Povijest tvrtke

Siemensovo poslovanje započinje davne 1847. godine u Berlinu kada inženjeri i poslovni partneri Werner Siemens i Johann Georg Halske osnivaju kompaniju Telegraphen-Bauanstalt von Siemens & Halske. Kompanija je nastala zahvaljujući inovativnom duhu Wernera Siemensa koji je tadašnji Wheatstonov telegraf usavršio i patentirao vlastiti uređaj. Prvi veliki ugovor Siemens je potpisao već iduće 1848. godine kada je uspješno izvedena instalacija telegrafske linije između Berlina i Frankfurta. Time su udareni temelji razvoja suvremenih telekomunikacija u Europi. S daljnjim razvojem kompanije, poslovanje se proširilo i na segmente: osvjetljenje, željeznica i popratna infrastruktura, električni automobili, uređaji za kućanstvo, prijenos i distribucija električne energije, procesuiranje informacija, medicinski uređaji, sustavi za automatizaciju, mobilne telekomunikacije, sustavi upravljanje prometom te obnovljivi izvori energije.

Siemens u Hrvatskoj

Siemens u Hrvatskoj posluje još od 1886. godine kada Siemens Osterreich (OSSW) gradi gradsku elektranu sa sustavom za osvjetljenje koja je namijenjena gradu Zagrebu. Godine 1910. svoj prvi Tehnički ured, Siemens otvara u Zagrebu, a u suradnji s tvrtkom S&H Beč osniva godine 1921. tvrtku u sklopu tadašnje Jugoslavije s uredom za jaku i slabu struju. Iste godine Siemens u Zagrebu stvara prvu proizvodnu liniju elektromotora i time postaje pretečom najveće hrvatske elektrotehničke kompanije.

Tridesetih godina prošlog stoljeća jedan od značajnijih Siemensovih projekata bilo je opremanje hidroelektrane u Karlstadtu električnim komponentama što je rezultiralo izgradnjom linije za prijenos energije Zagreb – Karlstadt. Godine 1966. Siemens ugrađuje opremu na daljinsko upravljanje hrvatskim državnim željeznicama čime započinje dugogodišnja suradnja tvrtke s državnim željeznicama.

Početkom 1992. godine u Zagrebu osniva se poduzeće Siemens d.o.o., a već 1994.godine s tvrtkom Končar joint venture poduzeće "Energetski transformatori". Godine 1995. postaje većinskim vlasnikom tvornice ATM za automatizaciju i tehniku vođenja procesa. Spajanjem Siemensa i tvrtke ATM d.d. utemeljen je u Zagrebu 1. siječnja 1997. godine današnji Siemens d.d. s podružnicama u Splitu, Osijeku i Rijeci. Osnivanje Siemensa d.d. znači ulazak u novo razvojno razdoblje u kojem je Siemens u Hrvatskoj prisutan na svim područjima elektrotehnike i elektronike - od informatike i komunikacija, energije, industrije, prometa i zdravstvene skrbi.