φάση. Η Siemens ανέπτυξε το πρωτοποριακό concept του οχήματος και είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του έργου και την έγκριση, το σχεδιασμό και την παραγωγή όλων των ηλεκτρονικών, καθώς και των τροχοφορέων έλξης, το σχεδιασμό της πλήρους εσωτερικής επίπλωσης, καθώς και για την παραγωγή περίπου των δύο τρίτων των βαγονιών. Η ανάπτυξη και η παραγωγή όλων των  αμαξωμάτων και των εσωτερικά υποστηριζόμενων φορείων, καθώς και η παραγωγή περίπου του ενός τρίτου των βαγονιών υπάγονται στην αρμοδιότητα της Bombardier Transportation ως βασικού προμηθευτή.

Το παρόν δελτίο και η φωτογραφία είναι διαθέσιμα στη διεύθυνση: www.siemens.com/presse/ice4

Για περισσότερες πληροφορίες για το Mobility Division μπορείτε να επισκεφτείτε τη διεύθυνση: www.siemens.com/mobility


Ελισάβετ-Βασιλική Σαχινίδου 

 elisavet.sachinidou@gmail.com