Related
Info
close

Predstavljanje Studije „Smart City Podgorica"

15. јун 2018

Kompanija Siemens Crna Gora zajedno sa Glavnim gradom Podgorica predstavila je Studiju  “Smart City Podgorica” i tim povodom organizovala konferenciju u multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović” u Podgorici. Studiju je pripremio tim sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, pod pokroviteljstvom kompanije Siemens i Glavnog grada Podgorica.
 
Studija Smart City Podgorica nastala je u okviru globalnog programa Business to Society kompanije Siemens, koji je kreiran tako da se prilagođava potrebama konkretne zemlje, što je u slučaju Crne Gore prepoznato kao razlog da se uradi ovakva Studija. Ulazne podatke neophodne za izradu Studije obezbijedili su predstavnici Glavnog grada.
„Studija predstavlja značajnu riznicu informacija za izradu strategije grada. Kao moderan i pametan grad, Podgorica treba da ide u pravcu razvoja pametne infrastrukture i održivog gradskog razvoja. Glavni grad Podgorica je prepoznao značaj uključivanja tehnološkog partnera u ranoj fazi planiranja razvoja. Gradovi koji su to uvidjeli postaju konkurentniji i održiviji, odnosno, postaju takozvani "pametni gradovi". Zahvaljujući timu profesora sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, ekspertima iz Siemens-a, a uz ulazne informacije od relevantnih službi Glavnog grada, izrađena je ova značajna Studija koja može biti dobar osnov za budući razvoj grada“, izjavio je Dragutin Đeković, menadžer Glavnog grada Podgorica.
„Siemens je kompanija koja ulaže u nauku, obrazovanje i društvo u kome posluje, pa ova Studija predstavlja značajan projekat za sve nas u Crnoj Gori. Podgorica ide ka novim modelima u oblasti energetske efikasnosti, koji će je mapirati kao značajnu destinaciju u ovoj oblasti. Uvjerena sam, kao i cijeli tim koji je radio na izradi Studije, da su u njoj navedena trenutno  najpovoljnija rješenja na polju energetske efikasnosti infrastrukture i usluga, koja se mogu implementirati i na kraju donijeti rezultate Glavnom gradu, odnosno građanima“, rekla je Snežana Ivanović, izvršna direktorka Siemens Crna Gora.
„Pametni održivi grad je inovativan grad koji koristi informacione i komunikacione tehnologije i druge načine za poboljšanje kvaliteta života, efikasnosti gradskog poslovanja i usluga, kao i konkurentnosti. Autori Studije su se potrudili da obrade i analiziraju dostupne ulazne podatke, razmotre različite pristupe i modele, i ponude optimalna rješenja koja će omogućiti poboljšanje performansi koje se tiču energetske efikasne infrastrukture i servisa u Podgorici, a samim tim i dostizanje ciljeva pametnog grada. Realizacija ponuđenih rješenja je zadatak svih subjekata; prvenstveno gradske uprave, ali i poslovnog sektora, nevladinih organizacija, a ponajviše samih građana“, izjavio je prof. dr Vladan Radulović, obrađivač, Elektrotehnički fakultet Podgorica.

Siemens vjeruje da su kompanije uspješne ukoliko osluškuju i ispunjavaju potrebe društva u kome se njihov biznis odvija, kao i da su dužne da trajnim vrijednostima, ulaganjem i promovisanjem pruže svoj doprinos razvoju sredine. To podrazumijeva iskazivanje uspjeha kompanije u širem smislu, ne samo kroz profit.

Predmet Studije, koja je rađena na crnogorskom i engleskom jeziku, i izdata u više od 300 primjeraka, je analiza mogućnosti primje¬ne savremenih rješenja sa aspekta energetski efikasne infrastrukture i servisa u Glavnom gradu
Crne Gore, i to kroz oblasti: Primjena pametnih tehnologija u energetskom sektoru i Pametne tehnologije u sektorima saobraćaja i komunalnih djelatnosti.You are changing from the tablet to the classic version. Do you want to proceed?