Uvodna riječ

Poštovani,

Veliko nam je zadovoljstvo da Vas obavijestimo da kompanija Siemens organizuje regionalno novinarsko takmičenje – Siemens CEE Press Award 2016, koje će se održati u 10 zemalja centralne i istočne Evrope: Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Ovim putem, koristimo priliku da Vam se u ime kompanije obratimo i pozovemo Vas da se slanjem Vaših autorskih radova prijavite i učestvujete u prvom Siemensovom novinarskom takmičenju na nivou regiona centralne i istočne Evrope – Siemens CEE Press Award 2016.
Svi zainteresovani novinari mogu učestvovati u takmičenju slanjem autorskih radova na temu “Inteligentna infrastruktura”. Autorski radovi na ovu temu potrebno je da budu objavljeni u periodu od 1. septembra 2015. godine do 12. septembra 2016. godine, i predati do 12. septembra 2016. godine. Takmičenje je pod istim uslovima otvoreno za sve tekstove objavljene u štampanim medijima, agencijskim prilozima, kao i prilozima objavljenim u elektronskim medijima, na televiziji i radiju. Vizija i iskustvo novinara u navedenom polju privući će pažnju na teme koje su danas od velike važnosti u veoma turbulentnom poslovnom okruženju.
Tema takmičenja i njena relevantnost za kreiranje održive budućnosti sadrže puno inspirativnog materijala za sve predstavnike medija u regionu. Urbana i industrijska infrastruktura danas se suočavaju sa mnogim izazovima koji zahtijevaju inteligentan pristup – izgradnja infrastrukture koja će zadovoljiti sve potrebne zahtjeve. Siemens, kao lider na polju inovacija, nudi izuzetnu kombinaciju lokalnog znanja i iskustava koja će pružiti inteligentna rješenja kako danas, tako i za budućnost. Naša misija je, ne samo da obezbjedimo ova rješenja, već da doprinesemo razumijevanju značaja ovih tema u društvu. Iz tog razloga, putem našeg regionalnog novinarskog takmičenja Siemens CEE Press Award 2016, fokusiramo se na temu inteligentne infrastrukture.

Žiri iz svake od zemalja učesnika regionalnog takmičenja će biti sastavljen od profesora sa fakulteta tehničkih nauka, novinara specijalizovanih za pomenute oblasti, i predstavnika kompanije Siemens. Oni će odabrati tri najbolja rada na lokalnom nivou, koji će se dalje kvalifikovati za regionalno finale takmičenja u Beču. Gala večernji događaj u Beču biće mjesto gdje će tri regionalna novinarska rada biti odabrana i nagrađena. Pored prestižnog priznanja najboljih novinarskih radova u regionu centralno-istočne Evrope, Siemens će nagraditi tri regionalna pobjednika i vrijednim studijskim putovanjem.

Tokom regionalnog finala u Beču, novinari nagrađeni na lokalnom nivou iz svih zemalja učesnica takmičenja, imat će priliku da posjete Aspern - „Jezerski grad“ i najveći projekat urbanog razvoja grada u Evropi. Oni će imati priliku da vide najnaprednija tehnološka dostignuća kompanije Siemens.

Organizacija takmičenja u regionu centralne i istočne Evrope, snažnije nego ikada do sada postavlja važnost teme “Inteligentne infrastrukture” u fokus, omogućavajući kvalitetnu razmjenu iskustava između zemalja regiona. U isto vrijeme, vjerujemo da ćemo na dalje podstaći snažniju saradnju predstavnika medija i Siemensa, uz kreiranje aktivnije regionalne saradnje, i poboljšanja svjesnosti svih onih koji su uključeni u potragu za novinarskom izvrsnošću.

Katharina Swoboda

Sa poštovanjem,

Katharina Swoboda

Rukovodilac odjeljenja Komunikacija i odnosa sa državnim institucijama, Siemens Austrija i centralno-istočna Evropa